Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Δεδομένη η πρόθεση μας για την ανάδειξη του χώρου

Γιώργος Σπυριδόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος της «Σκοτίνα Resort Α.Ε.»):

Στην πρόθεση της εταιρείας «Σκοτίνα Resort Α.Ε.», να συνεργαστεί με την αρχαιολογική υπηρεσία για τη συνέχιση των ανασκαφών στην περιοχή και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας (στην οποία έχει παραχωρηθεί το πρώην κάμπινγκ του ΕΟΤ) Γ. Σπυριδόπουλος.

 

Ο κ. Σπυριδόπουλος αναφέρει: «Όπως είναι γνωστό, η εταιρία μας «Σκοτίνα Resort Α.Ε.» μίσθωσε χώρο του πρώην κάμπινγκ του ΕΟΤ Σκοτίνας, για 60 χρόνια, με σκοπό να τον αναπτύξει ως τουριστικό προορισμό πραγματοποιώντας εκεί διάφορες δραστηριότητες, όπως ξενοδοχειακούς χώρους, κάμπινγκ κλπ.

Προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές άδειες ώστε να προχωρήσουμε σε μια τουριστική ανάπτυξη του χώρου, ως εταιρία καταθέσαμε αίτημα προς την Αρχαιολογική Εφορεία Πιερίας με σκοπό να διερευνηθεί ο χώρος που έχουμε μισθώσει από τη «ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε.», για τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα. Πρόσφατα (Φεβρουάριος 2016) η τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία πραγματοποίησε εκεί ανασκαφική διερεύνηση.

Σήμερα νιώθουμε ευτυχείς, θα έλεγα και περήφανοι, διότι στον συγκεκριμένο χώρο εντοπίστηκαν τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα και βέβαια, επειδή προφανώς, το επόμενο διάστημα, θα γίνει κανονική αρχαιολογική ανασκαφή, αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την αποκάλυψη και νέων αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία αποτελούν κομμάτι της ιστορικής, πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Πατρίδας μας, ιδιαίτερα δε της Μακεδονίας μας.

Θέλουμε και δημόσια να ευχαριστήσουμε την Αρχαιολογική Εφορεία Πιερίας και ιδιαίτερα τους Αρχαιολόγους Σοφία Κουλίδου και Μιλτιάδη Μυτελέτση για την άριστη συνεργασία που είχαν μαζί μας. Πράγματι, Αρχαιολογική Υπηρεσία και Αρχαιολόγοι εργάστηκαν εντατικά μαζί μας κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής διερεύνησης, η οποία είχε θετικά αποτελέσματα.

Ύστερα από την αποκάλυψη των πρώτων αρχαιολογικών ευρημάτων, ως εταιρία επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι θα βοηθήσουμε ενεργά στην ανάδειξη του συγκεκριμένου χώρου και ότι θα τον συμπεριλάβουμε στη μελέτη μας, θα τον προστατεύσουμε και θα τον προβάλλουμε. Ο συγκεκριμένος χώρος φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από εμάς σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εφορεία Πιερίας η οποία έχει την υπεύθυνη επίβλεψη και καθοδήγηση, ώστε να αποτραπεί τυχόν αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα.

Είναι ευτύχημα που τα πρώτα αυτά ευρήματα βρέθηκαν σε δημόσιο χώρο, διότι δεν θα προκληθούν προβλήματα ανάδειξης, όπως υπήρξαν, σε διάφορες περιπτώσεις, κατά το παρελθόν. Εμείς, ως εταιρία, επαναλαμβάνω, συνεργαζόμαστε με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εντατικά για την ανάδειξη του χώρου και των ευρημάτων.

Πρόκειται για μια συνεργασία που θα είναι επωφελής για τον τόπο μας δεδομένου ότι στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ, υπάρχει σαφής πρόβλεψη που δίνει την ευκαιρία σε επενδυτές και υποψήφιους επενδυτές για συνεργασίες με οργανισμούς και υπηρεσίες, καθώς και με την αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε να πραγματοποιούνται επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας προς όφελος όλων.

Πρέπει να τονίσουμε ότι για την ανάπτυξη του χώρου και την αποκάλυψη – ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων ενδιαφέρεται και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου. Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Ζτάνης επισκέφθηκε την περιοχή και εξέφρασε τη διάθεση του Δήμου για συνεργασία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος, εφόσον προχωρήσουν οι αρχαιολογικές δραστηριότητες και αφού ληφθούν οι σχετικές άδειες για την ανάπτυξη του χώρου που έχουμε μισθώσει, αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκεί επενδύσεις που θα δεθούν και θα συνδεθούν με τη φύση και την ιστορία της περιοχής. Το τελικό αποτέλεσμα επιδιώκουμε να είναι μια επένδυση που θα φέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας αλλά και προσέλκυση τουριστών, πρωτίστως όμως θα είναι μια επένδυση που θα αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτιστικό πλούτο της Μακεδονίας μας.»