Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ξεβάφουν οι κόκκινες γραμμές

Αισιοδοξία για συμφωνία με το κουαρτέτο έως τις 25 ΜαρτίουEB23B411EFB8E4C9B8D9A1528CEFD4F3

«Κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100-200 ευρώ θα είναι επιτυχία», αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος

Πρόοδος σημειώθηκε σε αρκετά σημεία της διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Αν και παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, τα οποία πρόκειται να συζητηθούν εκ νέου από την Τρίτη, αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου.

Η συνάντηση της Κυριακής διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες και είχε ως αντικείμενο το δημοσιονομικό και το φορολογικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση και το κουαρτέτο θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, ωστόσο υπάρχει διαφωνία ως προς την κατανομή. Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100-200 ευρώ θα είναι επιτυχία». Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί το φορολογικό βάρος να πέσει στα εισοδήματα των 30.000 ευρώ και άνω, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Συμφωνία υπάρχει για κοινή κλίμακα εισοδήματος σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ υπάρχει συμφωνία και για τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης, για την οποία θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα, με ανώτατο συντελεστή 10%. Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια, βάσει της συμφωνίας που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, προβλέπεται αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% φέτος και 26% το 2017. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, Κομισιόν και ΔΝΤ εξακολουθούν να μην συμφωνούν μεταξύ τους, και προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση έχει τεθεί ένας ενδεικτικός κοινός στόχος. Η κυβέρνηση επιμένει στη θέση για 1% του ΑΕΠ δημοσιονομικό κενό έως το 2018. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν σε ενταντικούς ρυθμούς τις επόμενες ημέρες.

Συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι τον Μάιο βλέπει ο Βίζερ
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από έναν χρόνο, κανείς πλέον δεν εύχεται για ένα Grexit και την αστάθεια που αυτό θα έφερνε, δηλώνει στον αυστριακό Τύπο ο Τόμας Βίζερ, ο οποίος αναμένει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΕΕ και το ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου.
«Αποκλείεται μια νέα συζήτηση για Grexit, καθώς κανένας δεν εύχεται -ίσως σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο- μια τέτοια αστάθεια», δήλωσε ο αυστριακός επικεφαλής του EuroWorking Group.
Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή «οι συνάδελφοί του» βρίσκονται στην Αθήνα και οι συζητήσεις για ένα αρκετά φιλόδοξο πακέτο θα διαρκέσουν περίπου μέχρι το Πάσχα των Καθολικών. Παράλληλα, είπε, πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την υπόσχεση των ηγετών της ΕΕ για μείωση του χρέους.
Πρόκειται για ένα είδος τριγωνικής σχέσης, όπου οι θεσμοί της ΕΕ είναι αρκετά πιο φιλόδοξοι
ως προς την δημοσιονομική σταθεροποίηση σε σχέση το ΔΝΤ, το οποίο όμως έχει πολύ πιο φιλόδοξες ιδέες ως προς το πώς θα συμβάλουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης στη μείωση του χρέους, προσθέτει.
Σύμφωνα με τον Βίζερ, τον Απρίλιο θα γίνει η μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και για το πώς η Αθήνα θα εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος. Μάλλον στα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της ΕΕ και στο ΔΝΤ, και προς τούτο είναι απαραίτητες πολύ δύσκολες αποφάσεις.
Ως προς το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής του EuroWorking Group αναφέρει πως αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό και εξαρτάται από τον όγκο του ακόμη προς διαπραγμάτευση πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο θεωρεί ότι αυτό θα γίνει χωρίς ονομαστική διαγραφή χρέους, δηλαδή θα υπάρξουν κατά κύριο λόγο ελαφρύνσεις πληρωμών, επιμηκύνσεις χρόνου αποπληρωμής και μειώσεις επιτοκίων, ενώ σε πραγματική αξία θα υπάρξει μία σημαντική ανακούφιση των υποχρεώσεων αποπληρωμής.