Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Κλιμακώνουν την πίεση στην κυβέρνηση

Παραμένουν στους δρόμους της Πιερίας τα τρακτέρagr

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες, οι οποίοι αποφάσισαν να μετακινηθούν στην Αθήνα την Παρασκευή με τρακτέρ και λεωφορεία και να «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα για τουλάχιστον δύο ημέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους και το αποτέλεσμα που θα έχουν και ετοιμάζουν αντιπρόταση. Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ώρες, οπότε και αναμένονται γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα της χώρας, ενώ καθοριστικής σημασίας κρίνεται και η συνάντηση που συγκάλεσε στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης η συντονιστική στο τελωνείο του Προμαχώνα.
Τα μπλόκα από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην Πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής την οποία συγκάλεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, μετά από πρωτοβουλία του Μπλόκου Νίκαιας αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων, όπως τα χαρακατηρίζουν, αιτημάτων τους
Μετά από πολύωρη συζήτηση, οι εκπρόσωποι των μπλόκων των αγροτών, κατέληξαν σε ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, όπου στην κορυφή του βρίσκεται το αίτημα για απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Οι αγρότες, ζητούν επίσης από την κυβέρνηση:
-Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
-Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
-Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.
Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα τους – κι ενώ τα μπλόκα θα παραμένουν, θα ενισχύονται και θα στήνονται κι άλλα όπου χρειαστεί – αποφάσισαν:
-Να προχωρήσουν, σε παραπέρα κλιμάκωση του συντονισμένου πανελλαδικά κλεισίματος δρόμων, τελωνείων, λιμανιών, αεροδρομίων κλπ
-Να μην συμμετάσχει κανένας εκπρόσωπος μπλόκου στην σύσκεψη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία καλεί για την Τρίτη 9 Φλεβάρη, η κυβέρνηση, αφού όπως εκτιμούν ως στόχο έχει να τους βάλει σ’ έναν «διάλογο – απάτη» που δεν θα οδηγεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
-Να πραγματοποιηθεί μεγάλο πανελλαδικό – παναγροτικό συλλαλητήριο με κάθοδο στην Αθήνα κατασκήνωση και τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 12 Φλεβάρη και να παραμείνουν στο Σύνταγμα για δυο τουλάχιστον μερόνυχτα, επιδιώκοντας τη μαζική συμμετοχή και αλληλεγγύη όλων εκείνων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική για να συμπαρασταθούν στον αγώνα για την επιβίωση τους και να στηρίξουν τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους σε κοινό μέτωπο με τους εργατοϋπάλληλους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Για την οργάνωση του συλλαλητηρίου θα συγκροτηθεί Επιτροπή των Μπλόκων, θα επισκεφτεί μαζικούς φορείς της Αθήνας, από τους οποίους θα ζητήσει να καλέσουν τον κόσμο να πάρει μέρος στην αγροτική κινητοποίηση στο Σύνταγμα.
Όπως τονίζουν αγωνίζονται, «με νύχια και με δόντια» για να μπορούν να παράγουνε και από το μόχθο τους, να ζουν με αξιοπρέπεια, οι οικογένειές τους.