Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Πρώτα ποιοτικές μεταρρυθμίσεις

Προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις για τον ΝτάισελμπλουμNT

Το μήνυμα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα θέλουν να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση στέλνει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος επισημαίνει, ωστόσο, ότι κύριο μέλημα των θεσμών είναι να διασφαλίσουν την «ποιότητα των μεταρρυθμίσεων» που θα εφαρμοστούν.

Μιλώντας την Πέμπτη στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας της, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι προκλήσεις παραμένουν. Αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι συζητήσεις είναι αρκετά εποικοδομητικές και τόνισε ότι το κύριο μέλημα των θεσμών είναι να διασφαλίσουν την «ποιότητα των μεταρρυθμίσεων» που θα εφαρμοστούν. Συνέχισε, λέγοντας ότι η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το ασφαλιστικό, αλλά και δημοσιονομικά ζητήματα, η λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής κτλ. Παραδέχτηκε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά και κοινωνικά δύσκολες, αλλά, όπως είπε, είναι σημαντικό η Ελλάδα να υλοποιήσει αυτά που συμφώνησε το καλοκαίρι του 2015. Ειδικότερα, όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει «σοβαρές προτάσεις», σημείωσε όμως ότι παραμένουν ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. «Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. O ίδιος σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν εκφράσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, κάτι το οποίο συμμερίζεται και ο ίδιος. Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τη λιτότητα που επέβαλε το πρόγραμμα στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι ο δρόμος της λιτότητας είναι απαραίτητος για να επιστρέψει μια χώρα σε υγιή οικονομικά και να νοικοκυρέψει τα του οίκου της. Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισεμπλουμ ανέφερε ότι «το κλειδί» είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες. Τέλος, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι χρειάστηκαν 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους – ποσό μικρότερο από το προβλεπόμενο. «Αυτά είναι καλά νέα και για την προοπτική της βιωσιμότητας του χρέους» πρόσθεσε.

Ντράγκι: Ιδιαίτερα επιθυμητή η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Από την πλευρά της ΕΚΤ η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή» σημειώνει ο πρόεδρός της Μ.Ντράγκι.
Αναφορικά με το ελληνικό χρέος σημειώνει ότι είναι ευρύτερα αποδεκτό πια ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητά του, κάτι που οι ηγέτες της ευρωζώνης αναγνωρίζουν και είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ειδικότερα, σε απάντησή του στον στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι σημειώνει σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ότι από την πλευρά της ΕΚΤ αυτή «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή, με δεδομένη την τεχνογνωσία του στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας».
Σημειώνει, πάντως, ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του ΔΝΤ όσον αφορά μία πιθανή μελλοντική συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο Ντράγκι αναφέρει: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα στην ακρόασή μου ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 και οι ηγέτες της Ευρωζώνης σαφώς αναγνώρισαν αυτές τις ανησυχίες, ιδιαίτερα με το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής στις 12 Ιουλίου 2015. Εξέφρασαν, επίσης, τη βούλησή τους να εξετάσουν, εάν είναι αναγκαίο, πιθανά πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους μετά μία επιτυχή πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος».