Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Σε τροχιά σύγκρουσης

Πολιτική λύση επιδιώκει η κυβέρνηση για τη συμφωνία0A8F7FB490C6D5229998B262EFA29B89

Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι αυτή που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, υπενθυμίζει το Βερολίνο, που αρνείται να σχολιάσει την κατάθεση νομοσχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό από την κυβέρνηση

Παρά τα μηνύματα ότι η συμφωνία ήταν πολύ κοντά στο να κλείσει, η αξιολόγηση παραμένει στον «αέρα». Τώρα, η κυβέρνηση επιλέγει να ασκήσει πίεση στους θεσμούς, μέσω της κατάθεσης των νομοσχεδίων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ παράλληλα επιστρατεύει το «όπλο» της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι. Σήμερα το μεσημέρι, στο Στρασβούργο θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για την Σύνοδο του ΔΝΤ. Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα θα ολοκληρωθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη του πρωθυπουργού ήταν να εξηγήσει στον γάλλο πρόεδρο τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια χωρίς να έχει κλειδώσει η συμφωνία με τους θεσμούς, ζητώντας να μην υπάρξει άλλη κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση, εξέλιξη που θα κρατούσε την Ελλάδα σε μια νέα κατάσταση ομηρείας ως συνέπεια της μη εκταμίευσης της δόσης. Ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να εκμεταλλευτεί πολιτικά όλες τις συμμαχίες που έχει χτίσει το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη για να πετύχει το κλείσιμο της αξιολόγησης και μάλιστα χωρίς αυτό να φέρει βαριά τη σφραγίδα του ΔΝΤ, επισημαίνει η εφημερίδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση ποντάρει και στις εξελίξεις που συνδέονται στενά με τον ευρωπαϊκό χώρο και δεν είναι άλλες από το δημοψήφισμα για το Brexit και το προσφυγικό πιστεύοντας, σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, πως «δεν θα θελήσουν και φέτος να μας στριμώξουν με τον τρόπο που το επιχείρησαν πέρσι το καλοκαίρι». Παρ” όλα αυτά, η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η πρωτοβουλία της να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια στη Βουλή προτού κλείσει η αξιολόγηση ενέχει πολιτικό ρίσκο. «Υπάρχει ένα μικρό ρίσκο, αλλά η κίνησή μας ήταν επιβεβλημένη» αναφέρει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος και εξηγεί ότι η απόφαση αυτή, που ελήφθη κατά τη κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή, αποσκοπεί στο να πιεστούν κυρίως οι ευρωπαίοι εταίροι μας προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί μονομερούς ενέργειας, λέγοντας ότι η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων δεν αποκλείει τη δυνατότητα να υπάρξουν αλλαγές ή ενσωματώσεις το διάστημα που τα νομοθετήματα θα συζητούνται στη Βουλή ως απόρροια της συνέχισης της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Βερολίνο: Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι αυτή που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι «Υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ήταν εφικτή μια πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Σε ό,τι αφορά την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή από την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι «καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι», προσθέτοντας πως στο τέλος πρέπει να υπάρξει μια «σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση». «Κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αυτή έχει καταγραφεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος, και εκεί έχει καταγραφεί ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή «τρέχει» αυτή τη στιγμή, πρέπει να ολοκληρωθεί και θα τηρήσουμε αυστηρά αυτή τη διαδικασία, και κατά τα άλλα δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν σχετικά», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ. Αναφερόμενος στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για «σύγχυση»: «Υπήρξε χθες κάποια σύγχυση. Πρέπει να επισημάνουμε και πάλι ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα βεβαίως δεν σταμάτησαν, αλλά διεκόπησαν. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα το αξιοποιήσουν αυτό, τώρα, για να συνεχίσουν να εργάζονται στο παρασκήνιο για λύση.» » Οι υπουργοί θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ θα υπάρξει σίγουρα κάποια συνάντηση, σε οποιοδήποτε σχήμα και αν γίνει αυτή, ισχύει όμως αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι». Ο Γέγκερ επιβεβαίωσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στα τέλη της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον, για να συζητήσουν την πρόοδο στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.