Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Με Leader την εμπειρία

Ξεκινά η διαβούλευση για σχεδιασμό του νέου προγράμματος «LEADER» στην ΠιερίαDSC_0002

Τον σχεδιασμό και τη συγγραφή της πρότασης για το νέο πρόγραμμα LEADER που θα υποβληθεί στο πλαίσιο της αναμενόμενης προκήρυξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχίζει η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε.-Ο.Τ.Α. έχοντας την εμπειρία της επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος LEADER κατά τις τέσσερεις προηγούμενες περιόδους.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες το μεσημέρι δόθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Πιερικής Αναπτυξιακής με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Σοφίας Μαυρίδου, η οποία είναι και Πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής, των Δημάρχων Δίου-Ολύμπου Κώστα Δημόπουλου και Πύδνας Κολινδρού Ευάγγελου Λαγδάρη, του Δημήτρη Ντούρου ως Μέλους του Δ.Σ. και εκπροσώπου του Δημάρχου Κατερίνης, του Μέλους του Δ.Σ. Σοφοκλή Καλιακού αλλά και του Μέλους της Επιτροπής Διαχείρισης του Leader, από τον Σύλλογο Μηχανικών, Χρήστου Τσικούρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για πρώτη φορά μετέχει πλέον το Λιτόχωρο το οποίο την προηγούμενη περίοδο δεν αποτελούσε περιοχή εφαρμογής. Ενσωματώνονται επίσης στην περιοχή εφαρμογής οι «καποδιστριακοί δήμοι» Πέτρας, Πιερίων, Ελαφίνας, Δίου στις οποίες υπήρχε μόνο εφαρμογή του προγράμματος ΟΠΑΑΧ. «Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, με τα χαρακτηριστικά της οικονομικής κρίσης και της αποδυνάμωσης πόρων, το πρόγραμμα Leader είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο για την Πιερία», σημείωσε η κ. Μαυρίδου.

Ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αφού υπάρχει 100% χρηματοδότηση, αυτό θα ευνοήσει και στην αύξηση της ποιότητας της φιλοξενίας με ανακαίνιση των καταλυμάτων, ένταξη σε μέσα εκσυγχρονισμού όπως ψηφιακά κυκλώματα και στον χώρο του πρασίνου. Γενικά περιμένουν εναγωνίως οι περισσότεροι ιδιώτες της περιοχής ούτως ώστε να φτάσουν σε πολύ πιο επιθυμητά επίπεδα τις παροχές των υπηρεσιών τους».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Ευάγγελος Λαγδάρης, μεταξύ των άλλων που είπε, μίλησε και για τα δυο χαρακτηριστικά που έχει το νέο πρόγραμμα. «Το ένα χαρακτηριστικό αφορά τη διεύρυνση της περιοχής εφαρμογής. Ειδικά στον Δ.Πύδνας-Κολινδρού αγκαλιάζει όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η πολυταμειακότητα, όπου θα χρηματοδοτηθεί και από το κοινωνικό και το αγροτικό αλλά και το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας».

Ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης και μέλος του Δ.Σ. της Πιερικής Αναπτυξιακής, Δημήτρης Ντούρος, αναφέρθηκε στη διαβούλευση που θα γίνει το επόμενο διάστημα μεταξύ των αρμοδίων φορέων, ώστε να γίνει και ορθός σχεδιασμός του προγράμματος στην Πιερία. «Αν δεν κάνουμε σωστό σχεδιασμό, αν δεν ακούσουμε σωστά τις απόψεις των εν δυνάμει επενδυτών αλλά και των φορέων μας, των δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας, δεν θα έχουμε καλό αποτέλεσμα σε σχέση με την απορροφητικότητα και τις διατάξεις των δράσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, το Μέλος Επιτροπής Διαχείρισης του Leader, από τον Σύλλογο Μηχανικών, Χρήστος Τσικούρας, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «οι μηχανικοί της Πιερίας είναι ενήμεροι, γνωρίζουν, έχουν και κατέχουν την τεχνογνωσία ώστε να βοηθήσουν οποιονδήποτε δημόσιο φορέα θέλει να ενταχθεί μέσα στο πρόγραμμα Leader».

Το νέο πρόγραμμα Leader
Η νέα πρόταση που θα υποβάλει η Πιερική Αναπτυξιακή για την υλοποίηση του προγράμματος LEADER κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα συνταχθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους και μετά τη διαδικασία ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού.
Στο νέο πρόγραμμα LEADER προβλέπεται να υλοποιηθούν δράσεις κυρίως ιδιωτικού, αλλά και δημοσίου χαρακτήρα. Ο σχεδιασμός του τοπικού προγράμματος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης, θα καθορίσει τους νέους στόχους και θα υιοθετήσει την αναπτυξιακή στρατηγική την οποία θα εξειδικεύσει σε μέτρα και δράσεις.