Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά / Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Η μουσική μόνο ενώνει

Αποκλειστική συνέντευξη του Στέφανου Κορκολή στην «Επτά»

Με αφορμή το ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη που θα παρουσιάσει στο κοινό της Κατερίνης την Τετάρτη ο Στέφανος Κορκολής, μιλά στην Επτά. «Ο Μίκης Θεοδωράκης με έχει τιμήσει όσο κανένας άλλος άνθρωπος» δηλώνει ο κ. Κορκολής, υπογραμμίζοντας πως η μουσική «ενώνει όλες τις ψυχές σε μία».

 

22022 (2)

 

«Δεν πιστεύω πως η μουσική διαχωρίζει. Η μουσική ενώνει. Η μουσική ενώνει όλες τις ψυχές σε μία», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΕΠΤΑ» ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης, Στέφανος Κορκολής. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε με αφορμή την παρουσία του στην Κατερίνη την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ όπου θα πραγματοποιήσει συναυλία στο πνευματικό κέντρο του δήμου.

 

Πρόκειται για συναυλία με έργα του μεγάλου μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη, με τον Στέφανο Κορκολή να δίνει το δικό του ρεσιτάλ στο πιάνο. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Σοφία Μανουσάκη ενώ θα συμμετάσχει και το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης. Την εκδήλωση διοργανώνει το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης.

Βασισμένη  στο ομώνυμο χρύσο CD, η συναυλία είναι μια μουσική «Συνάντηση» με κλασσικά έργα για πιάνο, μεταφορές – διασκευές ορχηστρικών έργων για πιάνο και λυρικά τραγούδια σε ερμηνεία της ταλαντούχας ερμηνεύτριας Σοφίας Μανουσάκη.

Η σχέση που δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ του Μίκη Θεοδωράκη και του Στέφανου Κορκολή όπως και η καταλυτική φράση στην επιστολή του συνθέτη προς τον διεθνούς φήμης πιανίστα, όπου αναφέρεται στον Στέφανο Κορκολή ως «ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της μουσικής του προς το ελληνικό και το διεθνές κοινό», δημιούργησε στον Στέφανο την επιθυμία να μπει στο στούντιο και να αρχίσει να ηχογραφεί έργα του συνθέτη μαζί με την Σοφία Μανουσάκη, μια νεότατη ερμηνεύτριααποκάλυψη, καθ’ ομολογία του ίδιου του συνθέτη.

Τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν και στη συναυλία της Κατερίνης μαζί με την επανεκτέλεση τραγουδιών από τη λίστα των «προδομένων» έργων του Μίκη Θεοδωράκη της περιόδου 1980-2000, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Η προσέγγιση του αριστουργηματικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, γίνεται με τον πιο λιτό και ανθρώπινο τρόπο, δηλαδή μέσα από ένα πιάνο και μια φωνή, με σκοπό την ανάδειξη του μεγαλείου των μελωδιών του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

Η «συνάντηση» Στέφανου Κορκολή – Μίκη Θεοδωράκη στην Κατερίνη, στη συναυλία που θα δοθεί με τις ερμηνείες της Σοφίας Μανουσάκη και με τη συμμετοχή του μουσικού σχολείου Κατερίνης, αναμένεται να αποτελέσει μια ονειρεμένη για το κοινό μελωδική βραδιά, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στις 8.00 το βράδυ, στο κνευματικό κέντρο της πόλης. Προπώληση εισιτηρίων (5 ευρώ) γίνεται από το δημοτικό ραδιόφωνο Κατερίνης.

 

22022 (1)

 

Η συνέντευξη του Στέφανου Κορκολή στην «ΕΠΤΑ»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΕΠΤΑ» ο Στέφανος Κορκολής μιλά για μια ανακάλυψη της συμφωνικής πλευράς του Μίκη Θεοδωράκη τον οποίο χαρακτηρίζει ως «εφάμιλλο των μεγάλων κλασσικών», μιλά όμως και για την ανακάλυψη της Σοφίας Μανουσάκη, τη νεαρή ερμηνεύτρια για την οποία λέει ότι πρόκειται για «σπουδαία φωνή, όμορφη παρουσία αλλά κυρίως» για άνθρωπο με «απίστευτη ωριμότητα και θέληση για γνώση».

Επίσης, αναφέρεται στη συνάντηση με τον Μίκη Θεοδωράκη καθώς και στη συναυλία στο μέγαρο μουσικής Αθηνών που παρακολούθησε και ο μεγάλος μουσουργός, αναφέρεται ωστόσο και στις περιφερειακές συναυλίες αλλά και στη συμμετοχή του μουσικού σχολείου Κατερίνης. Εκφράζει δε και τις ευχαριστίες του στην πρόεδρο του δημοτικού ραδιοφώνου Κατερίνης, Ροδή Ελευθεριάδου, που τον προσκάλεσε για να δώσει συναυλία στην πόλη μας.

 

22022 (4)

 

Ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο Στέφανος Κορκολής στην «ΕΠΤΑ», έχει ως εξής:

 

Ε.: Ποια ήταν τα κίνητρα γι αυτή την καλλιτεχνική συνάντηση και για την ερμηνεία μουσικών δημιουργιών του Μίκη Θεοδωράκη;

Στ. Κ.: Νομίζω πως ήταν κάτι που συνέβη επειδή ίσως έπρεπε να συμβεί τη δεδομένη στιγμή της ζωής μου. Είναι αυτό που λέω συνήθως, μια συνωμοσία του σύμπαντος. Εντελώς τυχαία ανακάλυψα τη συμφωνική πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη και αυτό που ένιωσα ήταν σαν ηλεκτρικό ρεύμα να διαπερνάει την ψυχή μου. Ντρέπομαι που δεν γνώριζα τη μουσική μεγαλοφυΐα στη συμφωνική μουσική του Μίκη.

Ο ίδιος ο Dimitri Sostakovich, αυτός ο μεγάλος συνθέτης του εικοστού αιώνα, είχε τιμήσει τον δικό μας Μίκη Θεοδωράκη, όταν ήταν νέος, με το χρυσό μετάλλιο της μουσικής ιδιοφυΐας μετά από διαγωνισμό σύνθεσης στην Ρωσία. Αμέσως καταπιάστηκα με το έργο του και, πραγματικά, νότα – νότα, ανακάλυπτα το τέλειο. Ο Μίκης είναι εφάμιλλος των μεγάλων κλασσικών. Το λέω με πλήρη επίγνωση και γνώση στην μουσική.

Ε.: Με ποια αισθήματα αποδέχθηκε αυτή τη συνεργασία ο Μίκης;