Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Δεν είναι «όλα καλά»…

Η Εθελοντική Ομάδα προειδοποιεί για εστία μόλυνσης στον καταυλισμό προσφύγων της Χράνης1

Μέχρι τις 20 Απριλίου θα έχει κλείσει ο πρόσωρινός χώρος φιλοξενίας προσφύγων στην Χράνη, δηλώνει ο δήμαρχος Κατερίνης

Όλοι παραδέχονται οτι ο Δήμος Κατερίνης έχει καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να θεωρείται η Χράνη ως ένας από τους καλύτερους (προσωρινούς;) χώρους φιλοξενίας προσφύγων, αλλά όσο καταυλισμός από προσωρινός γίνεται μόνιμος δημιουργούνται προβλήματα από την απουσία αποχετευτικού συστήματος.

Η προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος από το Δήμο Κατερίνης, δεν αρκεί υποστηρίζει η Εθελοντική Όμαδα Δράσης σε ανοικτή επιστολή της (την οποία κοινοποίησε και στον Εισαγγελέα Κατερίνης), αφού νερά από τους χώρους υγιεινής λιμνάζουν δημιουργώντας συνθήκες επώασης κουνουπιών και μόλυνσης. Ήδη, ένα παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο, αφού δέχθηκε «επίθεση» από κουνούπια. Οι εθελοντές, μέτρησαν μόνο στο κεφάλι του, περισσότερα από 40 τσιμπήματα. Σε τηλεφωνική του παρέμβαση σε τηλεοπτική εκπομπή, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης υποστήριξε οτι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» και επανέλαβε οτι ο χώρος φιλοξενίας προσφύγων στη Χράνη είναι προσωρινός, εκτιμώντας οτι μέχρι τις 20 Απριλίου θα έχει κλείσει. Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα λύματα, διαβεβαίωσε οτι «ο δήμος καθημερινά φροντίζει για τη μεταφορά των λυμάτων με βυτίο».

Η επιστολή Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης, στην επιστολή της εκτιμά οτι ο προσωρινός καταυλισμός προσφύγων της Χράνης δεν θα κλείσει ούτε σε μία εβδομάδα, ούτε σε 15 ημέρες, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αφού πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί, εκ των πραγμάτων, να ανακοινώσει Όπως αναφέρει, ο καταυλισμός διαθέτει ιατρείο -αυτό του Κοινωνικού Ιατρείου «Αλέκος Φτίκας» που έχει μεταφερθεί στην Χρράνη- και WiFi, έχει ζεστό νερό όλο το 24ωρο, παιδική γωνιά με τηλεόραση και πλυντήρια ρούχων. Στον καταυλισμό της Χράνης ζουν αυτή την στιγμή 310 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 6 έγκυες γυναίκες, περισσότερα από 60 παιδιά, από τα οποία τα περισσότερα έχουν ψείρες, 2 νεφροπαθείς, 2 διαβητικοί και 20 άτομα που υπόκεινται σε θεραπεία κατά της ψώρας. «Οι άνθρωποι είναι ευγενικοί, έχουν οργανώσει ομάδες καθαρισμού και φροντίζουν για τα σκουπίδια τους, βοηθάνε στην διανομή του φαγητού και γενικά είναι πολύ συνεργάσιμοι. Δείχνουν εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που διοικούν τον καταυλισμό και είναι υπάκουοι. Μην πιστεύτε σε αυτά που κυκλοφορούν στα πηγαδάκια των κοινωνικών δικτύων. Δεν υπήρξε ποτέ ο παραμικρός καυγάς στην Χράνη. Αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας», τονίζει η Ε.Ο.Δ.ν.Πιερίας σημειώνοντας ωστόσο οτι «δυστυχώς, η Χράνη έχει και τα μελανά της σημεία τα οποία οφείλονται στην απραξία του Δήμου Κατερίνης, ο οποίος καταβάλει μεν φιλότιμες προσπάθειες, όμως σε κάποια θέματα, δυστυχώς, κάνει πως δεν καταλαβαίνει». Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του προσωρινού καταυλισμού προσφύγων της Χράνης, η Εθελοντική Ομάδα, επισημάναμε την ανάγκη να διοχετευθούν όλα τα λύματα από τα μπάνια και τις τουαλέτες με ειδικό αγωγό στο σύστημα ακαθάρτων το οποίο βρίσκεται μόλις 50 μέτρα μακριά από το γήπεδο. «Ο Δήμος Κατερίνης επικαλέστηκε τον προσωρινό χαρακτήρα του σταθμού και επέλεξε μια πρόχειρη, βολική λύση η οποία αποτελεί σήμερα εστία μόλυνσης και θεωρείται υπαρκτός ο κίνδυνος εγχώριας μετάδοσης επικίνδυνων ασθενιών τόσο σε μετανάστες-πρόσφυγες, όσο και στον τοπικό πληθυσμό (κατοίκους και εργαζόμενους)». Οι Υγειονομικές υπηρεσίες του Ν. Πιερίας, υπεύθυνες για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, οφείλουν άμεσα να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και μαζί με τον Δήμο Κατερίνης να φροντίσουν για την λύση του προβλήματος της αποχέτευσης, σημειώνει η Ε.Ο.Δ., θυμίζοντας πως οι πρόωρα αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα η επώαση των κουνουπιών να γίνεται νωρίτερα. «Δεν είναι ώρα για διαπληκτισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού. Καλούμαστε, όλοι μαζί, να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο εθνικό πρόβλημα. Η επιστολή αυτή δεν έχει ως στόχο να ασκήσει κριτική στα πεπραγμένα του Δήμου μας. Απλά κατατίθεται δημόσια με στόχο να συμπληρώσει ένα κενό το οποίο έχει πέσει στην αντίληψη των ανθρώπων που ανέλαβαν άτυπα την εύρυθμη λειτουργία του πρόχειρου καταυλισμού προσφύγων της Χράνης», καταλήγει η επιστολή, αντίγραφο της οποίας κατατέθηκε στην Εισαγγελία Κατερίνης και στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.