Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Με αριστερόστροφη ανάπτυξη

Οδεύει προς Βουλή ο νέος Αναπτυξιακό νόμος

Την ενίσχυση μικρομεσαίων μέσω φοροαπαλλαγών η φιλοσοφία του νέου αναπτυξιακού νόμου που προετοιμάζει η κυβέρνηση

Σε κεντρικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού νόμου αναδεικνύονται οι φοροαπαλλαγές, έναντι των κεφαλαιακών ενισχύσεων.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή, προβλέπει την επιχορήγηση πολύ μικρότερων επιχειρήσεων από ό,τι ίσχυε έως σήμερα, ενώ θα παρέχει εννέα διαφορετικές μορφές ενισχύσεων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, τα ελάχιστα όρια των επενδυτικών σχεδίων που θα ενισχύονται με τον νέο νόμο μειώνονται σημαντικά και θα ξεκινούν πλέον από τις 150.000 ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (ήταν 200.000-300.000 ευρώ), από τις 200.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις (ήταν 500.000 ευρώ) και από τις 500.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις (ήταν 1 εκατ. ευρώ).

Σε σχέση με τους προηγούμενους επενδυτικούς νόμους, αυξάνονται οι κατηγορίες ενισχύσεων, προκειμένου να καλυφθεί το κενό από την δραστική περικοπή των απευθείας επιχορηγήσεων αλλά και των μειωμένων σε σχέση με το παρελθόν ποσοστών περιφερειακών ενισχύσεων, που πάντως θα φτάνουν κατ” ανώτατο στο 45%.

Έτσι προβλέπονται συνολικά εννέα διαφορετικές κατηγορίες ενισχύσεων, με σημαντικότερες αυτές των φορολογικών απαλλαγών για τα επιχειρηματικά κέρδη, την κάλυψη του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, και τις επιδοτήσεις επιτοκίων και leasing.

Ο νέος νόμος δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση μικρομεσαίων και νεοσύστατων εταιρειών, στην κοινωνική οικονομία και τους συνεταιρισμούς, τις δημοτικές επιχειρήσεις, κ.α , ενώ διατηρεί το καθεστώς ενισχύσεων για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων που είχε και ο νόμος του 2011.

 

Πέφτουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την αναβάθμιση από S&P’s

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησαν χθες, Δευτέρα, μετά την αναβάθμιση, την Παρασκευή, του αξιόχρεου της χώρας κατά ένα επίπεδο, σε B-, από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος εξήρε τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τους όρους του τρίτου προγράμματος.

Ο οίκος αναμένει ότι θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός τους επόμενους μήνες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα.

Θα μπορούσε, επίσης, να ανοίξει τον δρόμο για την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, την οποία ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων θα έβλεπαν ως θετική εξέλιξη. Οι ομολογιούχοι δεν αναμένουν ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα περιλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει ήδη υποστεί απώλειες από την αναδιάρθρωση που έγινε το 2012.

Στο άνοιγμα της αγοράς, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης (0,10 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 9,44%, έχοντας υποχωρήσει από το 10% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Οι τιμές των τίτλων παρουσίασαν, ωστόσο, μεγάλες διακυμάνσεις, σε μία από τις αγορές με τη χαμηλότερη ρευστότητα, όπως είναι αυτή των ελληνικών τίτλων. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων στην ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων) τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2016 ανήλθαν μόλις σε 35 εκατ. ευρώ.

«Δεν νομίζω ότι η αναβάθμιση είχε προεξοφληθεί πλήρως στην αγορά, αν και είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για τα χαμηλής ρευστότητας ελληνικά ομόλογα» δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής της εταιρείας KBC.

Αναλυτές δηλώνουν ότι η αγορά των ελληνικών τίτλων αφορά εξειδικευμένους επενδυτές σε ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου οδηγούν κατά κανόνα σε αγορές από επενδυτές με ευαισθησία στην πιστοληπτική αξιολόγηση, μόνο όταν μία χώρα μετακινείται σε επενδυτική κατηγορία, από την οποία η Ελλάδα απέχει ακόμη.

Οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων υποχωρούσαν 9 μονάδες βάσης στο 13,48% και των 5ετών τίτλων κατά 11 μονάδες βάσης στο 11,12%. Η αναστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, όπου οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις από των πιο μακροπρόθεσμων, αποτελεί ένδειξη ότι οι ομολογιούχοι ανησυχούν ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της στη λήξη τους.

Τα ασφάλιστρα για την ασφάλιση των ελληνικών ομολόγων από τον κίνδυνο να μη πληρωθούν έδειξαν ότι υπάρχει μία πιθανότητα χρεοκοπίας 57%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. «Η αναβάθμιση αποτελεί καλό νέο, αλλά η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη, δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής της BNP Paribas.