Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Διαβάζοντας ένα βιβλίο, όλοι μπαίνουμε στη θέση του σκηνοθέτη»

Παντελής Βούλγαρης:1

 

Με την «Μικρά Αγγλία» άνοιξαν οι προβολές των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης 2016

Ένα από τα βασικά ζητήματα που αγγίζουν τα Κινηματογραφικά Αφιερώματα 2016 είναι πράγματι το δίλημμα θεατής ή αναγνώστης, έχοντας το θέμα «Λογοτεχνία και Κινηματογράφος». Ωστόσο ο Παντελής Βούλγαρης, η ταινία του οποίου «Μικρά Αγγλία άνοιξε τον κύκλο των προβολών της διοργάνωσης το απόγευμα της Τρίτης στο Κινηματοθέατρο Ευκαρπίδη, μας έβαλε στην καρέκλα του σκηνοθέτη σχολιάζοντας πως, διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα νοητά σκηνοθετούμε τους χαρακτήρες του.

Μιλώντας στην γεμάτη κινηματογραφική αίθουσα, ο γνωστός σκηνοθέτης τόνισε ότι οι δύο αυτές τέχνες είναι παράλληλες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο που προσεγγίζει τις λέξεις για να τις μεταφέρει σε εικόνες όσο πιο πιστά στο πρωτότυπο λογοτεχνικό έργο αλλά και το δικό του προσωπικό δημιουργικό όραμα. Επιπλέον, χαροποίησε το κοινό, γνωστοποιώντας ότι οι προεργασίες για την επόμενή του ταινία προχωρούν.
Όσο για την προβολή, η «Μικρά Αγγλία» καθήλωσε τους θεατές δίνοντας πανέμορφες εικόνες της Άνδρου, αναπαριστώντας με θαυμαστό τρόπο μια ελληνική νησιωτική κοινωνία στην εποχή του μεσοπολέμου, της κατοχής και της απελευθέρωσης και παρουσιάζοντας ένα οικογενειακό δράμα με τέτοια εγγύτητα που δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο.
Η πραγματοποίηση της ταινίας ήταν αν μη τι άλλο μια επιτυχημένη συνεργασία με την σύζυγό του Ιωάννα Καρυστιάνη, η οποία είναι συγγραφέας του μυθιστορήματος και το μετέτρεψε η ίδια σε σενάριο. Οπότε, θεωρείται δεδομένο σε αυτή την περίπτωση ότι το λογοτεχνικό έργο αντιμετωπίστηκε με σεβασμό και για τον λόγο αυτό η συγκεκριμένη ταινία αποτέλεσε εξαιρετική επιλογή για να ανοίξει το αφιέρωμα στη σχέση Λογοτεχνίας-Κινηματογράφου.
Επίσης, να σημειώσουμε ότι το κοινό των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Βούλγαρη στο χώρο της έκθεσης των ζωγραφιστών κινηματογραφικών αφισών, για τις οποίες ακούστηκαν θετικότατα σχόλια. Αξίζει τέλος, να αναφερθούν οι ευχαριστίες του σκηνοθέτη προς τους διοργανωτές και οι παραινέσεις του να στηριχθούν από την τοπική κοινωνία και τις αρχές.
Πλέον, οι προβολές των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων συνεχίζονται με την «Κυρία από τη Σαγκάη» στις 7 σήμερα το απόγευμα.