Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

«Μέσα απ” τις ζωές των άλλων»

Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων το βιβλίο της Κώστια Κοντολέων

Παρουσιάζει η Μάγδα Ππαπαδημητρίου-Σαμοθράκη  1

Με αφορμή της παρουσίασης του νέου μυθιστορήματος της «Μέσα απ” τις ζωές των άλλων» στις 7 Απριλίου, στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ, θα ήθελα να καταθέσω λίγα λόγια, ώστε να γνωρίσετε τη συγγραφέα και το έργο της.

 

Η Κώστια Κοντολέων  είναι συγγραφέας και μεταφράστρια. Έχει μεταφράσει περισσότερα από εκατό βιβλία, μεταξύ των οποίων έργα των: Τζόις Κάρολ Όουτς, Φίλιπ Πούλμαν, Τόμας Σάβατζ, Ρόαλντ Νταλ, Μάρκους Ζούσακ, Ρόμπερτ Κόρμιερ, Πένελοπ Φιτζέραλντ, Ρ. Κ. Νάραγιαν, Μάγια Αγγέλου, Μέλβιν Μπέρτζες κ.ά. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης 1992, το Βραβείο Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας 2003 και η διπλή αναγραφή της στον Τιμητικό Πίνακα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Σύζυγος του συγγραφέα Μάνου Κοντολέων και μητέρα της Άννας Κοντολέων που γράφει για τα παιδιά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά της “Φεύγω”

Γράφει η συγγραφέας και κριτικός βιβλίων Τέσσυ Μπάιλα στο διαδικτυακό πολιτιστικό περιοδικό culturenow “Πέντε χρόνια μετά το βιβλίο της «Φεύγω», επίσης από τις εκδ. Ψυχογιός και τρία χρόνια μετά την επανέκδοση των διηγημάτων της «Σιγανά σιγανά πατώ τη γη» από τις εκδ. Έναστρον, η Κοντολέων υπογράφει μια οικογενειακή σάγκα και μέσω αυτής βρίσκει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τις αξίες μιας οικογένειας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της κοινωνίας, την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής και κυρίως τους δρόμους πάνω στους οποίους χαράχτηκε το μονοπάτι της επιβίωσής τους στα ταραγμένα χρόνια του εικοστού αιώνα….Τέσσερις γυναίκες από την ίδια οικογένεια πρωταγωνιστούν σε τούτο το βιβλίο. Η μοίρα τους, απόλυτα μπλεγμένη, η μια βαθιά μέσα στην άλλη, σε ένα κουβάρι που όσο κανείς προσπαθεί να το ξετυλίξει τόσο περισσότερο οι δεσμοί σφίγγουν και γίνονται αδιάρρηκτοι. Τέσσερις γενιές που ορίζονται από το πεπρωμένο, από τις κοινωνικές συμβάσεις που προδιαγράφονται στις κλειστές κοινωνίες, από την καταπίεση που εξασκείται στην ψυχοσύνθεσή τους, από τις ανυποψίαστες αλήθειες που γκρεμίζουν τα όνειρά και από τη διάψευση των προσδοκιών τους.

Ροδάνθη, Φωτεινή, Δέσπω, Πέτρα. Η Κοντολέων δε θα χαριστεί σε καμιά από τις ηρωίδες της. Η ζωή τους θα είναι σκληρή και τα γεγονότα που θα βιώσουν θα χαραχτούν ανεξίτηλα στη σάρκα του μυαλού τους. Έτσι, όλο το έργο από μια οικογενειακή σάγκα μετατρέπεται σε μια πορεία ενηλικίωσης της Πέτρας που οδηγεί στην ελευθερία. Αλλά η Πέτρα, μέσα στο αφηγηματικό σύμπαν της Κοντολέων συμβολίζει τη νέα τάξη πραγμάτων που αναδύεται στην ελληνική κοινωνία μετά τη Μεταπολίτευση. Είναι η ίδια η μορφή της κοινωνικής «μεταπολίτευσης». Γίνεται το σύμβολο της νέας συλλογικής συνείδησης που σκέφτεται διαφορετικά, κρίνει, εναντιώνεται σε ό,τι την υποβαθμίζει, μετριάζει τους κοινωνικούς περιορισμούς που της επιβάλλονται και ταυτόχρονα δε συμβιβάζεται με τα πρότυπα της παλιάς εποχής. Και είναι αυτή η ουσιαστική προσφορά αυτού του βιβλίου. Να δείξει τους συμβολισμούς μια κοινωνικής μεταστροφής που συντελέστηκε ως αποτέλεσμα του εικοστού αιώνα και των πολιτικών, ιστορικών και κοινωνικών του αγκυλώσεων.

Η Κοντολέων γράφει αυτό το βιβλίο και κινείται μέσα στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον εικοστό αιώνα. Πόλεμος, τρένα που τρέχουν προς τον αφανισμό του Άουσβιτς, Εβραίοι που πηδούν από αυτά για να αλλάξουν την τύχη των συνανθρώπων τους, εμφύλιος σπαραγμός, Ιουλιανά, αποστασία, χούντα, Πολυτεχνείο, Μεταπολίτευση. Μέσα στο πλαίσιο αυτό έχουν κινηθεί πολλά σύγχρονα μυθιστορήματα. Στην πραγματικότητα αυτό όμως που κάνει διαφορετικό το βιβλίο της Κοντολέων είναι ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας στρέφεται προς αυτά τα γεγονότα. Συχνά με λιτές εκφράσεις που προσδίδουν ένταση καταγράφει την πέτρινη αυτή εποχή και το κάνει με μια αμεσότητα στην έκφραση, με συμπυκνωμένες προτάσεις που εντείνουν το ουσιώδες σε ό,τι περιγράφει…..”

Δεν το έχω διαβάσει μα η κριτική του βιβλίου μου κέντρισε τη περιέργεια να ακούσω την ίδια συγγραφέα να μιλά γι αυτό.

Ραντεβού λοιπόν στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ, τη Πέμπτη στις 7 Απριλίου και ώρα 8.30 μμ για να ακούσουμε την ίδια συγγραφέα να μας μιλά για το έργο της και να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.