Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ζητείται σχέδιο και σοβαρότητα

Την κατάρτιση τοπικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες προτείνει η Ε.Ο.Δ.ν.Πιερίας1

Την κατάρτιση τοπικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των προσφύγων προτείνει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, η οποία «κλήθηκε» για μια ακόμη φορά, να καλύψει την απούσα επίσημη πολιτεία έναντι των προσφύγων.

Καμπανάκι κινδύνου κρούει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, η οποία την Τρίτη το μεσημέρι διένειμε 250 μερίδες φαγητού (που μαγείρεψαν τα μέλη της) σε πρόσφυγες οι οποίοι είχαν «εγκλωβιστεί» στο ύψος της Σκοτίνας.
«Δεν ήταν εύκολο για κανέναν από εμάς» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ε.Ο.Δ.ν.Π. παρόλα αυτά, αν χρειαστεί δηλώνει έτοιμη να επαναλάβει την δράση της «και αύριο και μεθαύριο». Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί η τοπική κοινωνία να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη της φροντίδας αυτών των ανθρώπων και να αντικαταστήσει την επίσημη πολιτεία, αλλά και ένα κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο σε παρόμοιες περιπτώσεις συνηθίζει να είναι απών.
«Οι πολίτες έχουν αποδείξει πως έχουν την ικανότητα, χωρίς να διαθέτουν οικονομικούς πόρους, να δημιουργήσουν μηχανισμούς άμεσης παρέμβασης και να επέμβουν εντός λίγων ωρών, όταν αυτό καταστεί αναγκαίο», αναφέρει χαρακτηριστικά και «επειδή η χώρα βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο και όλοι μας οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα το εθνικό αυτό πρόβλημα», καλεί όλους στους θεσμικούς φορείς, κυρίως τους τρεις δήμους και τους εκλεγμένους βουλευτές Πιερίας, «πριν είναι αργά», στην από κοινού ανάπτυξη ενός τοπικού σχέδιου έκτακτης ανάγκης, με στόχο την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, προειδοποιεί οτι «αποκλεισμένοι και εγκαταλελειμμένοι άνθρωποι σε πάρκινγκ της Εθνικής Οδού, με πεινασμένα και άρρωστα παιδιά, δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους σε χωριά της περιοχής, αναζητώντας τα αναγκαία για τις οικογένειές τους», θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη το απόγευμα, ομάδα 12 μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης, μετέφερε με τέσσερα οχήματα μεγάλη ποσότητα τροφίμων και ειδών υγιεινής τα οποία διατέθηκαν σε 289 μετανάστες οι οποίοι βρίσκονταν για μέρες στον ΣΕΟ της Σκοτίνας.
Μεταξύ των προσφύγων υπήρχαν 55 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, αλλά και πολλά βρέφη. Συνολικά διατέθηκαν 250 μερίδες ζεστού, μαγειρεμένου φαγητού (φακές με ελιές και ψωμί) και στις οικογένειες με μικρά παιδιά διανεμήθηκαν φρούτα, χυμοί, βρεφικό γάλα και είδη υγιεινής (πάνες και μωρομάντηλα), ενώ το κόστος του μαγειρεμένου φαγητού ανήλθε στα 95 ευρώ, μαζί με το ψωμί!
Την αποστολή συνόδευσαν μέλη της Διασωστικής Ομάδας Ν. Πιερίας, τα οποία φρόντισαν άρρωστα παιδιά. Τα φαγητά μαγείρεψαν μέλη του Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» με τη βοήθεια της Ένωσης Ποντίων.