Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Γέμισε» η Πέτρα

960 πρόσφυγες στην Πέτρα12985545_2004302246462052_3955083714696492675_n

Στην τήρηση της δέσμευσης της πολιτείας για «κλείσιμο» του καταυλισμού της Χράνης επικεντρώνει ο Δήμος Κατερίνης μετά και την λειτουργία του Κέντρου στην Πέτρα

Τον ανώτατο αριθμό που μπορεί να φιλοξενήσει «έπιασε» το κέντρο Προσφύγων στην Πέτρα, αφού ήδη 960 πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή, στην πλειοψηφία τους παιδιά.

Μέσα σε λίγες μέρες, αναπτύχθηκε πλήρως το κέντρο φιλοξενίας στην Πέτρα αφού πλέον δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες, σύμφωνα με πληροφορίες. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Πέτρα Ολύμπου, είναι «Γιαζίντι» κουρδικής καταγωγής οι οποίοι ζούσαν στα ορεινά του βόρειου Ιράκ όπου και έγιναν στόχος των φανατικών μουσουλμάνων με αποτέλεσμα να καταφύγουν στην Ευρώπη. Οι συνθήκες στην Πέτρα, αυτήν την εποχή κρίνονται καλές για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, παρότι ακόμη δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το Νοσοκομείο Κατερίνης, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν είναι πλήρως στελεχωμένο. Να σημειωθεί, οτι σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες του Δήμου Κατερίνης και του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας για την κάλυψη της ιατρικής φροντίδας, αφού προς το παρόν αυτή γίνεται από στρατιωτικό γιατρό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετή.

Θέμα αξιοπιστίας το «κλείσιμο» της Χράνης
Η πλήρη ανάπτυξη του Κέντρου Φιλοξενίας στην Πέτρα, ανοίγει το δρόμο για το «κλείσιμο» του καταυλισμού στην Χράνη, ο οποίος έχει ξεπεράσει το δεκαήμερο λειτουργίας για το οποίο είχε «ρητώς διαβεβαιώσει» ο αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας τον δήμαρχο Κατερίνης.
Πληροφορίες αναφέρουν, οτι ήδη ο Δήμος Κατερίνης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες οτι δεν μπορεί να δεχθεί επιπλέον πρόσφυγες στην Πέτρα και πως πρέπει να ξεκινήσει η εκκένωση του καταυλισμού της Χράνης. «Είναι θέμα αξιοπιστίας» σημειώνουν χαρακτηριστικά από το Δήμο Κατερίνης, υπογραμμίζοντας πως η κοινωνία της Κατερίνης συνεργάστηκε, έδειξε την αλληλεγγύη της και πλέον περιμένει από το υπουργείο να τηρήσει τις δικές του δεσμεύσεις, ώστε να μην διαταρχαθεί η εμπιστοσύνη.
Επιπλέον, φαίνεται οτι ο Δήμος Κατερίνης θεωρεί οτι η λειτουργία πολλών κέντρων φιλοξενίας στο Δήμο μας (Πέτρα, Χράνη, Κτήμα Ηρακλή) διασπείρει τους εθελόντές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες.
Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του κ. Χιονίδη στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, ο καταυλισμός στην Χράνη θα έχει κλείσει ίσως και μέχρι τις 20 Απριλίου.