Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

«Έκλεισε» πριν… ανοίξει

Το Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου με τον Αλ. ΦλαμπουράρηXionidis

Συνάντηση για το ζήτημα που προέκυψε από δηλώσεις (περί δημιουργίας Κέντρου Προσφύγων στην περιοχή μας) του ίδιου του υπουργού, είχε στην Αθήνα με τον Αλέκο Φλαμπουράρη ο δήμαρχος Κατερίνης.

 

Ο κ. Χιονίδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί (και λίγο πριν αναχωρήσει για την Αλεξανδρούπολη), αναφέρθηκε εκτενώς στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Επικρατείας, όπου ο κ. Φλαμπουράρης επανέλαβε (τα όσα είχε πει λίγες ώρες πριν στους βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ) οτι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Ανδρομάχη ή σε άλλη περιοχή της Κατερίνης.

Ο δήμαρχος, αρχικά αναφέρθηκε στη θέση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο όπως είπε επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά συζητώντας το θέμα, μόλις μια μέρα μετά την «επίμαχη» αναφορά του Υπουργού Επικρατείας σε τηλεοπτική εκπομπή. Ο κ. Χιονίδης, επανέλαβε οτι ο δήμος δεν είναι της λογικής των κραυγών και πως δεν μπορούσε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει μια άλλη απόφαση, αφού μέχρι (προ)χθες δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση επί των προθέσεων της κυβέρνησης για το θέμα.

«Κατά τη συνάντησή μας, ο κ. Φλαμπουράρης με διαβεβαίωσε οτι ισχύουν τα όσα ανέφεραν οι βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ύστερα από συνάντηση που είχαν μαζί του», είπε ο κ. Χιονίδης, σημειώνοντας οτι πλέον ζήτημα δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην περιοχή μας, δεν υφίσταται.

Να σημειωθεί, οτι της συνάντησης του κ. Χιονίδη με τον κ. Φλαμπουράρη είχε προηγηθεί η συνάντηση των βουλευτών Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Υπουργό Επικρατείας. Μετά τη συνάντηση σε κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις βουλευτές, τόνιζαν μεταξύ άλλων οτι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για δημιουργία -και μάλιστα άμεσα- Ανοικτού Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Κατερίνη και ειδικά σε στρατόπεδο της Ανδρομάχης. Εξετάζονται διάφορες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (κοντά σε οδική αρτηρία, ύπαρξη λιμανιού κλπ.) και τέλος οτι η κυβέρνηση με τους αρμόδιους υπουργούς έχει ξεκινήσει διάλογο με την αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔΕ. Είναι σαφές ότι για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων θα υπάρξει ενημέρωση και διάλογος με τους φορείς και τους πολίτες.

Ο δήμαρχος, δεν απέφυγε να σχολιάσει τον «θόρυβο» που κάποιοι εντέχνως δημιούργησαν με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Φλαμπουράρη, τονίζοντας μεν οτι η ανησυχία των πολιτών ήταν εύλογη, ωστόσο κάποιοι «βρήκαν χώρο για να δράσουν και να πουλήσουν εθνικοφροσύνη»

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του δημάρχου και στη συνάντηση που είχε με τον αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, χαρακτηρίζοντας τον κ. Μουζάλα «ευγενή και πρακτικό πολιτικό», αφού αποσαφήνισε πλήρως τις προθέσεις της κυβέρνησης (κατά την ενημέρωση που έκανε στην ΚΕΔΕ), ενώ δέχτηκε τη δημιουργία κοινής επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του Υπουργείου του, η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης που σχετίζεται με το προσφυγικό.