Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Μετάβαση στην εποχή του «κλικ»

Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των δημοτολογίων της Κατερίνης1

Μια ιδέα και 100 ημέρες επίπονης δουλειάς, ήταν αρκετά για να κάνει το πρώτο βήμα στην φηφιοποίηση των αρχείων του ο Δήμος Κατερίνης. Χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, η αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Καλλιόπη Τζουμέρκα Μπατάλα και ο Διευθυντής του Δήμου Νίκος Ξυγωνάκης, ανακοίνωσαν οτι ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των φακέλων στην υπηρεσία Δημοτολογίου.

Η ιδέα, όπως ανέφερε ο κ. Χιονίδης, ανήκει στον κ. Ξυγωνάκη, ο οποίος (χρόνια υπάλληλος του Δήμου) πρότεινε να ξεκινήσει η ψηφιοποίηση του αρχείου της υπηρεσίας, ώστε να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα του χώρου, αλλά και του χρόνου εξυπηρέτησης των δημοτών. Η πρόταση, μεταφέρθηκε αρχικά στην αρμόδια αντιδήμαρχο και στη συνέχεια στο δήμαρχο, ο οποίος έδωσε εντολή για την παροχή κάθε τεχνικής υποστήριξης στην υλοποίηση της ιδέας. Σε 100 ημέρες υπάλληλοι της υπηρεσίας (με την υποστήριξη και πολλών εργαζομένων με 5 μηνη σύμβαση), ψηφιοποίησαν 41.000 φακέλους (μερίδες) ή 460.000 σελίδες αρχείων. Μερίδες και αρχεία τα οποία ξεκινούν από τη δεκαετία του 1930 και φτάνουν μέχρι σήμερα. «Πλέον είναι ψηφιοποιημένο κάθε αρχείο, κάθε σελίδα του δημοτολογίου», είπε ο δήμαρχος, κάνοντας ειδική αναφορά στην προσπάθεια που κατέβαλλαν οι υπάλληλοι της συγκεκριμένη υπηρεσίας για την ολοκλήρωση του έργου. Για ένα έργο το οποίο ενδεχομένως να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους δήμους της χώρας, μίλησε και η αντιδήμαρχος Καλλιόπη Τζουμέρκα Μπατάλα, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ξυγωνάκης σημείωσε οτι πλέον δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη των φακέλων στο χώρο του δημοτολογίου, σημειώνοντας οτι με την ψηφιοποίηση εξοικονομείται και χώρος και χρόνος. Επισημαίνεται οτι η ψηφιοποίηση των αρχείων του δημοτολογίου, αφορά μόνο τις μερίδες τους «Καποδιστριακού» Δήμου Κατερίνης, ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνει και η ψηφιοποίηση των αντίστοιχων φακέλων των πρώην δήμων που συνενώθηκαν με την Κατερίνη.

Να σημειωθεί, οτι ήδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά των 41.000 φακέλων του δημοτολογίου Κατερίνης σε αποθήκη του Δήμου, κάτι που σημαίνει οτι θα απελευθερωθεί ένας σημαντικό χώρος στην υπηρεσία. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Χιονίδης, αντίστοιχη ψηφιοποίηση θα ξεκινήσει για τα αρχεία της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και για εκείνα του γραφείου Προσωπικού.
Στις προθέσεις του Δήμου είναι, η ψηφιοποίηση να γίνει για τα αρχεία όλων των υπηρεσιών του. Ειδικά για την Πολεοδομία, ο κ. Χιονίδης είπε οτι ο Δήμος θα διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για χρηματοδότησει της ψηφιοποίησης των αρχείων της, αφού εκεί απαιτείται άλλη υλικοτεχνική υποδομή, λόγω ακριβώς της φύσης των αρχείων της (χάρτες, σχέδια κλπ)

Β.Ζ.