Τα Ολύμπια Νέα

Οικονομία

Ασφαλιστικό… συμβιβασμών

Με αμφίπλευρους συμβιβασμούς η τελική συμφωνία για Ασφαλιστικό, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομίαςsta

Αν χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανακερδίσει εκλογές, υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο Γ. Σταθάκης – Aυστηρότερες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό ζητά το ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται ότι αναλαμβάνει την εποπτεία της εν λόγω μεταρρύθμισης.

Την εκτίμηση ότι η τελική συμφωνία για το Ασφαλιστικό θα αποτυπώνει αμφίπλευρους συμβιβασμούς εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προτίμησε να προχωρήσει σε μια μονιμότερη μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του όλου συστήματος.

Σε συνέντευξή του στην Real news, ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια τονίζει ότι «πυξίδα» της πολιτικής της κυβέρνησης «αποτελεί η προσπάθεια να εξευρεθούν κοινωνικά δίκαιες λύσεις, πέρα από αυτή της αγοράς, που να αντιμετωπίζουν το υπαρκτό πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, που αποτρέπει σήμερα το τραπεζικό σύστημα από το να επιστρέψει σε συνθήκες κανονικού δανεισμού». Όσον αφορά στον νέο αναπτυξιακό νόμο, αναφέρει τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά του: -Ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια, -Εισαγωγή χρηματοδοτικών εργαλείων, -«Αντιγραφειοκρατικό» νομικό πλαίσιο -Σταθερό φορολογικό καθεστώς επτά χρόνων. Ειδικότερα, για το φορολογικό σύστημα, ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός «σταθερού και μόνιμου φορολογικού συστήματος», κάτι που τονίζει ότι είναι στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ακόμη, εξαγγέλλει την άμεση μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο. Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί «να ολοκληρώσει τις εννέα ιδιωτικοποιήσεις που κληρονόμησε» και επισημαίνει: «Τις απόψεις μας, όμως, σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας τις εκφράζουν καλύτερα ο σχεδιασμός και η κατεύθυνση του νέου ταμείου που θα δημιουργηθεί στη θέση του ΤΑΙΠΕΔ». Επίσης, υποστηρίζει ότι «αν χρειαστεί» ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανακερδίσει τυχόν εκλογές και χαρακτηρίζει το συνέδριο του κόμματος ως «πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξαναβρεθούμε με συντρόφους που απομακρύνθηκαν και να διαμορφώσουμε συλλογικά τα επόμενα βήματά μας». Τέλος, αναφορικά με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας υπουργικής θητείας του «οι επιδόσεις του στον απαραίτητο εξορθολογισμό της λειτουργίας του Δημοσίου και στον περιορισμό των πελατειακών πρακτικών ήταν δυστυχώς αναιμικές, πέρα από τη διαρκή επίκληση των απολύσεων ως θεραπείας «δια πάσαν νόσον»».

Αλλάζει το «ασφαλιστικό» της Κυβέρνησης το ΔΝΤ
Aυστηρότερες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται ότι αναλαμβάνει την εποπτεία της εν λόγω μεταρρύθμισης και, μάλιστα, την θέτει ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο Μνημόνιο.
Την ώρα, μάλιστα, που ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, «πανηγυρίζει» ότι έπεισε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την ορθότητα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, το ΔΝΤ εμφανίζεται να μην δέχεται την αύξηση των εισφορών 1,5% συνολικά και αντιπροτείνει αύξηση έως 1% για εργοδότες και εργαζόμενους.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, οι Θεσμοί εκτιμούν ότι η αύξηση των εισφορών είναι ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο, και συνεπώς όχι επιθυμητό, που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από εκείνα που θεωρητικά θα επιλύσει.
Οι Θεσμοί έχουν μάλιστα ζητήσει και αναμένουν συμπληρωματικά στοιχεία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου κάθε άλλο παρά πλήρες και κοστολογημένο μπορεί να θεωρηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θεωρεί επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση, χωρίς να περικοπούν και κύριες συντάξεις -κάτι όμως που η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι αδιαπραγμάτευτο.
Πηγές των δανειστών ανέφεραν ότι το σχέδιο που έχει δώσει η κυβέρνηση δεν είναι κοστολογημένο, δεν υπάρχουν σε κανένα σημείο νούμερα και δεν εξηγείται πως θα γίνει η κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Χαρακτηριστικά, το «Βήμα της Κυριακής» γράφει ότι, ανάμεσα στους Θεσμούς, επικρατεί η σκληρή γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ιδιαιτέρως του Πολ Τόμσεν, ο οποίος φαίνεται πως είναι εκείνος που κινεί τα νήματα και δίνει οδηγίες στην απεσταλμένη του ΔΝΤ στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και ο Πολ Τόμσεν, θέλουν να κάνουν «αγνώριστο» το ασφαλιστικό, ώστε να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη ρύθμιση του χρέους.