Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

Σύννεφα κρίσης στα Σκόπια

Στο αερά η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜΣύννεφα κρίσης στα Σκόπια
Νέα απειλή για το πολιτικό κλίμα στα Σκόπια συνιστά η απόφαση της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) να μην συμμετάσχει στις πρόωρες εκλογές που αποφάσισε για τις 24 Απριλίου το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει χρόνος για να διασφαλιστεί ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν δίκαια, ενώ το κόμμα του Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι το SDSM θέλει αργότερα εκλογές φοβούμενο ήττα.
Ο αρχηγός του SDSM Ζόραν Ζάεβ δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές στις 24 Απριλίου επειδή δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για έντιμες και δημοκρατικές εκλογές και ζήτησε να αναβληθούν αυτές μέχρι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα διασφαλίζουν αδιάβλητες εκλογές.
Την Δευτέρα, η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε την παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι από το αξίωμα του πρωθυπουργού, μετά από δικό του αίτημα και στη συνέχεια ανέδειξε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές στις 24 Απριλίου. Επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης ορίστηκε ο γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE Έμιλ Ντιμιτρίεφ.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο χρόνος μέχρι τις εκλογές στις 24 Απριλίου δεν επαρκεί για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων , ενώ ζητά να διασφαλιστεί η ελευθερία του Τύπου και να εκλείψει ο έλεγχος και οι παρεμβάσεις του κόμματος του Ν. Γκρούεφσκι στον τρόπο λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι από τη μεριά του έχει κατηγορήσει τον Ζόραν Ζάεβ ότι αναζητά δικαιολογίες για να αποφύγει τις εκλογές στις 24 Απριλίου, επειδή γνωρίζει ότι θα ηττηθεί σε αυτές.