Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Τρακτέρ σε τρία σημεία

Αγροτικές κινητοποιήσεις στην Πιερία01

Την εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι αγρότες της Πιερίας οι οποίοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους σε τρία κομβικά σημεία του Εθνικού Οδικού Δικτύου. Χθες το μεσημέρι, αγρότες της Κατερίνης, είχαν συνάντηση με σκοπό να εξετάσουν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.

Στην παρούσα φάση, υπάρχει «κοινό μπλοκ» των αγροτών της Κατερίνης και του Δίου Ολύμπου, το οποίο έχει εκπρόσωπο στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο της Λάρισας. Το τρίτο «μπλοκ» των αγροτών της Πιερίας, κινητοποιείται «αυτόνομα». Όσον αφορά τους αγρότες της Κατερίνης, αποφασίστηκε να συγκεντρώσουν τα τρακτέρ τους στο ύψος της υπογειοποίησης και ήδη περίπου 100 τρακτέρ βρίσκονται στο σημείο. Άλλα τόσα, τρακτέρ έχουν παρατάξει και οι αγρότες του Δήμου Δίου στον κόμβο του Βαρικού. Αξίζει να σημειωθεί, οτι οι αγρότες περιμένουν από την κυβέρνηση λύσεις σε σειρά αιτημάτων και κυρίως σε αιτήματα που αφορούν τη φορολογία τους, υποστηρίζοντας οτι με το νέο σύστημα θα αφανιστούν. Στις κινητοποιήσεις, συμμετέχουν και οι Νέοι Αγρότες Πιερίας. Η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας συμμετέχει εξ αρχής σε όλη τη διαδικασία προετοιμασίας και κινητοποίησης των αγροτών στο νομό μας. Το διοικητικό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση του αποφάσισε τα μέλη της Ένωσης Νέων Αγροτών να συγκεντρωθούν στην διασταύρωση της εξόδου της Κατερίνης προς την εθνική οδό – απέναντι από το ξενοδοχείο “PARK” και από εκεί να συντονίσουν την παραπέρα εξέλιξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων τους. Ήδη στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Κατερίνης και μέλη της Ένωσης Νέων Αγροτών. Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Πιερίας Γιάννης Δημαλής κάλεσε όλα τα μέλη της ΕΝΑ να δώσουν δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις. «Η αντίδραση απέναντι στα όσα ετοιμάζει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογία που στοχεύουν στον αφανισμό των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων αγροτών θα πρέπει να είναι μαζική και αποφασιστική», δήλωσε ο κ. Δημαλής.

Οι αγρότες κατεβαίνουν στο δρόμο διεκδικώντας μεταξύ άλλων κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Όσον αφορά το φορολογικό, ζητούν φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα και κατάργηση των τεκμηρίων. Διεκδικούν, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 ευρώ. Επίσης, απαιτούν κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών, κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες. -Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. -Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και συντάξεις αξιοπρέπειας.