Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Στο ίδιο εργο θεατές…

«Εγκλωβισμένοι» 289 πρόσφυγες στο ύψος της Σκοτίναςφωτο αρχείου

Για μια ακόμη φορά η Εθελοντική Ομάδα Δράσης ήταν παρούσα (εκεί που το κράτος απουσιάζει συστηματικά) στην παροχή βοήθειας. Έκκληση για «χέρια» που θα βοηθήσουν στο μαγείρεμα των φαγητών, αφού η εκτίμηση είναι οτι δεν θα συνεχιστεί σύντομα το ταξίδι των προσφύγων προς τα σύνορα, κάνει η ΕΟΔνΠ

Έξι λεωφορεία με πρόσφυγες «εγκλωβίστηκαν» στο ύψος της Σκοτίνας, αφού η αστυνομία (κατόπιν εντολών) δεν επιτρέπει να συνεχιστεί το ταξίδι τους για την Ειδομένη.

Λίγες βδομάδες μετά το δράμα εκατοντάδων προσφύγων που επί ώρες παρέμεναν χωρίς νερό και τροφή ανάμεσα στα διόδια του Αιγινίου και των Μαλγάρων, μια ακόμη περίπτωση ήρθε να προστεθεί, αναδεικνύοντας την έλειψη παντελούς σχεδίου από την επίσημη πολιτεία για την πρόνοια αυτών των ανθρώπων. Αυτή τη φορά, στην περιοχή της Σκοτίνας έμειναν «εγκλωβισμένοι» 289 πρόσφυγες, μεταξύ αυτών 52 παιδιά τα περισσότερα κάτω των 5 ετών. Για μια ακόμη φορά, την σίτιση και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες, ανέλαβε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης, τα μέλη της οποίας ενημερώθηκαν «από τις αρχές» για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή οι πρόσφυγες. Ήδη από τη Δευτέρα το βράδυ, φρόντισαν να στείλουν στο σημείο γάλα και τρόφιμα «διότι η κατάσταση ήταν, και δυστυχώς συνεχίζει να είναι, τραγική», όπως επισημαίνουν. «Οι άνθρωποι πεινάνε! Μάνες ζητούν απεγνωσμένα τροφή για τα παιδιά τους από τους αστυνομικούς, που όμως έχουν εντολή να μην επιτρέψουν την πορεία τους προς τα σύνορα. Αυτό συμβαίνει πλέον σε όλους τους νομούς γύρω από τον άξονα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, διότι τα σύνορα είναι κλειστά», αναφέρει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης η οποία χθες το μεσημέρι προσέφερε ένα πιάτο φακές (που προηγουμένως είχαν μαγειρέψει τα μέλη της) στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Μέχρι χθες το μεσημέρι, κανείς δεν ήξερε πότε θα συνεχιστεί το ταξίδι των προσφύγων, αλλά το σίγουρο είναι οτι τις επόμενες εβδομάδες ή και ημέρες θα ξαναγίνουμε μάρτυρες αυτής της κατάστασης, όσο το πρόβλημα στα σύνορα παραμένει. Μιλώντας στην «Π» το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας Ηλίας Τσολακίδης, ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά όσους έσπευσαν να συγκεντρώσουν ανθρωπιστική βοήθεια, σημειώνοντας οτι στην παρούσα φάση, αυτό που έχει ανάγκη η Εθελοντική Ομάδα είναι από «χέρια». Όπως ανέφερε, «αυτοί οι άνθρωποι, ίσως μείνουν για μέρες στην περιοχή. Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούμε να τους διαθέσουμε για μερικές μέρες, αλλά αυτά πρέπει να μαγειρευτούν. Κάνω έκκληση, σε όποιον έχει τη διάθεση να βοηθήσει. Ακόμη και καρότα να καθαρίσει, είναι μια μεγάλη βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, όσοι έχουν τη δυνατότητα, μπορούν να παραδίδουν στον Καπνικό Σταθμό, μικρά νερά και χυμούς, γάλα διαρκείας σε χάρτινη συσκευασία, πλαστικά μπωλ, ποτήρια και κουτάλια, μανταρίνια, μπανάνες, μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα, pampers.