Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Παρατηρητές της ιστορίας

Πιερία-Προσφυγικό

Καθημερινό φαινόμενο τείνει να γίνει στην Πιερία ο «εγκλωβισμός» προσφύγων και μεταναστών στην Εθνική Οδό. Σε κάθε «πράξη του δράματος» αποκαλύπτεται η απουσία σχεδιασμού από την επίσημη πολιτεία, η αμηχανία της αυτοδιοίκησης και η απουσία ενός τοπικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Η Πιερία, συνεχίζει να είναι απλός παρατηρητής της ιστορίας που γράφεται μπροστά της, ενώ προς τα παρόν αρκείται στη διαπίστωση: «πρέπει να γίνει κάτι…»

 

IMG_6555

 

Διαστάσεις πραγματικού δράματος λαμβάνει το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα, φυσικά και στην Πιερία, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν εμπόλεμες ζώνες της Συρίας καθώς και άλλες χώρες που βρίσκονται γύρω από αυτήν, δεν ενδιαφέρονται να παραμείνουν στην Ελλάδα αλλά μέσω της χώρας μας, να εγκατασταθούν κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

 

Η Πιερία μέχρι πρότινος ήταν μόνο περιοχή διέλευσης μεταναστών και προσφύγων επειδή περιλαμβάνεται στους Νομούς από όπου διέρχεται ο κεντρικός οδικός άξονας της Ελλάδας ο οποίος από την Αθήνα οδηγεί στα σύνορα με τη FYROM.

Όπως είναι γνωστό, η FYROM δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδιαφέρεται όμως να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, παράλληλα όμως ενδιαφέρεται να επιδιωχθεί και μια λύση υπέρ των συμφερόντων της για το ζήτημα του ονόματος, ζήτημα για το οποίο όχι μόνο βρίσκεται σε διένεξη με την Ελλάδα, εδώ και περίπου 25 χρόνια, αλλά εξαιτίας και αυτού του θέματος δεν έχει ακόμη ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι αυτό και εξαρχής η FYROM έδειξε προθυμία συνεργασίας με ευρωπαϊκές Αρχές και φαίνεται να έθεσε σε εφαρμογή συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα διαχειριστεί το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα. Γι αυτό και, τώρα τελευταία, επιχειρεί να συνάψει νέες συμμαχίες με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό ζήτημα, π.χ. με την Αυστρία, αλλά όχι μόνο, ώστε να προωθήσει τα εθνικά και άλλα συμφέροντά της.

 

Προσφυγική τραγωδία στην Ελλάδα

Την περασμένη Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016, οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων Σλοβενίας, Αυστρίας, FYROM, Σερβίας και Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, όπως ανακοίνωσε η σλοβενική αστυνομία. Η απόφαση αυτή εντείνει ήδη τις πιέσεις στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι «υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες της συνθήκης Σένγκεν», ανέφερε η σλοβενική αστυνομία.

Στους 25.000 υπολογίζονταν, την περασμένη Παρασκευή, οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αριθμός που ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το επόμενο διάστημα. Ανακοινώθηκε επίσης ότι τα κέντρα φιλοξενίας έχουν υπερπληρότητα, ενώ χιλιάδες μετανάστες παραμένουν στην Ειδομένη. «Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, έναν μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν που είναι αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. Κι ενώ η Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή υπολόγιζε ότι ήδη υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, αλλά και ενώ οι αρχηγοί αστυνομικών δυνάμεων Βαλκανικών χωρών την ίδια μέρα συμφωνούσαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη σε περίπου 580 ανθρώπους ημερησίως, την ίδια μέρα η κ. Μπερτό ανέφερε ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα κυμαίνονται καθημερινά μεταξύ 2.000-3.000, δηλαδή θα συνεχίσουν να εγκλωβίζονται στη χώρα χιλιάδες μετανάστες των οποίων ο αριθμός, με τέτοιους ρυθμούς αφίξεων, θα αυξάνει συνεχώς και θα επιτείνει την προσφυγική τραγωδία.

«Σε εγκλωβισμούς μεταναστών, θα εφαρμοστεί άλλο σχέδιο», επισημαίνει στέλεχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας.

Μετά και τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις ως προς το προσφυγικό, η «ΕΠΤΑ» αναζήτησε πληροφορίες από την πλευρά της Αστυνομίας για το τι μέλλει γενέσθαι στην Πιερία. Στέλεχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας αναφερόμενος στο όλο θέμα επισήμανε ότι ο σχεδιασμός για τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος γίνεται σε κεντρικό επίπεδο από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, ανέφερε, υλοποιεί σχέδιο που έχει εκπονηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διευθέτηση του προβλήματος στο πλαίσιο που αφορά τα καθήκοντά της ως τοπικής Αστυνομικής Υπηρεσίας. Τόνισε δε ότι αυτό το διάστημα γίνονται προσωρινές ανασχέσεις μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, είπε, αν η χώρα μας αποκλειστεί, μερικώς ή ολικώς, και εγκλωβιστούν μετανάστες, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί νέο σχέδιο. Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις του το στέλεχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας σημείωσε ότι υπάρχει απαισιοδοξία για τις περαιτέρω εξελίξεις που εκτιμά ότι έρχονται…