Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Θύμα ιδεοληψιών η επιχειρηματικότητα

Γιατί οι Ελληνικές επιχειρήσεις μεταναστεύουν

1

Το στοιχείο του ηρωισμού, (ίσως και περισσότερο από το ίδιο το κεφάλαιο) πρέπει να διαθέτει ένας επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα στήνοντας μια επιχείρηση από την αρχή. Το ίδιο στοιχείο μαζί με «Ιώβια» υπομονή και πολύ τύχη, θα πρέπει να διαθέτουν και οι επιχειρηματίες οι οποίοι παραμένουν στην Ελλάδα, προσδοκώντας οτι κάτι πρέπει να αλλάξει…

 

Η αιμορραγία κεφαλαίων και επενδύσεων προς Βαλκανικές χώρες (που ξεκίνησε τη δεκατία του 1990) συνεχίζεται, αφού τα τελευταία 25 χρόνια, επί της ουσίας, δεν υπήρξε σταθερό φορολογικό πλαίσιο και κανόνες «παιχνιδιού» που θα επέτρεπαν σε μια επιχείρηση στο πλαίσιο ενός υγιειούς ανταγωνισμού να σταθεί στα πόδια της. Αντίθετα οι όροι του «παιχνιδιού» άλλαζαν από τη μια μέρα στην άλλη όχι μόνο όταν εναλλάσοταν οι κυβερνήσεις, αλλά ακόμα και όταν εναλλάσοταν πρόσωπα της ίδιας κυβέρνησης στη θέση του Υπουργού Οικονομίας.

Την τελευταία 5ετία σ’ αυτό το ήδη άσχημο τοπίο, ήρθε να προστεθεί η πολιτική αστάθεια (4 εκλογικές αναμετρήσεις 2009, Μάιος 2012, Ιούνιος 2012, Ιανουάριος 2015, Σεπτέμβριος 2015) και εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία με όχημα τον «λαϊκισμό». Στο μεσοδιάστημα, υπήρξαν κυβερνήσεις «υπηρεσιακές», ευρύτερης συνεργασίας (Παπαδήμου), ένα δημοψήφισμα, κλειστές τράπεζες και έλεγχος κεφαλαίων.

Η «δαιμονοποίηση» της επένδυσης και του κέρδους, συνεχίζει να αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» μιας δημόσια διοίκησης, η οποία βλέπει τον επιχειρηματία ως το «σφουγγάρι» που θα στραγγίσει για να καλύψει τις δικές της τρύπες, αδιαφορώντας για τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν με κάθε (ελαφρά τη καρδία) απόφαση αύξησης της φορολογίας.

Όλοι αυτοί οι λόγοι, ενισχύουν τη διάθεση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ώστε να κατευθυνθούν σε γειτονικές χώρες. «Μα να γίνουμε Βουλγαρία;» είναι το ερώτημα που συνήθως θέτουν όσοι δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα της «γειτονιάς» τους παραπέμποντας στους (χαμηλούς) μισθούς των εργαζομένων στις Βαλκανικές χώρες.

Αυτό που δεν λένε, είναι οτι ακόμη και οι επιχειρηματίες που αποφασίζουν να μεταφερουν τις επιχειρήσεις τους στα Βαλκάνια, δεν έχει να κάνει με το «μισθολογικό κόστος», αλλά με όλα τα υπόλοιπα. Έχει να κάνει με τη χαμηλότερη φορολόγηση, με την γρήγορη υλοποίηση μιας επένδυσης και κυρίως με την αίσθηση οτι δεν αποτελεί αντίπαλο ενός κράτους που ανά πάσα στιγμή μπορεί να του ανατρέψει τον σχεδιασμό λόγω ιδεοληψιών…

 

Στην Πιερία, περισσότερες από 4.700 επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία από το 2009 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου. Μεταξύ αυτών, έκλεισαν και 200 περίπου μεταποιητικές επιχειρήσεις που απασχολούσαν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός πόσες εξ αυτών έκλεισαν για να μετεγκατασταθούν σε γειτονική χώρα.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι 1.000 περίπου επιχειρήσεις φαίνεται μεν να λειτουργούν, στην ουσία όμως είναι ανενεργές, δεν απασχολούν προσωπικό, δεν εμφανίζουν καμία δραστηριότητα. Οι επιχειρήσεις αυτές, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «ζωντανές νεκρές», δεν μπορούν να κάνουν διακοπή λειτουργίας λόγω οφειλών στην Εφορία και αλλού», σύμφωνα με τον Οικονομικό Επόπτη του Επιμελητηρίου Πιερίας, Παύλο Μπατάλα.

Παύλος Μπατάλας 1

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει ο κ. Μπατάλας, «στα Βαλκάνια έχουν μεταναστεύσει διακόσιες και πλέον επιχειρηματικές και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες της Πιερίας κατά την τελευταία πενταετία». Το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστηριοτήτων αυτών έχει μεταναστεύσει στη Βουλγαρία, ενώ σε μικρότερα ποσοστά υπάρχει μετανάστευση επιχειρήσεων σε Σκόπια και Αλβανία.

Κράτος, εχθρός της επιχειρηματικότητας!

Αιτία της μετανάστευσης των επιχειρήσεων δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, αλλά και η «εχθρική αντιμετώπιση του κράτους προς την επιχειρηματική δραστηριότητα», σύμφωνα με τον κ. Μπατάλα. Όπως τονίζει, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και ιδίως όμως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και ύστερα από την επιβολή περιορισμού κεφαλαίων (capital controls) στις τράπεζες, επιχειρηματίες και επαγγελματίες ένιωσαν να «πνίγεται» ακόμη περισσότερο το «επιχειρείν» στη χώρα και στην Πιερία.

«Δεν είναι δυνατόν οι επιχειρηματίες να κάνουν προγραμματισμό χωρίς σταθερό φορολογικό σύστημα και δεν μπορούν να επιβιώσουν επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες με επιβολή ΦΠΑ 23% και με φορολογία 26% ή 29%. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται προκαταβολή φόρου, ούτε υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για περαιώσεις και πρόστιμα, ούτε αντέχουμε πια να πληρώνουμε φόρους ιδιοκατοίκησης (ΕΝΦΙΑ) και άλλες υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουμε», σημειώνει. Μάλιστα, όπως αναφέρει, «έχει υπολογιστεί ότι το 71% περίπου του τζίρου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα πηγαίνει σε φόρους αλλά και ένα επιπλέον σημαντικό ποσοστό πηγαίνει σε πάγιες υποχρεώσεις. Τι μας μένει, λοιπόν, για να ζήσουμε;» αναρωτιέται ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Πιερίας.