Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Διαχείριση αποβλήτων με… Ευρωπαϊκό μοντέλο

Ξεκινά σήμερα το Συνέδριο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη1

Για «ραντεβού με την κοινή λογική, την επιστήμη και τις καλές πρακτικές» χαρακτηρίζει το Συνέδριο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ Σάββας Χιονίδης

 

«Στόχος του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι να προωθήσουμε τεχνολογίες και λύσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ή να υποδείξουμε στους συναδέλφους μας αιρετούς ποιο είναι το καλό τους, να τους επιβάλλουμε την άποψή μας. Στόχος μας είναι να δώσουμε γνώσεις και να μεταφέρουμε τεχνογνωσία στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτοί να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να δρομολογήσουν λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου και της κάθε περιοχής». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης, με θέμα, το ειδικό θεματικό Συνέδριο: «Τα Μοντέλα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων και ο Ρόλος των Ο.Τ.Α. – Εκτίμηση Χωρικών, Πληθυσμιακών και Οικονομικών Παραμέτρων», που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στην Αλεξανδρούπολη.

 

Το Συνέδριo διοργανώνεται από την ΚΕΔΕ και την αρμόδια Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.

Συνδιοργανωτής είναι το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ τελεί και υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τη συνεργασία του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

 

Η πολιτική στόχευση του Συνεδρίου

Σε ότι αφορά στην πολιτική στόχευση του Συνεδρίου, ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι είναι να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος για αυτό το καυτό θέμα που μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε με τη σοβαρότητα που έπρεπε, κυρίως από πλευράς Κεντρικής Κυβέρνησης.

«Η χώρα δεν αντέχει άλλα γενικόλογα σχέδια διαχείρισης και απλές μεταφράσεις των ευρωπαϊκών οδηγιών. Αυτά δοκιμάστηκαν για 20 χρόνια και έχουν οδηγήσει τη χώρα στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. ως προς την ανακύκλωση και τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω και αυτό δεν σχετίζεται  με το αν τρέξανε γρήγορα οι δήμοι, αλλά με το αν έγιναν οι κατάλληλες ρυθμίσεις για την ορθολογικότερη διαχείριση. Και η διαχείριση σχετίζεται και με το αν υπάρχουν χώροι κατάλληλοι στους δήμους. Σήμερα ο δήμος μπορεί να εισηγηθεί τη χωροθέτηση και όχι να αποφασίσει για αυτή. Θα αποφασίσουν κάποιοι που μπορεί να μην έχουν καν γνώση για την περιοχή».

Ο κ. Πατούλης, προέκρινε ως καταλληλότερο μοντέλο διαχείρισης τις συμπράξεις Δήμων. «Δεν χρειάζεται κηδεμόνευση, τόνισε, δημιουργεί καθυστερήσεις και ερωτηματικά. Θέλουμε συμπράξεις τέτοιες που θα κάνουν πράξη το όραμα για μείωση του 90% σύμμεικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στην ταφή, στο 20-15%. Η χώρα μας, λοιπόν χρειάζεται συνεργασία νομοθετικής και κεντρικής εξουσίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτών και επιχειρήσεων για να προχωρήσουμε στην επιλογή και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης που δεν θα επιβαρύνουν τον πολίτη υπέρμετρα, θα ικανοποιούν τους περιβαλλοντικούς στόχους και εφόσον είναι αυτό εφικτό, θα διασφαλίζουν και κέρδη στους από τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τις ανάγκες των τοπικών τους κοινωνιών ή να τα επανεπενδύουν. Σε όλα τα παραπάνω θα επιδιώξει να απαντήσει το συνέδριο. Να προτείνει δηλαδή τρόπους, προς την κεντρική εξουσία που να αποτελέσουν πυξίδα για το πώς το επόμενο χρονικό διάστημα όλοι μαζί και ο καθείς με το ρόλο του να συμβάλει στην οριστική επίλυση του ζητήματος».

Για τη συζήτηση περί ελεύθερης διακίνησης απορριμμάτων και προϊόντων επεξεργασίας αυτών εντός της Ε.Ε.

Αναφορικά με τη συζήτηση που ξανάνοιξε στην Ε.Ε. για την ελεύθερη διακίνηση απορριμμάτων και προϊόντων επεξεργασίας αυτών, πτυχή που δεν έχει μπει στο δημόσιο διάλογο, παρότι αφορά και τη χώρα μας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι θα αποτελέσει ένα από τα σημεία αναφοράς του Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Πατούλης, ανέφερε ότι «ο προσανατολισμός της Ε.Ε. είναι τα πανευρωπαϊκά δίκτυα να θεσμοθετηθούν εντός των επόμενων ετών και οι επενδύσεις που ήδη έχουν γίνει να αξιοποιηθούν ευρύτερα και για όλες τις χώρες, αντί να αναμένεται πότε κάθε χώρα θα μπορέσει να κάνει τις δικές της. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η συζήτηση αφορά άμεσα και την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, κύκλοι της Ε.Ε. θέτουν το τρέχον ΕΣΠΑ ως την τελευταία ευκαιρία της χώρας να αναπτύξει δικές της υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων.

Στο βαθμό που αυτό δεν γίνει,η χώρα θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε εξαγωγές απορριμμάτων προς τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης (στα πρότυπα της Νάπολης, στην Ιταλία, που εξάγει τα μισά σκουπίδια της στο Αμβούργο, με κόστος 300 ευρώ / τόνο) που και σημαντικές υποδομές έχουν και αναζητούν πρόσθετα απόβλητα προς διαχείριση, για επιχειρηματικούς λόγους. Φυσικά το κόστος θα είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο του κόστους διαχείρισης που θα προέκυπτε αν είχαμε δικές μας υποδομές. Η διάσταση της τελευταίας ευκαιρίας για μονάδες επεξεργασίας πρέπει να γίνει κεντρικό στοιχείο της παρέμβασης μας».