Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Γροθιά» στην πολιτισμένη Ευρώπη

Επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Ειδομένη1

Στον καταυλισμό της Ειδομένης βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού ενημερώθηκε από ΜΚΟ για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να εκπονήσει οργανωμένο σχέδιο για την εκκένωση του καταυλισμού, ενώ άσκησε κριτική για την απουσία του Κράτους.

«Γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης» χαρακτήρισε τον καταυλισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Περπάτησε μέσα στη βροχή και τη λάσπη στον καταυλισμό, κάποια στιγμή φωτογράφισε και ο ίδιος τους πρόσφυγες με το κινητό του τηλέφωνο. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Η κατάσταση που είδα στην Ειδομένη είναι μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη και για τον πολιτισμό μας συνολικά. Οι συνθήκες εδώ πέρα είναι απολύτως απάνθρωπες. » Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι σε συνθήκες πρωτόγνωρες, μέσα στη λάσπη, με λίγους εθελοντές, οι οποίοι παρέχουν τη βοήθειά τους με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά προφανώς το μέγεθος του προβλήματος τους ξεπερνά. Κάνουμε και σήμερα εδώ πέρα μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. » Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί σε περίπτωση που βελτιωθεί και λίγο ο καιρός. Θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. Η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε άλλες δομές ώστε να μην κινδυνεύει και η υγεία τους. Να λάβετε υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός της Ειδομένης είναι μικρά παιδιά τα οποία αρρωσταίνουν με πολύ μεγάλη συχνότητα. Αυτό το οποίο προέχει είναι να αντιμετωπίσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Δυστυχώς η κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες από αυτή την κατάσταση. Αυτό υποστηρίζει η Περιφέρεια, υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποστηρίζουν οι εθελοντές, το κράτος όμως είναι απών. Συνάντησα έναν μόνο κρατικό λειτουργό, έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ και τίποτα παραπάνω.» Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την προχθεσινή ενέργεια ενός αριθμού προσφύγων που έφυγαν από την Ειδομένη με τα πόδια και μπήκαν στην ΠΓΔΜ από άλλο σημείο.

Επίσκεψη στο νοσοκομείο Κιλκίς Μετά την Ειδομένη, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νοσοκομείου, κυρίως για την έλλειψη κονδυλίων και την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης, ώστε να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με την περίθαλψη προσφύγων από την Ειδομένη. Ο βουλευτής της ΝΔ Γεώργιος Γεωργαντάς επισήμανε ότι σε σχέση με πέρυσι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι μειωμένος κατά 27,6%, ενώ ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου τόνισε ότι ήδη έχει διατυπωθεί αίτημα να γίνει η αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Παρών στην επίσκεψη ήταν και ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ειδομένη, συγκάλεσε εκτάκτως την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Και κόντρα Γεροβασίλη-Κουμουτσάκου
Σχολιάζοντας την επίσκεψη Μητσοτάκη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να πατά ταυτόχρονα και στη βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στη βάρκα της ευαισθησίας».
Απαντώντας στην κ. Γεροβασίλη, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, είπε: «Ο απών κ. Τσίπρας, που συνυπέγραψε τα κλειστά σύνορα του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου, βρίσκει το πολιτικό θράσος να κατηγορεί άλλους για τη δική του παταγώδη αποτυχία.
» Η δήθεν ανθρωπιστική του ευαισθησία έχει πλέον όνομα: “Ειδομένη’. Η εκεί εφιαλτική κατάσταση είναι το όνειδος μιας παντελώς ακατάλληλης κυβέρνησης. Ανίκανης να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Ούτε τα σύνορα της χώρας προστατεύει, ούτε, όμως, και τους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες.
»Μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρα – καταυλισμό. Η ΝΔ συνιστά στον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του, να βγουν από την ασφάλεια των γραφείων τους και να δουν στην Ειδομένη τη θλιβερή ανεπάρκεια της πολιτικής τους.»