Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ

Μέρκελ, Τσίπρας και Ερντογάν ζήτησαν τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικούnato

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση για την απόφαση που ελήφθη.

Ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ αποτελούμενη από τρία πολεμικά πλοία κατευθύνεται άμεσα στο Αιγαίο για να συνδράμει στον τερματισμό της δράσης των δικτύων διακινητών προσφύγων μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, ανακοίνωσε ο γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των Βρυξελλών. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αμυντικού στρατιωτικού οργανισμού που αναλαμβάνει ανάλογη αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2, στην παρούσα φάση υπό γερμανική διοίκηση, θα πραγματοποιήσει αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης με την οποία έχει έλθει αντιμέτωπη η Ευρώπη από τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αποστολή δεν «είναι για να σταματήσουμε ή να απωθήσουμε προσφυγικά σκάφη» υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ ανακοινώνοντας την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής αποστολής κατόπιν αιτήματος Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας.
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση για την απόφαση που ελήφθη. Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην ακτογραμμή της Τουρκίας και θα διασφαλίζουν ότι όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία. Επιπλέον, όπως είπε, η Τουρκία θα επιχειρεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων και η Ελλάδα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου έχουν ως εξής:
Η συμφωνία «ουσιαστικά αλλάζει εντελώς τα πράγματα όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης.
»Με σκληρές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες 24 ώρες, σε συνεργασία με τη Γερμανία, αλλά και με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καταφέραμε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε μία συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης.
»Η Ελλάδα, μέχρι τώρα, έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά – και εν μέσω οικονομικής κρίσης – το μεταναστευτικό. Δυσανάλογα προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.
»Η απόφαση που ελήφθη, πρώτα από όλα, διασφαλίζει ότι οι νατοϊκές δυνάμεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο και στην ακτογραμμή της Τουρκίας θα διασφαλίσουν ότι όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία.
»Είναι απόλυτα ξεκάθαρο, από την κοινή δήλωση, ότι ο σκοπός αυτής της δύναμης είναι να σταματήσουν οι εγκληματικές ενέργειες εκείνων που διακινούν ανθρώπους. Μέχρι τώρα το πληρώσαμε με την απώλεια 10.000 παιδιών, με χιλιάδες νεκρούς.
»Το δεύτερο είναι ότι από όλους τους εταίρους υπάρχει πλήρης σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων.
»Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη νατοϊκή ομάδα, η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου.
»Είναι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό ότι διασφαλίζεται πλήρως η έρευνα και η διάσωση και αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε αυτό.
»Σε δεύτερη φάση, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυτή την απόφαση, ξεκινούν να κινητοποιούν και τη Frontex, προκειμένου αντί να επιχειρεί στα ελληνικά νησιά να επιχειρεί πλέον στην παραμεθόριο της Τουρκίας, μετά τη μετατροπή της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, που απαιτεί μια πολιτική απόφαση.
»Πιστεύω ακράδαντα ότι η σημερινή απόφαση κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο η Ελλάδα πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά, το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης.»
Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Aμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, «δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας.
Η απόφαση ελήφθη για να υπάρξει συνδρομή προς την Τουρκία και την Ελλάδα «στη διαχείριση μίας ανθρώπινης τραγωδίας καλύτερα απ” ότι έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής» είπε ο Στόλτενμπεργκ κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά απαιτητική κατάσταση».
Ο ίδιος επισήμανε ότι τα τρία πολεμικά πλοία θα παράσχουν «σημαντικές πληροφορίες» στην ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή και άλλες αρχές.
H ναυαρχίδα της δύναμης είναι το γερμανικό πλοίο Bonn Fredericton και συμμετέχουν το τουρκικό Barbaros και το καναδικό Frederikton.
«Αυτή η αποστολή δεν είναι για να σταματήσουμε ή να απωθήσουμε προσφυγικά σκάφη» υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Το ΝΑΤΟ θα συνδράμει με καίριες πληροφορίες και παρακολούθηση για να βοθήσει στην αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων και εγκληματικών δικτύων» σημείωσε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Συμμαχία θα ενισχύσει επίσης τις δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης στην τουρκο-συριακή μεθόριο.
Θα είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ, αμυντικός στρατιωτικός οργανισμός, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε αρνηθεί να εμπλακεί στην χειρότερη προσφυγική κρίση που γνωρίζει η Ευρώπη από το 1945, πραγματοποιεί ανάλογη επιχείρησης παρακολούθησης.
Το Βερολίνο, η Άγκυρα και η Αθήνα ζήτησαν το βράδυ της Τετάρτης επισήμως από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ την οργάνωση «αποστολής παρακολούθησης στο Αιγαίο Πέλαγος».
Αντικείμενο είναι να υπάρξει «μία καθαρή οπτική της κατάστασης στις τουρκικές ακτές», όπου δρουν οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών, χάρη στην ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή.
«Οι τρεις χώρες επεσήμαναν την ανάγκη για το ΝΑΤΟ να δράσει γρήγορα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολύτως σύμφωνες, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές» δήλωσε μετά τη σύνοδο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση των τριών χωρών συνίσταται στην «επέκταση της ναυτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο», η οποία σήμερα τελεί υπό τη διοίκηση της Γερμανίας, «ώστε να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση».