Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Θέλουν εαρινή συμφωνία

Πρόοδο με την Αθήνα και πλήρη συμφωνία με το ΔΝΤ, «βλέπει» η ΕΚΤC7F39BB09931F425924AA1BAA70BE7EA

Μέτα την «παύση» των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ανέφερε ότι υπήρξε «ικανοποιητική πρόοδος» στις διαβουλεύσεις. Σε σχέση δε με το ΔΝΤ ο Μπενουά Κερέ, δεξί χέρι του Ντράγκι, ξεκαθαρίζει ότι «συμφωνούμε πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη ισχυρής δέσμης μέτρων για την Ελλάδα».

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και στη συνέχεια, με την επιστροφή στην Αθήνα, λέει η πλευρά της Κομισιόν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον και θα επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. «Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος σε όλα τα θέματα» ανέφερε ο Μπενουά Κερέ, μέλος τoυ Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για ισχυρή δέσμη μέτρων», ανέφερε. «Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ» τόνισε. «Και οι τέσσερις θεσμοί εργάζονται εντατικά μαζί με τις ελληνικές αρχές πάνω σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και για ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ» συμπλήρωσε.

Κομισιόν: Παύση στην αξιολόγηση, συνεχίζεται στη Σύνοδο Από την πλευρά της, η Κομισιόν ανέφερε πως η κυβέρνηση και οι δανειστές διέκοψαν τις συζητήσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος την Τρίτη και θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στην σύνοδο του ΔΝΤ που θα γίνει εντός της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον. «Η αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα διακοπεί, ώστε οι επικεφαλής των κλιμακίων και οι ελληνικές αρχές να συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπου και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις» δήλωσε, σύμφωνα με το Reters, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το πέρας της συνόδου με σκοπό να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις για τα ανοιχτά θέματα το συντομότερο δυνατόν» πρόσθεσε.

Αιχμές της κυβέρνησης για το ΔΝΤ Αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Υπενθύμισε τη θέση Λαγκάρντ υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, λέγοντας: «Μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται, από την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις». Η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε την άποψη ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, «καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα τους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου». Σε κάθε περίπτωση, οι επαφές θα συνεχιστούν αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Σε ερώτηση για το αν η αναφορά της για το ΔΝΤ υπονοούσε ότι το Ταμείο κωλυσιεργεί, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως «το ΔΝΤ δεν μας έχει αποδείξει μέχρι αυτή τη στιγμή ότι είναι υποβοηθητικό στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης». Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι «είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας και μένει να διαπραγματευτούμε τις επόμενες μέρες με ορίζοντα την 22α Απριλίου». Υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στέκονται σαφώς υπέρ της γρήγορης και έγκαιρης αξιολόγησης, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφορά και την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα. Προσέθεσε ότι εγγυήσεις σε μια διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν, αλλιώς θα είχαμε να κάνουμε με μια εξαρχής συμφωνία, όπως έχουμε δει να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εξηγώντας γιατί δεν ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, είπε ότι δεν υπήρξαν οι απαραίτητες συγκλίσεις μέχρι τέλους, και ότι «αυτό που έχουμε από χτες το βράδυ είναι ότι οι συγκλίσεις είναι πολλές, ότι είμαστε κοντά στο τέλος και πως δεν υπάρχει κάτι που χαλάει τον αρχικό σχεδιασμό».

ΠΑΣΟΚ: Το «αύριο κλείνουμε την συμφωνία», το πιο σύντομο ανέκδοτο.
Επίθεση στην κυβέρνηση για την ανυπαρξία σχεδίου και στρατηγικής στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ. «Το “αύριο κλείνουμε την συμφωνία” έχει γίνει πια το πιο σύντομο ανέκδοτο» αναφέρει.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν διδάχθηκε ως φαίνεται από την καταστροφική εμπειρία του περασμένου καλοκαιριού. Συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος, χωρίς στρατηγική, χωρίς σχέδιο.
» Πέρα από τα ακραία μέτρα που διαχρονικά προτείνουν οι δανειστές, η ίδια η Κυβέρνηση αντί να προτείνει διαρθρωτικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, προτείνει παρεμβάσεις εξοντωτικές για πολλές κοινωνικές τάξεις, και μέτρα που υπονομεύουν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.
» Η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία δεν αντέχουν άλλους πειραματισμούς και ακροβασίες στο κενό.»