Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

«Αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό

Ακυρώθηκε το «Μνημόνιο 2» για να εφαρμοστεί το «Μνημόνιο 3»tsak

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Αθήνας και ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο τρίτο Μνημόνιο

Επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η πληροφορία ότι έγινε δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος που είχε η Ελλάδα με το ΔΝΤ και το οποίο είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου 2, το 2012.

Την ίδια ώρα οι συζητήσεις στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου μπαίνουν στα βαθιά για το ύψος του δημοσιονομικού κενού ως το 2018, το οποίο εκτιμάται σε 9 δισ. ευρώ από την πλευρά του Ταμείου. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ ήταν κοινή ώστε να αποφευχθεί η πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που σχετίζονται το πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών» σημειώνει από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπεύθυνος για την Ελλάδα Αντρέας Αντριάνο.

Αίτημα για νέο πρόγραμμα Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα θα εξέπνεε ούτως ή άλλως στο τέλος Μαρτίου του 2016 ενώ η κυβέρνηση με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το Ταμείο. Έτσι, αν υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ θα συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές μνημόνιο που ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και το οποίο θα πρέπει να «ταιριάξει» με το κείμενο της Κομισιόν (MoU) όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των Μνημονίων 1 και 2 όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα. Ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί, η πλήρης σύνταξη μνημονίου από την πλευρά του ΔΝΤ (MEFP) «συμπαρασύρει» σε πιο αυστηρές και λεπτομερείς δεσμεύσεις και το αντίστοιχο μνημόνιο των Ευρωπαίων

Κυβέρνηση: Έτοιμοι να επιστρέψουν οι Ευρωπαίοι, αναμένουμε διευκρίνιση ΔΝΤ
Την πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα εξέφρασε η Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι απομένει να διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ.
«Οι επαφές σε επίπεδο κλιμακίων συνεχίζονται, και η εκτίμησή μας είναι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών συγκλίνουν αρκετά ικανοποιητικά. Χρειάζεται να διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ» ανέφερε για την πορεία των διαπραγματεύσεων η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε πως η κυβέρνηση κάνει όλες τις αναγκαίες επαφές προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανέφερε δε ότι από ευρωπαϊκής πλευράς, τόσο σε πολιτικό όσο και επίπεδο θεσμών, έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση.
Ωστόσο, η κυρία Γεροβασίλη παραδέχθηκε οτι «δεν έχουμε εικόνα πότε» θα επιστρέψουν οι θεσμοί, σημειώνοντας πάντως ότι προς το παρόν δεν έχουμε φύγει από τα χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί, δηλαδοί οι θεσμοί αναμένονταν αυτή την εβδομάδα.
Tην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε και η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα είναι ένα «σημαντικό βήμα» για να προετοιμαστεί η επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στο προσεχές μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί πως το τελικό ύψος του δημοσιονομικού κενού άρχισαν να αναζητούν από χθες, Τρίτη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Σύμφωνα με την Ημερησία, τα τεχνικά κλιμάκια που ειδικεύονται στα δημοσιονομικά μεγέθη θα «ξεσκονίζουν» την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015 και τις προβλέψεις για την περίοδο 2016-2018, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν και την απόσταση που χωρίζει την Κομισιόν και το ΔΝΤ.
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ από φέτος έως το 2018, το δε ΔΝΤ μιλά για μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν πάνω από 3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μνημονιακών δεσμεύσεων που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, όπως η αύξηση των φορολογικών βαρών για τους αγρότες και τα ενοίκια, η αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.
Πάντως, όλα δείχνουν ότι οι επικεφαλής των πιστωτών δεν αναμένονται στην Αθήνα πριν από την επόμενη εβδομάδα.