Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Στα όρια του και το ΕΚΑΒ

Στο “hotspot” της Χράνης ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ1

Η ενίσχυση με προσωπικό και οχήματα κρίνεται επιτακτική, όπως προκύπτει από την επίσκεψη του αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ και του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΕΚΑΒ στο χώρο φιλοξενίας στη Χράνη. Αν δεν ενισχυθεί, υπάρχει κίνδυνος περιοχές της Πιερίας να μένουν χωρίς ασθενοφόρο.

Το χώρο όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 300 πρόσφυγες στη Χράνη, επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

Σκοπός της επίσκεψης, ήταν να συζητήσουν με τους εθελοντές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και σχετίζονται με την μεταφορά των προσφύγων στις δομές υγείας του νομού μας. Για μια ακόμη φορά, από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ Μιλτιάδη Μυλωνά, αλλά και από τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, φάνηκαν τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό, αλλά και σε ασθενοφόρα.

«Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να εξασφαλίσουμε αφενός μεν τη σωστή διακομιδή των προσφύγων στις μονάδες υγείας και συγχρόνως ως ΕΚΑΒ να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του για τα περιστατικά που αφορούν τους πολίτες της Πιερίας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μυλωνάς, συμπληρώνοντας οτι πρόκειται για έναν δύσκολο συνδυασμό. Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ υπογράμμισε οτι «για αυτό το ξαφνικό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρας μας, δεν υπάρχει εμπειρία, όπως δεν υπάρχει και ιστορικό προηγούμενο που να μπορεί να μας διδάξει για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις.» Ο κ. Μυλωνάς παραδέχθηκε οτι πρέπει να εξασφαλιστεί, επιπλέον ιατρικό προσωπικό για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όχι μόνο των προσφύγων, αλλά και των πολιτών όλης της Πιερίας με δεδομένο οτι οι ανάγκες έχουν αυξηθεί. «Εμείς ως ΕΚΑΒ, προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο, ώστε να μην αφήσουμε την πόλη εκτεθιμένη, αλλά και οι ανάγκες διακομιδής από τα κέντρα φιλοξενίας στις δομές υγείας να καλυφθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ με αφορμή και την προσφυγική κρίση, σχολίασε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Ο κ. Ανέστης Κουκορίκος, +ξκαναφέρθηκε σε σειρά προβλημάτων, τονίζοντας, πως ούτως ή άλλως υπήρχαν και πριν την προσφυγική κρίση ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα. «Με το προσφυγικό οι ελλείψεις αυτές φαίνονται ακόμα περισσότερο. Έχουμε γυρίσει όλα σχεδόν τα hot spot στην Βόρεια Ελλάδα για να δούμε τις ανάγκες και πώς το ΕΚΑΒ θα ενισχυθεί με προσωπικό, μάλλον εποχικό. Η ενίσχυση με προσωπικό είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες περιπτώσεις» ανέφερε.
Όσον αφορά τα οχήματα, ο κ. Κουκορίκος είπε έχουν ζητήσει να γίνονται πιο γρήγορα οι διαδικασίες προμήθειας ανταλλακτικών ώστε να διορθώνονται άμεσα και να μπαίνουν σε λειτουργία.
«Την επόμενη εβδομάδα έχουμε συνάντηση στο Υπουργείο, όπου έχουμε ζητήσει να συζητήσουμε και για τα οικονομικά θέματα που μας απασχολούν και μας ταλανίζουν για πολλούς μήνες και είναι άσχετα με το προσφυγικό», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας πως «όπως και να έχει», οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ παρά τις όποιες ελλείψεις, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να βοηθήσει τους πολίτες της χώρας, αλλά και τους πρόσφυγες χωρίς καμιά διάκριση.
Ο κ. Κοκορίκος παραδέχθηκε οτι υπάρχουν προβλήματα, ακόμη και με την απολύμανση των ασθενοφόρων. «Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των ασθενοφόρων, αλλά επειδή είναι ήδη λίγα τα ασθενοφόρα αυτή είναι δύσκολη, αφού μετά από κάθε απολύμανση θα πρέπει το όχημα να μένει ακινητοποιημένο για 24 ώρες. Είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί, διότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων. Επίσης, θα πρέπει να λύσουμε και το θέμα της κακής χρήσης των ασθενοφόρων σε κάποια hot spot, διότι όταν είναι λίγα τα ασθενοφόρα, μένουν μεγάλες περιοχές χωρίς ασθενοφόρο», κατέληξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ