Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Κυβερνητικό αλαλούμ

Ο υπουργός Ναυτιλίας «καρφώνει» ΤΑΙΠΕΔ και… κυβέρνηση για την πώληση του Λιμένα Πειραιά

olp_sempo_poli

«Δεν τέλειωσε η διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ» δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco. Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο χαρακτήρισε «κράτος εν κράτει», και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του σε περίπτωση που το διάδοχο Ταμείο έχει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες.

«Η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα», ανέφερε σε πρωινή εκπομπή του Mega ο υπουργός Ναυτιλίας. Αναφερόμενος στη συμφωνία με την COSCO δήλωσε πως αρχικά παραχωρείται το 51% και σε πέντε χρόνια το υπόλοιπο 16% και μάλιστα υπό κάποιες προϋποθέσεις. Παράλληλα, ανέφερε ότι ετοιμάζονται ρυθμίσεις όπως η Δημόσια Αρχή Λιμένα Πειραιά, που εκτιμάται ότι δημιουργεί έναν νέο «κρατικό» ΟΛΠ. Ο κ. Δρίτσας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι το Ταμείο «λειτουργεί ως κράτος εν κράτει». «Είναι παράλληλη εξουσία στην αιρετή εξουσία του ελληνικού λαού. Πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κάνει αξιοποίηση ή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ; Είναι επινόηση των δανειστών το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας. «Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο Πιτσιόρλας, είναι οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από δανειστές, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς και λειτουργεί βάσει κανόνων που θέλουμε να αλλάξουμε», ξεκαθάρισε. Ο υπουργός άφησε, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που το διάδοχο Ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ έχει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες. «Αν τεθεί θέμα νέου Ταμείου με μεγαλύτερες εξουσίες του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσω τη θέση μου», δήλωσε.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε και τελικά υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, έστω και καθυστερημένα, συνεχίζοντας την πολιτική των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. »Σήμερα, μετά τον κ. Σπίρτζη, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας δήλωσε ότι “η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα”. Πρόκειται πλέον για μια Κυβέρνηση φαρσοκωμωδία που διαλύει τη χώρα. Φύγετε». «Πέραν των πολιτικών μας διαφορών, η εικόνα του κ. Δρίτσα να αυτοεξευτελίζεται έτσι είναι λυπηρή. Η παραίτηση αξιοπρεπής» σχολίασε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης. «Προσπαθεί να αποδείξει τώρα ότι όσα είπε χθες στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλας, είναι λάθος! Εξευτελίζεται πλήρως. Κρίμα» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης. «Η παράσταση του τσίρκου της κυβέρνησης Σύριζα συνεχίζεται… Σήμερα είχαμε πρωινή παράσταση με νούμερο Θεόδωρου Δρίτσα» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να απολαμβάνει το θέαμα ως θεατής. Όμως αυτό που πραγματικά ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί είναι η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία. Αφού, αποδεδειγμένα πια, δεν μπορούν να σοβαρευτούν, ας κατεβάσουν την κακόγουστη παράσταση. Έλεος πια! «Οι δηλώσεις Δρίτσα είναι άλλη μια πράξη στο θέατρο του παραλόγου που ζούμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» ήταν το σχόλιο του Ποταμιού. «Ο κ. Δρίτσας είναι υπουργός. Με αυτά που λέει θέτει σε αμφισβήτηση κεντρικές αποφάσεις και υπονομεύει και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας ενόψει αξιολόγησης. Ή πρέπει να εγκαταλείψει την καρέκλα του ή πρέπει ο κ. Τσίπρας να του πει να την εγκαταλείψει» καταλήγει το Ποτάμι.

Απάντηση της κυβέρνησης στη ΝΔ
Απαντώντας στη ΝΔ, κυβερνητικοί κύκλοι ζήτησαν «περισσότερη αυτοσυγκράτηση και λιγότερο θεατρινισμό».
«»Πολιτική της Νέας Δημοκρατίας» δεν είναι η συμφωνία για το λιμάνι και μάλιστα με τους συγκεκριμένους όρους. Πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτά που έχουν γίνει στο παρελθόν με την Siemens. Θα συνιστούσαμε περισσότερη αυτοσυγκράτηση και λιγότερο θεατρινισμό στο γραφείο τύπου της ΝΔ, που εχθές είχε κατεβάσει ρολά, λόγω των αποκαλύψεων για την λίστα Λαγκάρντ και τους συγγενείς του πρώην προέδρου του κόμματος» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.