Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

«Το Σκλαβί»

Το έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου «ανεβάζουν» μαθητές του 2ου ΓΕΛ ΚατερίνηςΑφίσα θεατρικού ΤΟ ΣΚΛΑΒΙ 2 2

 

Το «Σκλαβί» ένα λαϊκό παραμύθι από τη Σύμη, παρουσιάζει σήμερα η Θεατρική Ομάδα του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης. Το «Σκλαβί», γράφτηκε για πρώτη φορά κάπου στις αρχές του 1900 και στη συνέχεια διασκευάστηκε από την Ξένια Καλογεροπούλου, αποσπώντας το βραβείο Κάρολος Κουν ως το καλύτερο ελληνικό θεατρικό έργο της περιόδου 2000-2001.

Τι είναι όμως αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό; «Ένα βασιλόπουλο βλέπει τη ζωγραφιά μιας βασιλοπούλας που κρατάει ένα γαλάζιο λουλούδι, την ερωτεύεται και ξεκινάει να τη βρει στα πέρατα του κόσμου. Στο ταξίδι, που είναι μακρύ και επικίνδυνο, τον συνοδεύει ο αδελφός του, νόθος γιος του βασιλιά, παιδί μιας σκλάβας. Η βασιλοπούλα όμως δεν ερωτεύεται το βασιλόπουλο αλλά το «σκλαβί», που ποτέ δε θα παραδεχτεί ότι την αγάπησε.»Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους – ύμνος στην ανιδιοτελή αγάπη που προσφέρεται γενναιόδωρα και που δε ζητάει ανταλλάγματα.

Το θέατρο στην εκπαίδευση
Το θέατρο, μία τέχνη σύνθετη αποτελεί μία θετική διέξοδο έκφρασης και δημιουργίας για τα παιδιά και τους εφήβους. Πρόκειται για μια ομαδική δουλειά που διδάσκει παράλληλα την πειθαρχία και την υπευθυνότητα Επιπλέον οι έφηβοι μέσα από τους ρόλους που υποδύονται γνωρίζουν τον κόσμο που τους περιβάλλει αλλά και πτυχές του ίδιου τους εαυτού πιθανόν ανεξερεύνητες. «Το θέατρο είναι ένα μαγικό ταξίδι με τελικό προορισμό την παράσταση και όλοι είμαστε χαρούμενοι που το ζήσαμε», αναφέρουν.
Συμμετέχουν: Αδαμίδου Ιωάννα, Αλεξανδρίδης Κωνσταντίνος, Δερβένη Φανή, Δημητριάδης Γεώργιος, Ελευθεριάδου Στεργιανή, Ευθυμιάδου Ανάστα, Ζέττα Στυλιανή, Θεοδωρή Γλυκερία, Κατσιούλα Αφροδίτη, Κουϊμτζίδου Ιωάννα, Λεμονίδου Φωτεινή, Πόντικας Μενέλαος, Σιδηροπούλου Μελίνα, Σότο Γκονζάλες Αυγουστίνος, Τσέτσιλα Αικατερίνη, Τσιαλού Αντωνία, Φωτιάδου Αναστασία, Φωτιάδου Άννα και οι μικροί Ράπτη Μαρκέλλα και Χαϊδαλής Λουκάς
Μουσική παίζουν οι μαθητές: Αδαμίδης Ιωάννης, Αθανασιάδου Μαρία, Τσερμπάκ Κωνσταντίνος
Υποβολέας: Παπαδοπούλου Μελίνα
Στην κατασκευή των σκηνικών βοήθησαν οι μαθητές: Γκουτζιάνα Ελένη, Δεσλίογλου Μαρία, Δουρμούσης Γιάννης, Κακούλας Κυριάκος, Θεοδωρή Γλυκερία, Σκαμπαρδώνης Βασίλης, Τσέτσιλα Αικατερίνη, Κουκιώτη Χρύσα
Τεχνική υποστήριξη: Αντωνιάδης Δημήτρης
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Κολλάτου Ειρήνη, Μπασιά Ελένη. Αφίσα-Πρόγραμμα-Βίντεο: Φανιάδης Ευστάθιος