Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Συνεχίζουν τον αγώνα τους

Έως και την Παρασκευή απέχουν οι δικηγόροι (και) της ΠιερίαςIMG_8391

Μέτωπο ενάντια στον αφανισμό των ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων, συγκροτούν φορείς και σύλλογοι της χώρας. Στο χορό των κινητοποιήσεων μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές, φυσικοθεραπευτές, γιατροί και… πολλοί άλλοι!

Τη συνέχιση της αποχής από τα καθήκοντά τους, αποφάσισαν οι δικηγόροι της χώρας, αντιδρώντας στις προωθούμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε εκτάκτως, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, αμέσως μετά την μαζική πανδικηγορική συγκέντρωση των δικηγόρων κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Τα μέλη της Ολομέλειας επισφράγησαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την ομόθυμη, καθολική και απόλυτη αντίθεση των δικηγόρων της χώρας στο κυβερνητικό σχέδιο για τις αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. ασφαλιστικό σύστημα.
Η Ολομέλεια των Προέδρων κάλεσε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το προσχέδιο του ασφαλιστικού που παρουσίασε και ζήτησε να «εκκινήσει καλόπιστα», νέος διάλογος από μηδενική βάση στο πλαίσιο τεκμηριωμένων προτάσεων.
Σε πρώτη φάση και μέχρι η κυβέρνηση να αποδεχθεί να συνομιλήσει (και) με το νομικό κόσμο, η Ολομέλεια των Προέδρων ομόφωνα αποφάσισε να συνεχιστεί η αποχή, με αυστηρό πλαίσιο χορήγησης αδειών, έως και την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου
Της απόφασης της Ολομέλειας των προέδρων, προηγήθηκε κοινή συνάντηση επιστημονικών φορέων της χώρας στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου αποφασίστηκε η κοινή εναντίωση όλων «με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο, στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό»
Στη συνάντηση συμμετείχαν, μέλη των διοικήσεων και εκπρόσωποι από τους φορείς: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ενώ παρακολούθησαν τις συζητήσεις εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.
Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 75% από φέτος και 100% από του χρόνου κ.λπ.).
Όπως επίσης τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι φορείς που συμμετείχαν στη συνάντηση, η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.
Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες.
Οι επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήδη συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα, δηλώνοντας παράλληλα ότι συμμετέχουν και ενισχύουν τις κινητοποιήσεις και των άλλων επαγγελματικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων κατά του σχεδίου ασφαλιστικού της κυβέρνησης