Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Οι γενοκτονίες των χριστιανικών λαών της Ανατολής

Ημερίδα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων1

Ολοκληρώθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας «Οι Γενοκτονίες των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής (1875-1923) και η διαχείριση της μνήμης τους», που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.

Ο κόσμος που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα «Αριστοτέλης» του MAΚEDONIA PALACE, παρακολούθησε με πολύ μεγάλη προσοχή και ζωηρό ενδιαφέρον τις εισηγήσεις, που ανέπτυξαν με σαφή, εμπεριστατωμένο και κατανοητό τρόπο το θέμα της ημερίδας.
Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, η συγκίνηση κορυφώθηκε, κατά τη διάρκεια της προβολής του αφιερώματος, που αναφέρονταν στην Γενοκτονία του Πόντου. Ωστόσο, την παράσταση έκλεψε ένα σύντομο βίντεο με την ομιλία του κ. Ιβάν Σαββίδη (στην ποντιακή), στην Παναγία Σουμελά του Πόντου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Ελληνικής Κυβέρνησης, πρώην και νυν βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μέλη ξένων Πρεσβειών και Προξενείων, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Συλλόγων μη ποντιακής καταγωγής και πλήθος απλών πολιτών.
Παρόντες, όπως πάντα, ήταν και οι εκπρόσωποι δεκάδων Σωματείων-μελών της Π.Ο.Π.Σ., που κατέφτασαν στην Θεσσαλονίκη από όλη την Ελλάδα, καθώς και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας Άλκης Αναστασιάδης, από την Κύπρο. Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει και στην παρουσία εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, με πολλούς φοιτητές, που ενδιαφέρθηκαν για την ημερίδα και έλαβαν τις σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Οι διοργανωτές τόνισαν ότι αυτή είναι η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών, που θα αναληφθούν για την ανάδειξη του ποντιακού ζητήματος και την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, στο πλαίσιο της δράσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.
Τέλος, επανέλαβαν το ξεκάθαρο μήνυμα, που στέλνει η ποντιακή νεολαιά, όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα και περισσότερα, με την ευχή η ενότητα του χώρου να γίνει πράξη το συντομότερο.