Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Υπό απόλυση χιλιάδες συμβασιούχοι

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησηςφωτο αρχείου

Την απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον αρμόδιο υπουργό, βουλευτές του ΚΚΕ, καθώς όπως υποστηρίζουν ο νέος σχεδιασμός «αν ισχύει» προβλέπει την κατάργηση του 70% των θέσεων του διοικητικού προσωπικού.

Οι βουλευτές υποστηρίζουν πως μετά από την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, για το κλείσιμο του έργου των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) στις 29 Φεβρουαρίου, οι 450 διοικητικοί εργαζόμενοι και χιλιάδες εκπαιδευτές ενηλίκων μένουν άνεργοι, αντιμέτωποι μόνο με υποχρεώσεις (ΟΑΕΕ, φόρους κ.α.). Οι δομές των ΚΔΒΜ οι οποίες λειτούργησαν στο πλαίσιο των δήμων και επιμόρφωσαν δωρεάν χιλιάδες εκπαιδευόμενους βάζουν λουκέτο.
Η υπόσχεση, αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησής τους, για την επαναλειτουργία των κέντρων τον Σεπτέμβρη του 2016 δεν είναι εγγυημένη, γιατί η υλοποίηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ είναι στον αέρα. Ο νέος σχεδιασμός, αν ισχύσει, προβλέπει την κατάργηση του 70% των θέσεων διοικητικού προσωπικού που λειτουργούσαν το πρόγραμμα.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά το κλείσιμο και άλλων ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (Διάπολις, Οδυσσέας κ.α) και τις αόριστες υποσχέσεις για επαναλειτουργία τους όταν και εφόσον το επιτρέψουν οι σχεδιασμοί της Ε.Ε.
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνεχίζει πιστά την εφαρμογή της πολιτικής που εναλλάσσει παλιούς και νέους εργαζόμενους στην ανεργία, με συμβάσεις έργου που ξεχαρβαλώνουν τα εργασιακά δικαιώματα», υποστηρίζουν, ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνουν πως «η ζωή και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν μπορούν να χωρέσουν στις εκάστοτε επιλογές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο! Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε επαίτες ούτε ωφελούμενοι.»
Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, τι σκοπεύει να κάνει για την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος, σε όλα τα Κ.Δ.Β.Μ. της χώρας, ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος από τον κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά και για να παρασχεθεί πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους, βιβλιάριο ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.