Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Σαν ηφαίστειο που ξυπνά…

Μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Κατερίνης

kentrikh

Μετά από πολλά χρόνια χιλιάδες κόσμου και στην Κατερίνη, συμμετείχε στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης, ενάντια στο ασφαλιστικό. Για πρώτη φορά, η αγορά της Κατερίνης «νέκρωσε», αφού τα καταστήματα κατέβασαν ρολά και ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι βρέθηκαν στους δρόμους της διαμαρτυρίας.

Τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις «φιλοξένησε» χθες στο κέντρο της η Κατερίνη, αφού όλοι οι κλάδοι του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και συνταξιούχοι συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό.

Η πρώτη (καθιερωμένη) συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης. Η δεύτερη επίσης μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντριβανίου (στην αρχή του πεζοδρόμου). Εκεί, έμποροι, βιοτέχνες και επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες συγκεντρώθηκαν, βροντοφωνάζοντας ένα ηχηρό «όχι» στον αφανισμό τους. Η Τρίτη (επίσης καθιερωμένη) συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας από το ΠΑΜΕ. Αξίζει να σημειωθεί, οτι από νωρίς κατά μήκος της Οδού Εθνικής Αντιστάσεως είχαν παρατάξει από τη μια πλευρά οι πρατηριούχοι καυσίμων τα βυτιοφόρα τους και από την άλλη πλευρά οι οδηγοί ταξί τα δικά τους οχήματα, συμμετέχοντας κι αυτοί στην απεργία. Λίγο αργότερα, στην πλατεία Ελευθερίας, παρατάχθηκαν και αγροτικά μηχανήματα που από τα μπλόκα της Εθνικής Οδού έφτασαν στο κέντρο της πόλης. Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν με μεγάλη πορεία στο κέντρο της Κατερίνης, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

Αγώνας επιβίωσης Ο Νόμος αυτός, υποστηρίζουν οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, έρχεται να προστεθεί στους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους (Σιούφα, Πετραλιά, Λοβέρδου-Κουτρουμάνη κ.λπ.). Θεσπίζει την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας, την αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη στους ήδη συνταξιούχους καθώς και στις περικοπές των δαπανών για συντάξεις. «Πρόκειται για μια συνολική αντεργατική – αντιασφαλιστική αναδιάρθρωση, όχι απλά για κάποια νέα μέτρα που προστίθενται στα προηγούμενα, που διαλύει ότι έμεινε όρθιο από το Δημόσιο αλληλέγγυο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε ανταποδοτικό με κατεύθυνση να γίνει πλήρως κεφαλοποιητικό», τονίζει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως μετά από τις μεγάλες μειώσεις των συντάξεων που έγιναν από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και τις επιπλέον που έφερε η σημερινή συγκυβέρνηση το καλοκαίρι, σχεδιάζουν τώρα νέες δραστικές μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους, βάζοντας ταφόπλακα στο Δημόσιο, καθολικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από την άλλη, επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες -και ειδικότερα οι δικηγόροι- εξ´ αρχής διατύπωσαν και δημόσια τη θέση ότι το επίμαχο προσχέδιο δεν συνιστά πραγματική και αξιόπιστη πρόταση μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Με επιχειρήματα και αριθμούς επιχείρησαν να δείξουν ότι το προτεινόμενο σύστημα είναι ατελές και ανορθολογικό. Είναι δημευτικό του εισοδήματος. Είναι μη βιώσιμο. Δεν είναι συζητήσιμο. Σύμφωνα με τους επιστημονικούς φορείς που συμμετείχαν και στην χθεσινή Πανελλαδική κινητοποίηση, το προσχέδιο στερείται βασικών προϋποθέσεων μιας σοβαρής και αξιόπιστης πρότασης, διότι: -Δεν σέβεται θεμελιώδεις αρχές και θεσμούς της κοινωνικής ασφάλισης. Η ανταποδοτικότητα μοιάζει με άγνωστη λέξη στο λεξιλόγιο του προσχεδίου. -Δεν θεμελιώνεται σε αναλογιστική μελέτη, τεκμηριωμένες ποσοτικοποιήσεις και εμπεριστατωμένα στοιχεία. -Δεν περιέχει πρόβλεψη επιπτώσεων. -Κυριαρχείται από πρόδηλη σύγχυση ασφαλιστικών ρυθμίσεων και φορολογικών επιδιώξεων. -Εμφορείται από σκοπούς και λογικές, που δεν συνάδουν με την κοινωνική ασφάλιση. Είναι αυτονόητο ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εργαλείο ανάκτησης δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ούτε μπορεί να θεμελιώνεται σε τοξικές «ταξικές» διαφορές και άστοχες διακρίσεις μεταξύ «αδύναμων» και «φοροφυγάδων». -Δεν λαμβάνει υπόψη την εισφοροδοτική ικανότητα και δεν συνεκτιμά την απασχόληση και την ανάπτυξη

Ο εμπορικός κόσμος (και) της Κατερίνης, ο οποίος επίσης συμμετείχε μαζικά στη χθεσινή κινητοποίηση, υποστηρίζει οτι τα υπό ψήφιση νομοσχέδια εξοντώνουν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, πλήττοντας ευθέως την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τον φαύλο κύκλο που ανοίγει. «Εκπροσωπώντας έναν κλάδο εξαντλημένο που έχει πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση, εκφράζουμε ξεκάθαρα την αντίδρασή μας και την διαφωνία μας στις αυθαίρετες και κοινωνικά άδικες προτάσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες θα επιφέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αποσκοπούν», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ρέχας, μιλώντας στη συγκέντρωση.

Ισχυρή παρουσία στην συγκέντρωση είχαν και οι Εμποροβιοτέχνες της Πιερίας, αφού όπως επισημαίνουν σ’ αυτή την κρίσιμη για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας συγκυρία, η ψήφιση επώδυνων μέτρων θα αυξήσει υπέρμετρα τα ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη ολων με καταστροφικά αποτελέσματα. Όπως υποστηρίζουν, οι προτάσεις της κυβέρνησης, δεν διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αντίθετα εχουν αποκλειστικά και μόνον φοροεισπρακτική λογική. Σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα ενισχύσει την μαύρη εργασία, την φοροδιαφυγή, ενώ θα χαθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης «Η προτεραιότητα της Κυβέρνησης δεν πρέπει να είναι πρόσθετα νέα βάρη στις πλάτες μας χωρίς να διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Αλλά να δημιουργήσει ένα δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα που θα στηρίζονται στις αρχές της ανταποδοτικότητας και της δίκαιης κατανομής των βαρών», αναφέρουν σημειώνοντας πως οι Εμποροβιοτέχνες διεκδικούν ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους