Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Τα οφέλη της μεθοδικής δουλειάς

Απολογισμός υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 από τον Περιφερειάρχη1

Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ «εκτινάχθηκε» στο 114% για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας

 

Με απόλυτη επιτυχία έκλεισε η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υποστήριξε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων της τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου στην Κεντρική Μακεδονία ανήλθε στο 114,2%

 

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία της Διευθύντριας της Ενδιάμεσης Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελικής Ωραιοπούλου, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Στον απολογισμό του ΕΣΠΑ, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «στην Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απορρόφησε το σύνολο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στην απορρόφηση. Ουσιαστικά μέσα σε 32 μήνες διοίκησής μας στην ΠΚΜ, υπερδιπλασιάσαμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με αύξηση άνω των 60 μονάδων, από το 53% στο 114,2%. Οι συνολικές πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν ξεπέρασαν τα 775 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε η πρωταθλήτρια Περιφέρεια της χώρας σε πληρωμές έργων».

Όλες αυτές οι πρωτιές, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν πολύ μεγάλη σημασία σε πρακτικό επίπεδο για τον τόπο μας. Ραγδαία αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων και επίτευξη του απόλυτου σημαίνει ότι περισσότερα χρήματα ήρθαν στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εκταμιεύσεις 775 εκατομμυρίων ευρώ σημαίνουν ότι τα χρήματα αυτά μπαίνουν στην αγορά, τόνισε.

Ειδικά το 2015, μέσω του ΕΣΠΑ, πληρώθηκαν έργα και προγράμματα ύψους 181 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών: 46 εκατομμύρια ευρώ για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, 41 εκατομμύρια για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, 40 εκατομμύρια για την ενίσχυση της προσπελασιμότητας, 20 εκατομμύρια για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα, 16 εκατομμύρια για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, 12 εκατομμύρια ευρώ για την αστική και αγροτική αναγέννηση.

«Τα 523 έργα και προγράμματα που υλοποιήσαμε σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, σημαίνουν θέσεις εργασίας, σημαίνουν εισόδημα, σημαίνουν έσοδα», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης στον απολογισμό των τελευταίων τριών χρόνων, που η διοίκησή του είχε την ευθύνη της υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, έκανε λόγο για «έναν αγώνα ταχύτητας και αντοχής» για την αποτελεσματική απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

«Τον Ιανουάριο του 2013, αυτή η διοίκηση δεσμεύτηκε στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας ότι όποιες και αν είναι οι δυσκολίες, όποια και αν είναι τα εμπόδια, θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για φέρουμε τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία στην οικονομία και την αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο στόχος που βάλαμε ήταν να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, που θα μπορούσε να απορροφηθεί για την αναβάθμιση του δικτύου υποδομών μας, την επέκταση των μεγάλων οδικών αξόνων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη βελτίωση του εισοδήματος, τη στήριξη και την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η διοίκησή μας, κινήθηκε κόντρα στη συντηρητική λογική ότι ο πήχης πρέπει να μπαίνει χαμηλά, αποκλειστικά και μόνο για να δείχνουμε ότι είμαστε επιτυχημένοι. Αυτή όντως, θα ήταν μια τακτική που ορισμένοι θα τη θεωρούσαν ασφαλή, όμως δεν θα ήταν εποικοδομητική, ούτε αποδοτική για τους συμπολίτες μας, γι’ αυτό και προσωπικά δεν θα την επέλεγα ποτέ. Η απόφασή μου, ήταν και παραμένει πάντα, η μεθοδική δουλειά πάνω σε μία ωφέλιμη στρατηγική για τον τόπο μας. Βάλαμε από την αρχή τον πήχη στο πιο ψηλό σημείο. Δεν διστάσαμε να αναμετρηθούμε με το μέγεθος της ευθύνης που αναλάβαμε. Και σήμερα, είμαι πραγματικά περήφανος γιατί πετύχαμε ως διοίκηση αυτό το μεγάλο στόχο που βάλαμε για την οικονομία μας, για την Περιφέρειά μας: Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ».

Στόχος της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν όχι τα ρεκόρ και οι αριθμοί, αλλά να διαχυθούν τα οφέλη από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ στην κοινωνία, την επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία.

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε όμως αναφορά και στη νέα Προγραμματική Περίοδο, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020 (νέο ΕΣΠΑ), που ξεκίνησε και σημείωσε πως σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα κάθε διαθέσιμος πόρος είναι σημαντικός, κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης έργων και προγραμμάτων είναι προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η διοίκηση της ΠΚΜ ολοκλήρωσε όλα τα βήματα για την προετοιμασία εγκαίρως και σήμερα αποδεικνύεται ότι ο βαθμός ετοιμότητάς της και κυρίως η στρατηγική στόχευση για ταχύτατη εκκίνηση και του νέου ΕΣΠΑ φέρνει τους πρώτους πολύ σημαντικούς καρπούς: