Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Γιατί η ασφάλεια είναι θέμα… εκπαίδευσης

Πρόγραμμα οδικής ασφάλειας από το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς» για μαθητές της Πιερίας1

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» για την προώθηση της σωστής οδικής συμπεριφοράς. Το πρόγραμμα το οποίο είχε αποδέκτες κυρίως μαθητές του νομού μας, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Πιερίας, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας.

Στο πρόγραμμα το οποίο διήρκησε πέντε μέρες συμμετείχαν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, ΕΠΑΛ, Εσπερινά και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας από την Κατερίνη, τον Παντελεήμονα, τη Λεπτοκαρυά, τους Νέους Πόρους, το Αιγίνιο, τον Κορινό και τη Ρητίνη, και εκτός προγράμματος τα ΙΕΚ και τα εκπαιδευτικά τμήματα του ΟΑΕΔ. Συνολικά το πρόγραμμα παρακολούθησαν 1600 μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 320 μαθητές δημοτικών, 210 εκπαιδευτικοί και πάνω από 360 άτομα εκτός προγράμματος. Σε σύνολο δηλαδή ενημερώθηκαν πάνω από 2500 άτομα.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση.
Στην θεωρητική εκπαίδευση υπερτονίστηκε ότι η οδική ασφάλεια αφορά όλους – οδηγούς, πεζούς, ποδηλάτες κλπ. Καλύφθηκε το θέμα της υπερβολικής ταχύτητας ως πρώτο παράγοντα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, της απόσπασης προσοχής και της κόπωσης, της σημασίας της χρήσης των μέσων προστασίας (ζώνης στο αυτοκίνητο, κράνους και εξοπλισμού ασφαλείας για μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες), της συμπεριφοράς του σώματος κατά τη σύγκρουση, της συμπεριφοράς και της ευγένειας στο δρόμο, της σωστής αντιμετώπισης των τραυματιών-παθόντων μετά από τροχαίο συμβάν και εν γένει της προαγωγής και της συμμετοχής στον εθελοντισμό για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Στη βιωματική εκπαίδευση έγινε χρήση έξι προσομοιωτών, αυτών της σύγκρουσης, της ζυγαριάς συσχέτισης βάρους – αδρανειακής μάζας, της μέτρησης του χρόνου αντίδρασης, της οδήγησης σε διάφορες συνθήκες, της μέθης (με χρήση ειδικών γυαλιών) και της ανατροπής.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες η «ανακύκλωση» παιδικών καθισμάτων ασφαλείας αυτοκινήτων για την ενίσχυση απόρων οικογενειών. Όσοι επιθυμούν να τα προσκομίσουν μπορούν να επικοινωνούν με την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου οπού έχει δημιουργηθεί κέντρο περισυλλογής και αποστολής στις ενδιαφερόμενες οικογένειες.
Μετά την ολοκλήρωση κάθε εκπαίδευσης, όλοι οι εκπαιδευόμενοι έλαβαν «Βεβαίωση Παρακολούθησης στο «Πρόγραμμα AVENUE for traffic safety», οι δε μαθητές έλαβαν «Αναμνηστικό Συμμετοχής» για την παρακολούθηση του προγράμματος «Γνώση-Πρόληψη-Ζωή» τα οποία εκδίδει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και υπογράφει η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.
Οι μαθητές σε όλη τη διαδικασία της θεωρητικής και βιωματικής μάθησης συμμετείχαν ενεργά και με αμείωτο ενδιαφέρον εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό αλλά και τον προβληματισμό τους.
Η άρτια οργάνωση του προγράμματος από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ο άψογος συντονισμός των εμπλεκομένων, η ποιότητα των παρουσιάσεων από τους εξαίρετους εκπαιδευτές του Ι.Ο.ΑΣ. κ.κ. Χατζηδοπαυλάκη Δημήτρη, Γιαννόπουλο Ανδρέα, Δημητρίου Μάριο και Τζόβολου Ιωάννα και τους εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ κ.κ. Δέσποινα Χαρίση, Παπαδημητρίου Βαγγέλη και Κουτσογιάννη Λευτέρη, καθώς και οι φιλόξενοι χώροι του 5ου & 2ου ΓΕΛ έκαναν αυτή την εκδήλωση μοναδική.
Ευελπιστούμε το Πρόγραμμα αυτό να αποτελέσει παράδειγμα καλής εκπαιδευτικής πρακτικής προς όφελος των μαθητών αλλά και όλων όσων το παρακολούθησαν και τα μηνύματα του Προγράμματος να βρουν απήχηση σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες.