Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Έργα της συλλογής «Κωστάκη»

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης1

Η πορεία της συνένωσης των δύο μουσείων σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη -του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ)- μπορεί τυπικά και θεσμικά να μην ολοκληρώθηκε, όμως η ουσιαστική συνεργασία όμως των δυο πολιτιστικών φορέων ξεκίνησε προ καιρού και κορυφώνεται με την πρώτη μαζική έξοδο δεκάδων έργων ρώσικης πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη και την έκθεσή τους στους χώρους του ΜΜΣΤ στις εγκαταστάσεις της Helexpo-ΔΕΘ.

Μετά την έκθεση «Πέρα από την κοινή θέση. «Προτάσεις» για μια ιστορία της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας» με έργα του ΜΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών (εγκαινιάστηκε στις 19 Δεκεμβρίου και συνεχίζεται ώς τις 5 Μαρτίου), το ερχόμενο Σάββατο 23 Ιανουαρίου ξεκινά η δεύτερη πράξη της συνεργασίας.
Πρόκειται για την έκθεση «Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» που θα αναπτυχθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ώς τις 8 Μαΐου.
Είναι η πρώτη φορά που ένα μέρος των συνολικά 1.275 έργων της Συλλογής Κωστάκη εκτίθεται σε χώρο μακριά από τη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη, που είναι η έδρα του ΚΜΣΤ.
Μέσα από 67 έργα των σημαντικότερων καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας, καθώς και αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, ζωγραφική, προβολές) από τη ζωή του ίδιου του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη, παρουσιάζονται ξανά στο κοινό, σε νέο χώρο, οι βασικές αρχές, τα βασικά κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας.
Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες ενότητες. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζει τη μετάβαση της τέχνης από την αναπαράσταση στη μη-αντικειμενικότητα. Ακολουθεί η δεύτερη ενότητα, όπου παρουσιάζεται η σχέση τέχνης και φύσης μέσα από το έργο και τα μαθήματα του Μιχαήλ Ματιούσιν.
Στην τρίτη ενότητα ακολουθεί η σχέση τέχνης και αρχιτεκτονικής, που οδηγεί στην παραγωγή χρηστικών αντικειμένων. Εδώ παρουσιάζεται η πτητική μηχανή «Λετάτλιν» του καλλιτέχνη Βλαντίμιρ Τάτλιν, που αποτελεί ένα από τα τελευταία σχέδια της ρωσικής πρωτοπορίας, που όμως δεν κατόρθωσε να υλοποιηθεί.
Η τέταρτη ενότητα, τέλος, παρουσιάζει το έργο του Σολομών Νικρίτιν, ενός από τους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς της ρωσικής πρωτοπορίας, που συνδέει τη ζωγραφική του με την έννοια του παραλόγου, το οποίο -με τη σειρά του- οδηγεί στην αίσθηση τρόμου και απόγνωσης.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρία Τσαντσάνογλου.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από Πέμπτη έως Κυριακή (Πέμπτη 10:00-22:00, Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 11:00-15:00) στις εγκαταστάσεις του ΜΜΣΤ, ενώ ξεναγήσεις διάρκειας μιας ώρας θα γίνονται κάθε Πέμπτη στις 18.00 και κάθε Κυριακή στις 12:00 με το εισιτήριο εισόδου. Εισιτήρια: 4 ευρώ γενική είσοδος, 2 ευρώ φοιτητές, εκπαιδευτικοί, άνεργοι, πολύτεκνοι και άνω των 65, 2 ευρώ σχολικές ομάδες, 3 ευρώ ομάδες ενηλίκων.
Να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο, 400 έργα της Συλλογής θα μεταφερθούν από τη Μονή Λαζαριστών στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ, τιμώντας εντυπωσιακά το έτος «Ελλάδας-Ρωσίας» στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.