Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Τι είδαν στην Σκοτίνα…

Κοινωνικό Ιατρείο Κατερίνης «Αλ. Φτίκας»eth

Περισσότεροι από το 1/3 των προσφύγων που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Σκοτίνας, εξετάστηκαν από τους γιατρούς του Κοινωνικού Ιατρείο Κατερίνης.

Τον απολογισμό της παρουσίας του, κατά την πρώτη εβδομάδα παραμονής των 190 προσφύγων σε ξενοδοχείο της Σκοτίνας, έκανε το Κοινωνικό Ιατρείο Κατερίνης «Αλ. Φτίκας».

Η ομάδα των παιδιάτρων του Κοινωνικού Ιατρείου Κατερίνης «Αλέκος Φτίκας» επισκέφθηκε το ξενοδοχείο, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα τρείς φορές. Την ομάδα αποτελούσαν περιστασιακά τρείς παιδίατροι, ένας παθολόγος και δύο νοσηλεύτριες, ενώ εξετάσθηκαν πάνω από 60 άτομα (παιδιά κυρίως, αλλά και ενήλικες) μερικά δύο και τρεις φορές. Ουσιαστικά εξετάστηκε περισσότερο από το 1/3 των φιλοξενουμένων. Τα προβλήματα που εντοπίσαν, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των γιατρών, ήταν αρκετά χρόνια για ενήλικες, αλλά και παιδιά. Προεξήρχαν όμως οι λοιμώξεις- κυρίως του αναπνευστικού-, καταστάσεις που ευνοούνται από την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων και το συνωστισμό (μένουν πολλά άτομα σε ένα δωμάτιο). Υπάρχουν αρκετές γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης (ήδη μία γέννησε στο νοσοκομείο Κατερίνης) και πολλά βρέφη με τα ιδιαίτερα προβλήματά τους (κυρίως διατροφής και περιποίησης). Η ανταπόκρισή τους ήταν συγκινητική -είναι υπομονετικοί και ευγενικοί αλλά και η διεύθυνση του ξενοδοχείου ανταποκρίνεται στα προβλήματα πολύ αποτελεσματικά. Δεν έγινε εκτίμηση της εμβολιαστκής κάλυψης των παιδιών -κάτι τέτοιο είναι αδύνατον στη φάση αυτή- αλλά απαιτείται άμεση έναρξη των εμβολιασμών στα βρέφη. Το ΚΙΚ, όσον αφορά το φαρμακευτικό υλικό ανταποκρίθηκε ικανοποιητκά, αλλά παραμένει επιτακτική η στελέχωσή του από επαγγελματίες υγείας Η επόμενη πρόκληση -αφού αντιμετωπισθούν τα οξέα προβλήματα- είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των προβλημάτων που θα προκύψουν, δίνοντας βάρος στις εγκύους και τα παιδιά