Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Αποφασισμένοι οι αγρότες

«Κρίσιμη» ημερομηνία η 28η Ιανουαρίου για την κορύφωση των αγροτικών κινητοποιήσεων01

Στο πλευρό των αγροτών και το Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας Κολινδρού, με ομόφωνο ψήφισμά του

Δυναμώνουν την παρουσία τους οι αγρότες της Πιερίας, στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει και στο νομό μας, με την συγκέντρωση αγροτικών μηχανημάτων σε «κομβικά σημεία» του Εθνικού Οδικού Δικτύου.

Οι αγρότες της περιοχής της Κατερίνης, έχουν συγκεντρώσει ήδη περισσότερα από 60 τρακτέρ στο ύψος της υπογειοποίησης, ενώ συνεχώς ο όγκος των μηχανημάτων αυξάνεται και όπως εκτιμούν, «όσο η κυβέρνηση δεν θα δίνει λύση τόσο το μέτωπο θα μεγαλώνει». Εν τω μεταξύ σημαντική μέρα για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων είναι η 28η Ιανουαρίου, κατά την οποία αγρότες της Πιερίας (ακολουθώντας τις αποφάσεις του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της Λάρισας) θα «ανέβουν» στη Θεσσαλονίκη. Είναι η ημέρα που ανοίγει τις πύλες της η κλαδική έκθεση AGROTICA και θεωρούν οτι είναι μια καλή ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν και να αναδείξουν τα αιτήματά τους. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται η μορφή των κινητοποιήσεών τους να ενταθεί και πριν την 28η Ιανουαρίου, σημειώνοντας πως αυτό εξαρτάται πρώτα από τη στάση της κυβέρνησης, αλλά και από τη μαζικοποίηση της συμμετοχής. Τις προηγούμενες μέρες, εκπρόσωποι των αγροτών της Πιερίας, είχαν συναντήσεις με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, τους οποίους και ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους, αλλά και την ενδεχόμενη κλιμάκωση του αγώνα τους. Η κ. Μαυρίδου, αλλά και ο κ. Ρέχας εξέφρασαν την στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν οι αγρότες της Πιερίας, αναγνωρίζοντας πως τα (φορολογικά και ασφαλιστικά) μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση θα πλήξουν καίρια τον αγροτικό κόσμο και κατ’ επέκταση και την οικονομία του νομού μας.

Δήμος Πύδνας Κολινδρου: Μέτρα πρωτοφανή, παράλογα και άδικα!
Μετά την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης, στο πλευρό των αγροτών συντάσσεται και ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού.
Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας Κολινδρού και μετά από εισήγηση του δημάρχου Βαγγέλη Λαγδάρη, εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά των προωθούμενων μέτρων που αφορούν τους αγρότες
Όπως τονίζεται στο σχετικό ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας – Κολινδρού εκφράζει την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του στα εύλογα αιτήματα και στον αγώνα του αγροτικού κόσμου, που αποτελεί τον πιο παραγωγικό και ζωτικό κλάδο της εθνικής μας οικονομίας. Για αυτό και αντιτίθεται στα σκληρά μέτρα φορολόγησης που επιβάλλονται στους αγρότες, όπως είναι η αύξηση του ΦΠΑ των γεωργικών εφοδίων, η κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση του συντελεστή του φόρου στο 26% και της προκαταβολής του στο 100% και ο διπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ.
Τα μέτρα αυτά δεν είναι απλώς πρωτοφανή, παράλογα και άδικα, αλλά ιδιαίτερα καταστροφικά για τον αγροτικό κόσμο και ισχυρό πλήγμα για τον τομέα της ελληνικής γεωργίας, που ήδη πλήττεται σοβαρά από την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων, από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και από εκτεταμένες καταστροφές στη φυτική και ζωική παραγωγή των τελευταίων ετών.
Είναι ολοφάνερο πως σε μια περίοδο έντονης και παρατεταμένης κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, μια τέτοια αντιαγροτική πολιτική δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης και παραγωγής εθνικού πλούτου, απεναντίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποδιάρθρωση και διάλυση τον κύριο παραγωγικό ιστό της εθνικής οικονομίας. Άλλωστε, οι αγρότες, όπως και άλλες τάξεις εργαζομένων, -τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί σημαντικές εισοδηματικές απώλειες, έτσι που για πολλούς τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης.
Είναι η ώρα να κατανοήσει το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας και συνολικά η κυβέρνηση πως αυτή η σκληρή δέσμη των φορολογικών μέτρων είναι εξοντωτική για τον πρωτογενή τομέα και τους ξωμάχους της γης και ότι απομακρύνει κάθε πιθανότητα οικονομικής ανάταξης και εξόδου από την κρίση. Η κυβέρνηση δεν οφείλει απλώς, είναι υποχρεωμένη να αναιρέσει τα ισοπεδωτικά αυτά μέτρα και να στηρίξει τους αγρότες μας που αγωνίζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες για την επιβίωση τους.»