Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Μια ερώτηση και μια… διαβεβαίωση

«Συναγερμός» για τη (μη) δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας ΠροσφύγωνKFP

Η ανάτηση στη Διαύγεια της παραχώρησης του στρατοπέδου «Γ.Ολύμπιος» για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων, προκαλεί για μια ακόμη φορά αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία η οποία αδυνατεί να αντιληφθεί τι από όλα όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες ισχύει και ποιοι «παίζουν» προσωπικά παιχνίδια εντυπώσεων.

Χθες, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον καλεί να απαντήσει αν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τις «φήμες» για τη δημιουργία ΚΦΠ στην Πιερία. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μπ. Σκούφα, Χ. Τζαμακλής και Στ. Καστόρης) με κοινή ανακοίνωση διαβεβαίωνουν οτι όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Φλαμπουράρη, ισχύουν και πως δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για δημιουργία Κέντρου στην Ανδρομάχη. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τη Δευτέρα, δεν αποκλείεται να υπάρξει σχετική ανακοίνωση και από τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Η ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Στο προηγούμενο (με ημερομηνία 13-1-2016) δελτίο τύπου που εκδώσαμε δεσμευθήκαμε να ενημερώνουμε έγκαιρα και υπεύθυνα την τοπική κοινωνία για κάθε σχετική εξέλιξη. Την 14-1-2016 αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, με την οποία παραχωρείται η χρήση αντί μηνιαίου ανταλλάγματος 3.000 ευρώ του στρατοπέδου «ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΟΥ» Ν. Πιερίας στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης/Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής (ΥΠΥ). Η παραχώρηση γίνεται για λόγους γενικού συμφέροντος και ειδικότερα για την δημιουργία Κέντρου Υποδοχής – Προσωρινής Διαμονής προσφύγων. Η απόφαση αυτή, όπως προκύπτει από το ίδιο το κείμενό της, δεν συνιστά σύμβαση παραχώρησης χρήσης με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεδομένου ότι το τελευταίο δεν συμπράττει. Η (ενδεχόμενη) σύμβαση θα υπογραφεί εντός διμήνου και σ” αυτήν θα καθορίζεται μετά από αυτοψία της ΥΠΥ η ακριβής έκταση της παραχώρησης. Πολύ περισσότερο η απόφαση αυτή δεν συνεπάγεται τη βεβαιότητα ότι έχει ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. Με βάση διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει από αρμόδιους Υπουργούς – και μετά την ανάρτηση της απόφασης παραχώρησης χρήσης του στρατοπέδου – δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τη δημιουργία τέτοιου Κέντρου στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. Η ανάδειξη του θέματος από συγκεκριμένα πρόσωπα και μέσα συντηρεί και επιβαρύνει – θεωρούμε με πρόθεση – ένα κλίμα ανεύθυνων φημολογιών, μισαλλοδοξίας και εχθρότητας έναντι της Κυβέρνησης και έναντι αιρετών εκπροσώπων. Από την πλευρά μας συνιστούμε αυτοσυγκράτηση και τήρηση του μέτρου. Η δέσμευσή μας για έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας εξακολουθεί να ισχύει.

Η ερώτηση του Κώστα Κουκοδήμου
Μεγάλη αναστάτωση, και ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της Πιερίας, μετά την ανακοίνωση σας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή τη Δευτέρα 28/12/2015, (ανακοίνωση που αναπαράχθηκε και από πολλά ΜΜΕ), ότι η ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης έχει επιλεγεί για τη δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.
Έκπληξη εξέφρασαν ενώπιον του Δ.Σ. του δήμου Κατερίνης στις 29/12/2015 οι τοπικοί Βουλευτές, η αντιπεριφερειάρχης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι εκπρόσωποι των φορέων και οι πολίτες της Πιερίας.
Στις 13 Ιανουαρίου 2016 και εν μέσω φημών και παραφιλολογιών γύρω απ ατό ζήτημα, πραγματοποιήθηκε συνάντησή σας με τους συναδέλφους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Πιερίας. Μετά το πέρας της σύσκεψης εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση όπου αναφέρονταν ότι δεν υπήρχε απόφαση για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Κατερίνη και ειδικότερα το στρατόπεδο Γ.Ολύμπιος που βρίσκεται στην Ανδρομάχη Κατερίνης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συναντηθήκατε με τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη στον οποίο δώσατε τις ίδιες διαβεβαιώσεις και επαναλάβατε ότι δεν υπήρχε πρόθεση να γίνει Κέντρο Φιλοξενίας στην Κατερίνη, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο ούτε στο χώρο του παλιού νοσοκομείου της Κατερίνης.
Μεσολάβησε ένα συλλαλητήριο κατοίκων και φορέων στην Κατερίνη, συλλογή υπογραφών, για να έρθει στη συνέχεια στο φως της δημοσιότητας την Τρίτη 19 Ιανουαρίου έγγραφο –απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας του οποίου προεδρεύει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καμμένος με ημερομηνία υπογραφής 8 Ιανουαρίου 2016 με το οποίο παραχωρούνταν το στρατόπεδο Γ.Ολύμπιος στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων. Το έγγραφο έφερε ημερομηνία δημοσίευσης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ 14 Ιανουαρίου 2016. Μόλις μια ημέρα δηλαδή μετά την συνάντηση με τους βουλευτές και το δήμαρχο Κατερίνης Σ.Χιονίδη.
Αντιλαμβάνεστε ότι προκλήθηκε εκ νέου αναστάτωση στην τοπική κοινωνία με την απόκρυψη της προθέσεως της κυβέρνησης για το μείζον αυτό ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες.
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι έκρυθμη, κάθε μέρα που περνά οι φήμες οργιάζουν, οι επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και ο κόσμος ξεσηκώνεται.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ.Υπουργός:
-Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε την φημολογία περί δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Πιερία;