Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Κατά γράμμα η τήρηση των δεσμεύσεων

Μήνυμα του πρωθυπουργού με πολλαπλούς αποδέκτεςFD996BEC6E228BEA391C01E9385C589C

Διπλό μήνυμα, προς τις επαγγελματικές ομάδες στο εσωτερικό που αντιδρούν στο Ασφαλιστικό, αλλά και στους θεσμούς που πιέζουν για σκληρότερα μέτρα, έστειλε από το βήμα του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλ.Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός, ανέφερε πρώτον ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις, γιατί υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων στην προωθούμενη μεταρρύθμιση, και, δεύτερον, ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της κατά γράμμα, το σχέδιο Κατρούγκαλου είναι ρεαλιστικό, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού και προστατεύει τους ασθενέστερους. Απευθυνόμενος στους αγρότες, ο πρωθυπουργός τούς κάλεσε να προσέλθουν σε διάλογο, επί του σχεδίου Κατρούγκαλου, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και πως «χωρίς διάλογο δεν προκύπτουν λύσεις». Προειδοποίησε, δε, ότι «κάνουν λάθος αν υπολογίζουν σε αυτούς που τώρα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν, αλλά τα προηγούμενα χρόνια τους λοιδορούσαν». Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν προτάσεις, ενώ κατήγγειλε τη στάση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λέγοντας πως πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν φωτιά στο Ασφαλιστικό. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, «μετά την καταστροφή των τελευταίων χρόνων στα ασφαλιστικά Ταμεία», και γι” αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς. «Παλεύουμε να μην κόψουμε συντάξεις, να προστατεύσουμε το εισόδημα των αδύναμων και αγροτών, εξασφαλίζοντάς τους μια αξιοπρεπή σύνταξη» είπε., καταλογίζοντας στη ΝΔ «ρεσιτάλ ανευθυνότητας και αδιαφορίας» για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και για το πότε θα επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη. Για το θέμα των εργοδοτικών εισφορών ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως υπάρχει συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις για αύξηση της τάξεως του 1% και «είναι αυτονόητο πως η πρόταση αυτή θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς». «Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις για 12η φορά, θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, δεν θα επιτρέψουμε την απελευθέρωση των απολύσεων, θα προχωρήσουμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την προστασία των αδυνάμων και θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά και την αναρχία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» είπε προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Όσον αφορά στην πορεία του ελληνικού προγράμματος και την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση «τηρεί κατά κατά γράμμα» τη συμφωνία με τους θεσμούς, έχοντας όμως ως βασική προτεραιότητα «την προστασία των ασθενέστερων». Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ.Τσίπρας ζήτησε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, χωρίς «τακτικισμούς» από την πλευρά των δανειστών, σημειώνοντας το γεγονός ότι υπήρξε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 2 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση. Στην αρχή της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη λειτουργία των hotspot ώς τις 18 Φεβρουαρίου, όμως περιμένει και από τους εταίρους να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. «Περιμένουμε να κάνουν το ίδιο (σ.σ. οι ευρωπαίοι εταίροι) σε ό,τι αφορά στις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι a la carte».

Ν.Δ.: Ποιον Τσίπρα να πιστέψουν οι Έλληνες;
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο, κατηγορώντας τον ότι «καθώς είναι εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, συνεχίζει την πολιτική της πόλωσης, του διχασμού και της εξαπάτησης».
Με την ανακοίνωσή της η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «σήμερα είπε μία αλήθεια και πολλά ψέματα» και υποστηρίζει: «Αλήθεια είναι ότι έρχονται πολύ πιο δύσκολες μέρες. Και αυτό εξαιτίας, κυρίως, της ανεύθυνης και, τελικά, επικίνδυνης πολιτικής του. Ψέμα είναι όσα είπε για την εξωτερική πολιτική. Δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ τον αγνοούν. Μένει “έξω από το δωμάτιο’, ενώ την ίδια ώρα, “μέσα” άλλοι συζητούν θέματα υψίστης σημασίας για τη χώρα μας».
Η ανακοίνωση αναφέρεται και στα υπόλοιπα θέματα που έθιξε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. «Ψέμα είναι ότι δεν θέλει να κόψει συντάξεις. Την ώρα που και τις συντάξεις κόβει, και τις εισφορές αυξάνει και, τελικά, δεν λύνει το πρόβλημα.
» Ψέμα είναι ότι πολεμά τη διαπλοκή. Την ώρα που αντισυνταγματικά αφαιρεί την αρμοδιότητα για τις άδειες από το ανεξάρτητο ΕΣΡ για να την αναθέσει στην κυβερνητική του πλειοψηφία.»
Επίσης αναφέρει ότι «με αντισυνταγματικές αποφάσεις κάτω από το τραπέζι, δεν χτυπάς τη διαπλοκή» και προσθέτει ότι «ο κ. Τσίπρας χτίζει σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του».
Η ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καταλήγει: «Ας είναι πολύ προσεκτικός ο κ. Τσίπρας, όταν μιλά για θεσμική εκτροπή. Ο ίδιος συστηματικά υπονομεύει την ανεξαρτησία των θεσμών και οικοδομεί ένα κομματικό κράτος. Κανείς πια δεν τον πιστεύει. Άλλωστε ποιον να πιστέψουν οι Έλληνες πολίτες; Τον Τσίπρα των τρακτέρ ή τον Τσίπρα των ΜΑΤ;».