Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Στενόμυαλη προσέγγιση» η κατάργηση των παρελάσεων

Ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. για τις μαθητικές παρελάσεις και το μάθημα των θρησκευτικώνΠΑΡΕ555555

Για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τις μαθητικές παρελάσεις, αλλά και το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, κατέθεσαν ερώτηση 12 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και ο Κ. Κουκοδήμος

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «απορίες και προβληματισμό δημιουργούν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ (όπως η ηλεκτρονική έκδοση του ΒΗΜΑτος 30.03.2016) σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης αποφάσισε την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, κατά τις εθνικές επετείους, αρχής γενομένης από την 28η Οκτωβρίου 2016, καθώς και τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε προαιρετικό από υποχρεωτικό που είναι έως σήμερα. Μάλιστα, η απόφαση του κ. υπουργού για την κατάργηση των παρελάσεων αποδίδεται στην πεποίθησή του ότι πρόκειται για θεσμό «αναχρονιστικό, κατάλοιπο του μεταξικού καθεστώτος».
Επισημαίνουμε ότι όσον αφορά στις μαθητικές παρελάσεις, η απότιση φόρου τιμής των μαθητριών και μαθητών στις λαμπρές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας -χάριν των οποίων ο ελληνισμός σήμερα απολαμβάνει το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας- συνιστά ακραία ιδεοληψία να ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο καθεστώς. Στις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει, οι ημέρες αυτές και οι παρελάσεις των μαθητών έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του λαού μας ως ημέρες πανηγυρικές και ως εκδηλώσεις ελπίδας και αισιοδοξίας για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας. Η αντίθεση στο θεσμό των μαθητικών παρελάσεων είναι μια στενόμυαλη προσέγγιση, και είναι αυτή που διέπεται από αναχρονιστικές αντιλήψεις, που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης και τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Οι απόψεις αυτές, όμως, έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με τις αντιλήψεις και τα πιστεύω της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας μας και η επιβολή τους συνιστά επίδειξη αυταρχικής νοοτροπίας.
Επίσης, σε ότι αφορά στο ζήτημα της μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών σε προαιρετικό, αν δεν λάβει χαρακτήρα θρησκειολογίας (Καθημερινή 12.03.2016), θα πρόκειται για απόφαση που προφανώς αντίκειται στις κείμενες συνταγματικές διατάξεις. Και σε αυτή την περίπτωση, η αντιμετώπιση από τον υπουργό Παιδείας γίνεται με τρόπο επιπόλαιο και λανθασμένο, που θα δημιουργήσει άκαιρες και επιζήμιες αντιπαραθέσεις.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
-Προτίθεστε να καταργήσετε τις μαθητικές παρελάσεις, που διεξάγονται τις ημέρες των εθνικών εορτών;
-Προτίθεσθε να κάνετε το μάθημα των Θρησκευτικών προαιρετικό από υποχρεωτικό που είναι σήμερα;»