Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Έργα του ΕΣΠΑ σε «κίνδυνο»

Κοινή ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμοςmountain-thumb-large-thumb-large

Για τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων που «απεντάχθηκαν» από το ΕΣΠΑ και τον οποίο καλείται να καλύψει από Εθνικούς πόρους η χώρα μας, κατέθεσαν ερώτηση βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Πιερίας Κ. Κουκοδήμος.

Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομίας και στον αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ υφυπουργό και κατατέθηκε με αφορμή απάντηση που έλαβε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη για την χρηματοδότηση 14 έργων τα οποία κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας. Συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρουν οτι: «Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην από 10-12-2015 γραπτή ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την χρηματοδότηση συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, τα οποία εντάχθηκαν σε ένα κατάλογο με 181 “έργα προτεραιότητας” (priority projects) από τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τα 181 έργα προτεραιότητας διαπιστώθηκε ότι 14 έργα βρίσκονται «σε κίνδυνο» να μην ολοκληρωθούν εντός της περιόδου 2007-2013. Στην από 21-01-2016 απάντηση της (αρ. E-015655/2015), η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κα Creţu, αναφέρει ότι “στην περίπτωση που τα έργα αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015,[…] οι δαπάνες μετά την ημερομηνία αυτήν πρέπει να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου, η διάθεση εθνικών κεφαλαίων το 2016 για την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων είναι εξαιρετικά σημαντική.” Ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης των 14 έργων είχε διαπιστωθεί και από την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία σε Ειδική έκθεση της και έπειτα από επίσκεψη της σε 7 έργα το Σεπτέμβριο 2015 αναφέρει ότι κανένα από αυτά τα 7 έργα δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου (Report on the fact-finding mission of the Budgetary Control Committee to Greece, Δεκ. 3 2015, σελ 3). Όπως είναι γνωστό η περίοδος επιλεξιµότητας για την χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει λήξει. Πλέον το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα έργα που δεν ολοκληρωθήκαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2015. Άλλωστε στην ιστοσελίδα του υπουργείου http://anaptyxi.gov.gr/Priorities.aspx με ενημέρωση Ιανουαρίου 2016, από τα 181 έργα προτεραιότητας παραμένουν 14 στην κατηγορία “Σε κίνδυνο” κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και το υπαρκτό του προβλήματος εκτός εάν, ένα μήνα μετά τη λήξη της επιλεξιμότητας δαπανών, δεν προλάβατε να ενημερώσετε την σχετική βάση δεδομένων.» Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, ποιος είναι ο συνολικός προϋπολογισμός που καλείται να καλυφτεί από εθνικούς πόρους για το κλείσιμο των συγκεκριμένων έργων και αν έχει εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση την διάθεση εθνικών πόρων το 2016 για την ολοκλήρωση τους και αν έχει το Υπουργείο Οικονομίας, ένα σχέδιο κλεισίματος των εν λόγω έργων μέχρι τον Μάρτιο 2017 έτσι ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος επιστροφής δαπανημένων πόρων.