Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Στήνουν» σκηνικό 2015

Πτώχευση και Grexit αν η αξιολόγηση τραβήξει έως τον Ιούλιο, βλέπουν αξιωματούχοι της Ε.Ε.18D7728C0AF9B150C1E0B574340F629C

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πτώχευση της Ελλάδας καθώς και για έξοδο από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που οι διαδικασίες αξιολόγησης του προγράμματος τραβήξουν σε μάκρος και φθάσουν ως τον Ιούνιο ή Ιούλιο, σύμφωνα με τις απόψεις που διατύπωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι προς το Bloomberg.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμη δεν έχει προβεί σε περικοπές στις συντάξεις, σε αναδιάρθρωση της φορολογίας αλλά και σε τακτοποίηση του δημοσιονομικού χάσματος, σε συνδυασμό με τα «κόκκινα δάνεια» και τις πιθανές εξαγορές τους από funds του εξωτερικού, δείχνουν να επιβραδύνουν τις διαπραγματεύσεις, αναφέρουν οι ίδιοι αξιωματούχοι. Μάλιστα ένα ακόμη εμπόδιο, σύμφωνα με την άποψή τους, είναι και το ΔΝΤ. Το Ταμείο, από την πλευρά του, του διαφωνεί με την Ευρωζώνη στον βαθμό της αναγκαίας περικοπής του προϋπολογισμού. Με τη Γερμανία να επιμένει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, οι αξιωματούχοι του Ταμείου αναζητούν τρόπους να πιέσουν την καγκελάριο Μέρκελ να δώσει στην Ελλάδα περαιτέρω ανακούφιση του χρέους, μέσω κάποιου «κουρέματος». Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι τελευταίες διαρροές των συνομιλιών στο WikiLeaks. Η Ελλάδα, η πιο χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, ήταν σχεδόν υποχρεωμένη τον περασμένο Ιούλιο σε μια έξοδο από το ευρώ, σε περίπτωση που η πολιτική της ηγεσία δεν υπέγραφε το τρίτο μνημόνιο, αναφέρουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ στο Bloomberg. Καθώς οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούσαν σχετικά με την διαδικασία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, από όλες τις πλευρές έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει τους αυστηρούς στόχους του προϋπολογισμού. Αυτές οι αμφιβολίες έχουν αυξηθεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να χάνει συμμάχους και τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζουν αυξημένες απαιτήσεις από τους διαμεσολαβητές του ΔΝΤ.

Το Μαξίμου (ξανά)απαντά στην Λαγκάρντ
Μήνυμα για την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, αλλά και απάντηση στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ.Λαγκάρντ η οποία άφησε αιχμές για την προέλευση των διαρροών του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου, εστάλη από την κυβέρνηση κατά τη σύσκεψη στη Βουλή υπό τον Αλεξη Τσίπρα.
«Η στρατηγική της κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία. Μια ανοησία, που οφείλουμε όλοι, να αποτρέψουμε» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη.
«Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου» αναφέρει η ανακοίνωση.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας σημειώνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απόλυτα ασφαλής, πολύ περισσότερο μάλιστα από χώρες, στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία διαρροών των WikiLeaks».
Να σημειωθεί οτι τo ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι μέσω απειλών και διαρροών, ανέφερε στην επιστολή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας, ότι «οποιαδήποτε υπόθεση ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία».
«Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται επί της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το συμβάν αυτού του Σαββατοκύριακου με προβλημάτισε ως προς το αν μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας απέναντι στις δηλώσεις κάθε πλευράς. Ωστόσο, κατόπιν σκέψης, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στη Αθήνα για τη συνέχιση των συνομιλιών», γράφει η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Η κ. Λαγκάρντ στην επιστολή της τόνιζε επίσης πως «η ομάδα απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου και την προσωπική μου στήριξη… είναι κρίσιμης σημασίας οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συνομιλιών και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγγύηση της προσωπικής τους ασφάλειας».
Επίσης έκανε λόγο για μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές προς μία νέα συμφωνία για το χρέος. «Συχνά έχω τονίσει ότι μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι αξιόπιστο και θα βασίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές που θα εκπληρώνει το στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της υγιούς ανάπτυξης και της σταδιακής αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους». Διαφορετικά, όπως αναφέρει, θα αποτύχει το πρόγραμμα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και οι θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν ακόμη περισσότερα μέτρα οι Έλληνες.