Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Με βέτο απειλεί η Αθήνα τις «παρασυσκέψεις»

Οξύνεται η κόντρα Ελλάδας-Αυστρίας για το προσφυγικόmmm

Πέντε νέους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών «κοντά στην Ειδομένη» ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, η πρέσβυς της Ελλάδος στη Βιέννη, Χρυσούλα Αλειφέρη, ανακαλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, «προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους. » Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. » Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση.» Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε με σκληρά λόγια για την πολιτική της Βιέννης, καυτηριάζοντας το γεγονός να αποφασίζουν κάτι οι ηγέτες της ΕΕ και αργότερα οι αποφάσεις να ακυρώνονται από κάποιες «παρασυνάξεις», όπως είπε, κάποιων κρατών που δεν είναι μόνο της ΕΕ αλλά και μη μέλη που βρίσκονται στη βαλκανική διαδρομή. Αναφέρθηκε ονομαστικά στην Αυστρία χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο «να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό» χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει στο εξής από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, σε μία κρίση η οποία έχει φορτώσει σε μία χώρα βάρος πολύ μεγαλύτεροι από αυτό που της αναλογεί» τόνισε. Αλλά και ο Γιάννης Μουζάλας έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες στο ζήτημα του προσφυγικού. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απηύθυνε επιπλέον την προειδοποίηση ότι σε μονομερείς ενέργειες μπορεί να προχωρήσει και η Ελλάδα, κάτι που παραπέμπει στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή περί ενδεχομένου άσκησης βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Π. Καμμένος: Πέντε νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων
Τη δημιουργία πέντε camp προσφύγων συνολικής χωρητικότητας 20.000 θέσεων κοντά στην Ειδομένη προανήγγειλε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος.
Όπως εξήγησε, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έργα σε τέσσερις περιοχές του νομού Κιλκίς και συγκεκριμένα στον παλιό αεροδιάδρομο κοντά στη Νέα Καβάλα, στον παλιό αεροδιάδρομο κοντά στο χωριό Χέρσο, στο παλιό στρατόπεδο Παπαδάκη στο Δροσάτο και στο παλιό στρατόπεδο Κοκκινώρη, κοντά στο χωριό Κεντρικό.
Άλλο ένα camp προετοιμάζεται και στο παλιό στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου, σε αυτά τα στρατόπεδα θα γίνεται διαχωρισμός των προσφύγων και μεταναστών με βάση την εθνότητα και το θρησκευτικό δόγμα, καθώς παρατηρούνται επεισόδια, π.χ. ανάμεσα σε Ιρακινούς και Αφγανούς καθώς και ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η τελική απόφαση εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ελήφθη την Πέμπτη, τις πρώτες πρωινές ώρες, με περιοχές ευθύνης τις περιοχές που υπέδειξε η Ελλάδα, οι οποίες εκτείνονται σε όλο το Αιγαίο με focus τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Λέρο, την Κω και το Καστελλόριζο.
Η έναρξη των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ είναι θέμα λίγων ωρών, τόνισε ο κ. Καμμένος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, στα Διαβατά και στο Σχιστό αυτή τη στιγμή η πληρότητα ξεπερνάει το 120%, ενώ στην ελληνική επικράτεια αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Υπάρχει επίσης μεγάλη ροή παιδιών προς αναμένεται να προμηθεύσει στη χώρα μας η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ήδη στο Αιγαίο αυτήν τη στιγμή επιχειρούν 12 ελληνικά πλοία, συν τη φρεγάτα Σαλαμίς η οποία έχει ενταχθεί στη νατοϊκή δύναμη. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στη νατοϊκή δύναμη αναμένεται να ενταχθούν και άλλα νατοϊκά πλοία, αρκετά εκ των οποίων θα προέλθουν από τον έκτο αμερικανικό στόλο.
Για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που διαθέτει η χώρα όπως εναέρια μέσα, δορυφορικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Όπως τόνισε ο κ. Καμμένος, η χώρα μας ζητάει να μπορεί να επιχειρεί η Frontex και εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων για καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών. Είναι κάτι που θα πρέπει να συμφωνηθεί και από την πλευρά της Τουρκίας και αυτό αναμένεται να γίνει μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.