Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Αγώνας να παρεμείνει τράπεζα της Πιερίας

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το «κλειδί» για τον χαρακτήρα της Τράπεζας ΠιερίαςTRANS EPTA 566 monh

«Αν θέλουμε να είναι μια τράπεζα που θα υπηρετεί τον τόπο μας, πρέπει να τη στηρίξουμε», δηλώνει ο πρόεδρος τη Τράπεζας Πιερίας Νίκος Μηλιώτης. Με ανθρώπους της «αγοράς» το νέο συμβούλιο

 

Νέα διοίκηση, με στελέχη ανθρώπους της «αγοράς», ανέλαβε καθήκοντα και ευθύνες στη Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα και τον νομό. Το μεγάλο στοίχημα, είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1.000.000 ευρώ, αφού πάντα ελλοχεύει ο «κίνδυνος», αν οι Πιεριείς δεν ανταποκριθούμε σε αυτό, η Τράπεζα να περάσει σε «ξένα χέρια»

 

Το ποιοι θα βάλουν τα χρήματα έχει σημασία και προφανώς θέτει «προ των ευθυνών» τους όλους τους Πιεριείς οι οποίοι στο τέλος της διαδικασίας ή θα έχουν χάσει μέσα από τα χέρια τους ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που το στήριξαν και τους στήριξε ή θα συνεχίσουν να διαθέτουν ένα «εργαλείο» που ενδεχομένως θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για την τόνωση της ρευστότητας στον τόπο μας, όταν ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση στην οικονομία.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο, που καλείται να διεκπαιρεώσει αυτήν την «δουλειά», αποτελείται  από τον Νίκο Μηλιώτη που επανεκλέχθηκε στην προεδρία, τον αντιπρόεδρο Γιώργο Τσιαλό, τον γραμματέα  Ηρακλή Τσιτλακίδη, τον ταμία ο Κωνσταντίνο Ζησόπουλο και τα μέλη ΓιάννηςΜαλτζάρη, Αριστείδη Νίκα, Γιώργο Μελετλίδη, Νικόλαο Χουσουρίδη και Μαρίνο Αγγλέζη.

 

Νίκος Μηλιώτης: Ζητάμε τη στήριξη όλων

Ο Νίκος Μηλιώτης μίλησε στην «ΕΠΤΑ» μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πιερίας, όπου αναφέρθηκε στην «επόμενη μέρα», ζητώντας τη στήριξη όλων των Πιεριέων.

«Ευχαριστώ όλους εκείνους που με ψήφισαν και είναι πάρα πολλοί. Αυτό είναι μια αναγνώριση του έργου που κάναμε αλλά και μια πρόσθετη ευθύνη για να χειριστούμε τα της τράπεζας από εδώ και πέρα. Ζητούμε τη βοήθεια όλων. Η Συνεταιριστική Τράπεζα είναι η τράπεζα όλων, είναι η τράπεζα της Πιερίας. Κι αν θέλουμε να είναι μια τράπεζα που θα υπηρετεί τον τόπο μας, πρέπει να τη στηρίξουμε», αναφέρει στις πρώτες δηλώσεις του.

Αναφερόμενος στο παρόν και το μέλλον της Συνεταιριστικής Τράπεζας εκτίμησε: «Αυτή τη στιγμή ελέγχουμε την κατάσταση καλά. Έχουμε πάρει και μια απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, γι αυτό και καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν σ’ αυτή την αύξηση. Ήρθαμε σε επαφή με πολύ κόσμο και μας στηρίζουν αρκετά. Μας στηρίζουν και θεσμικοί φορείς όπως είναι οι δήμοι αλλά και άλλοι φορείς που άπτονται των δημοσίων συμφερόντων. Φέρνουν τις καταθέσεις τους σ’ εμάς. Από την πλευρά μας, δίνουμε καλύτερα επιτόκια αλλά και στηρίζουμε την τοπική μας οικονομία. Όλες οι καταθέσεις μας εδώ στην Πιερία επιστρέφουν σε δανειολήπτες μόνο της Πιερίας. Δεν δίνουμε εμείς δάνεια εκτός Πιερίας».

 

Η Συνεταιριστική Τράπεζα στην περίοδο της κρίσης

Στο ερώτημα, τι προβλήματα αντιμετωπίζει η Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας μέσα στην κρίση που συνεχίζεται, είναι ειλικρινής αλλά και καυστικός: «Η περίοδος της κρίσης, στην τελευταία φάση της, όπως εξελίσσεται τώρα, ξεκίνησε από την ημέρα που η τότε κοινοβουλευτική ομάδα Τσίπρα είπε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο να γίνουν εκλογές. Από εκείνη τη μέρα λοιπόν ξεκίνησαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι τράπεζες. Ξεκίνησε η αφαίμαξη των καταθέσεων. Έρχονταν οι πελάτες φοβούμενοι το τι θα συμβεί και έπαιρναν τις καταθέσεις τους. Το ίδιο συνέβη και στη Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας».

Ως προς το τι προβλήματα αντιμετώπισε η τράπεζα με τα capital controls, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Από τα τέλη του 2014 μέχρι τα capital controls ζήσαμε κυριολεκτικά μια κόλαση. Τα capital controls απ’ τη μια πλευρά βοήθησαν στο να μην υπάρχει περαιτέρω αφαίμαξη καταθέσεων ή τουλάχιστον η αφαίμαξη έγινε περιορισμένη και κάτω από όρους που επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην πορεία όμως τα capital controls άρχισαν να προκαλούν προβλήματα. Εμείς, σε γενικές γραμμές, χειριστήκαμε πολύ καλά το ζήτημα, δεν είχαμε τόση ανάγκη ρευστότητας, το παλέψαμε σχεδόν μόνοι μας ενώ λίγες μόνο φορές φθάσαμε στο «όριο μηδέν» όσον αφορά στη ρευστότητα. Και βέβαια είχαμε δικούς μας πελάτες εδώ, που είναι όντως πατριώτες, και στήριξαν την τράπεζα φέρνοντας κάποια λίγα χρήματα». Διευκρινίζει, πάντως, ότι η τράπεζα, παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν, δεν παύει να δίνει, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και νέα δάνεια.

 

Πού πάει η χώρα; Σύριζα στα βράχια…

Τέλος, στο ερώτημα, πού πάει αυτή η χώρα, απαντά αβίαστα: «Έτσι κι αλλιώς αυτή η χώρα έφτασε κοντά στα βράχια, τώρα. Είναι εκεί σύριζα στα βράχια, είναι κοντά στο να τσακιστεί. Ίσως και να μην καταρρεύσουμε, όμως ούτε απογείωση θα επέλθει. Έτσι θα πάμε για αρκετό καιρό ακόμη, θα σερνόμαστε…