Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Έλεγχος και μέτρα προστασίας

Πρόγραμμα επιτήρησης για τον πυρετό του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή και τα άγρια πτηνάh

Εγκρίθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη το Πρόγραμμα Επιτήρησης του πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή και στα άγρια πτηνά της χώρας.

Στόχος του Προγράμματος είναι η διερεύνηση της επιδημίας του Πυρετού του Δ. Νείλου, που εκδηλώθηκε στη χώρα για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010 κατά συρροή σε ανθρώπους, στα ιπποειδή και τα άγρια πτηνά και εξακολούθησε ως το 2015, ώστε να προσδιοριστούν : -Η πιθανή προέλευση και οι δεξαμενές του ιού και ιδίως στα άγρια πτηνά. -Οι γεωγραφικές περιοχές της χώρας που αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου, οι περιοχές όπου το νόσημα είναι πιθανόν να γίνει ενδημικό λόγω διατήρησης του ιού (παρουσία του ιού χωρίς κλινικά κρούσματα σε ανθρώπους ή ζώα). Τα αποτελέσματα της επιτήρησης, καθώς και κάθε άλλο διαθέσιμο σχετικό στοιχείο (π.χ. πληροφορίες εντομοεπιτήρησης), αξιολογούνται από τις αρμόδιες αρχές, τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα, ώστε να μπορέσουν να εκτιμήσουν την ακριβή, κατά το δυνατόν γεωγραφική έκταση της επιδημίας και να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν ανάλογα τα υφιστάμενα μέτρα ελέγχου, επιτήρησης και πρόληψης της νόσου για την καλύτερη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων. Στόχοι του Προγράμματος είναι: -Η καταγραφή όλων των εκτροφών ιπποειδών όλης της χώρας. -Η παθητική επιτήρηση του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή και τα άγρια πτηνά. Το Πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Να σημειωθεί οτι ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενέκρινε την εφαρμογή ενός ακόμη Εθνικού Προγράμματος που αφορά την Επιτήρηση της κλασικής Πανώλης των χοίρων και της Φυσαλιδώδους Νόσου των χοίρων σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, για το έτος 2016. Στόχος του Προγράμματος είναι η διατήρηση του καθεστώτος του επίσημα απαλλαγμένου από την κλασική πανώλη των χοίρων κράτους μέλους της Ε.Ε., όπως αυτό αναγνωρίστηκε με την 90/251/ΕΟΚ απόφαση της Επιτροπής της 22ης Μαϊου 1990 καθώς και η έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων κλασικής πανώλης των χοίρων και Φυσαλιδώδους Νόσου των χοίρων. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με : -Τη διαρκή ενημέρωση και εγρήγορση των κατόχων/ ιδιοκτητών ζώων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και όλων των εμπλεκόμενων κτηνιατρικών αρχών και φορέων και -Τη διατήρηση της τεχνογνωσίας της κλασικής πανώλης των χοίρων και Φυσαλιδώδους Νόσου των χοίρων με σκοπό τη γρήγορη και αξιόπιστη εξαγωγή αποτελεσμάτων

 

 

 

 

 

  Άρθρο γνώμης

Τα μηθηματικά του πλούτου στον Καπιταλισμό

(62 πλούσιοι=3,5 δισεκατομμύρια φτωχοί…)

Του Νίκου Σαλπιστή Μέλους της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από την οργάνωση ΟΧFΑΜ στοιχεία για την παραγωγή και κατανομή του παγκόσμιου πλούτου. Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι στη γη κατέχουν πλούτο που ισούται με τον πλούτο που έχει συνολικά ο μισός πληθυσμός της, δηλαδή συνολικά 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Παράλληλα, μέσα στις συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού, οι 62 αυτοί μεγιστάνες του πλούτου αύξησαν την περιουσία τους κατά 44% από το 2010, με παράλληλη μείωση κατά 41 % του πλούτου των 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Στην Ελλάδα 500 οικογένειες κατέχουν συνολική περιουσία αξίας 70 δις ευρώ, αυξημένης κατά 17% το 2014 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Είναι φανερό ότι γίνεται μια τεράστια μεταφορά πλούτου από τις φτωχότερες τάξεις (αυτούς που παράγουν τον πλούτο) στα χέρια της οικονομικής ολιγαρχίας.

Τα επιχειρήματα των αστών Το επιχείρημα της ολιγαρχίας , που καλλιεργείται μέσα από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του συστήματος, ότι δηλαδή πρέπει όλη η κοινωνία να παράξει περισσότερο πλούτο ώστε να ωφεληθούν και οι φτωχοί, οι παραγωγοί του πλούτου δηλαδή, (που σημαίνει να γίνουν λιγότερο φτωχοί, αλλά να παραμείνουν πάντα φτωχοί) μόνο σαν παραμύθι για μικρά παιδιά μπορεί να σταθεί. Τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο . Ο παραγόμενος πλούτος, και όταν αυξάνει και όταν μειώνεται, στη συντριπτική του πλειοψηφία, μεταφέρεται στα θησαυροφυλάκια της άρχουσας τάξης, υπεξαιρείται για λογαριασμό της. Στο όνομα ποιας δικαιοσύνης και ποιας ηθικής και σκοπιμότητας γίνεται αυτό το έγκλημα των εγκλημάτων , δημιουργείται αυτή η μήτρα των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων; Αυτή η τεράστια κλοπή που ρίχνει στον πόλεμο και τη φτώχεια τους πολλούς για να εξασφαλίσει τη χλιδή στους λίγους; Μα για «να λειτουργήσει η οικονομία» λένε οι θιασώτες του καπιταλισμού (στη φασιστική-εθνικιστική, νεοφιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική εκδοχή του). «Ξεχνούν» να βάλουν τον επιθετικό προσδιορισμό «καπιταλιστική» για να αθωώσουν το ίδιο το σύστημα και τη λειτουργία του. Όμως το πρόβλημα αυτής της τραγικής κατάστασης βρίσκεται στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και την ίδια την ύπαρξη και λειτουργία του. Όσοι λοιπόν αποδέχονται τον καπιταλισμό και τη λειτουργία του αποδέχονται αυτές τις εξωφρενικές ανθρωποκτόνες ανισότητες και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που παράγει αυτές τις ανισότητες.