Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Ομπρέλα» για τις γυναίκες-θύματα βίας

Συνεχίζεται η λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας και Κέντρων Συμβουλευτικής με με χρηματοδότηση της ΠΚΜkokopoiisi-gynaikas

Μια από τις δράσεις αφορά τη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης στο Δήμο Κατερίνης

Τέσσερις προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 2.725.000 ευρώ για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών και υπηρεσιών για κακοποιημένες γυναίκες και γυναίκες – θύματα βίας, όπως οι ξενώνες φιλοξενίας και τα κέντρα συμβουλευτικής υποστήριξης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΠΚΜ (νέο ΕΣΠΑ – ΣΕΣ 2014-2020).

 

Μέχρι το τέλος του μήνα οι συγκεκριμένες πράξεις θα έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας 9Β, που αφορά στην «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας», ο οποίος χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Οι τέσσερις προσκλήσεις είναι οι εξής:

-Αναβάθμιση ξενώνων για γυναίκες- θύματα βίας. Ξενώνας Φιλοξενίας ΕΚΚΑ Θεσσαλονίκης.

-Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε περιφερειακό επίπεδο.

-Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας.

-Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας

– Λειτουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη πρόσκληση αφορά στη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης των Δήμων Βέροιας, Κατερίνης και Σερρών, επίσης για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι ωφελούμενες γυναίκες είναι 900 και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 680.000 ευρώ

Στόχος των ξενώνων φιλοξενίας και των κέντρων συμβουλευτικής υποστήριξης είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή βία, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking κτλ.). Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε ένα δίκτυο 61 δομών πανελλαδικής κάλυψης για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, μεταξύ των οποίων και οι αντίστοιχες δομές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «πρώτη προτεραιότητά μας στη νέα προγραμματική περίοδο είναι η αλληλεγγύη προς τις ασθενέστερες πληθυσμιακές ομάδες. Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσεται η τάχιστη και πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία κοινωνικών δομών παροχής βοήθειας, όπως οι ξενώνες φιλοξενίας και τα κέντρα συμβουλευτικής, τα οποία σήμερα υποστηρίζουν στην περιοχή μας συνολικά 2.250 κακοποιημένες γυναίκες και γυναίκες – θύματα βίας. Με συνολικό προϋπολογισμό 2.725.000 ευρώ και σε συνεργασία με τους φορείς υλοποίησης διασφαλίζουμε τη συνέχιση για τρία χρόνια του Δικτύου των δομών πρόληψης και καταπολέμησης της βίας, της ομπρέλας προστασίας δηλαδή, που έχουμε δημιουργήσει γι’ αυτές τις γυναίκες».