Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

«Πόρτα» στο ασφαλιστικό…

Συνάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕgen

Την ώρα που οι Υπουργοί Κατρούγκαλος και Αλεξιάδης, ψάχνουν «λύση» για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, το ΠΑΣΟΚ επιμένει οτι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ είχε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με θέμα το Ασφαλιστικό. Η κ. Γεννηματά σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση σημειώνοντας ότι «συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αυτούς που επιδεικτικά αρνείται να συναντήσει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος με αυτή του την επιλογή παίρνει διαζύγιο από το χώρο της εργασίας».

Το σχέδιο για το Ασφαλιστικό τόνισε ότι δεν εξασφαλίζει το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και αποτελεί ένα κακέκτυπο της μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ με το ν.3863. Η κυβέρνηση τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρνει στους πολίτες το λογαριασμό της διακυβέρνησής της, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν 1,8 δισ. με επικίνδυνες διατάξεις που ενισχύουν τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και οι συντάξεις μετατρέπονται για τις νέες γενιές σε φιλοδώρημα. Οι συγκεκριμένες διατάξεις ανέφερε η κ. Γεννηματά απορρυθμίζουν την κοινωνική ασφάλιση και οδηγούν σε νέες εξαιρετικά επώδυνες παρεμβάσεις τα επόμενα χρόνια που θα κάνουν τους πολίτες να πληρώνουν εις το διηνεκές. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα είναι δυναμικά αντίθετο σε λογικές που δεν υπερασπίζονται τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των αγροτών και όλων όσοι αγωνίζονται για καλύτερη ζωή. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με την κ. Γεννηματά όπως και για πιθανές συναντήσεις με τα άλλα κόμματα για το ζήτημα του Ασφαλιστικού. Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι αυτό που παρουσίασε η κυβέρνηση ως ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με μια μεταρρύθμιση που θα έδινε ανάσα στον κόσμο της εργασίας και προοπτική για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό. Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης καλλιεργεί αυταπάτες στηριγμένες πάνω σε ψεύδη. Ο κ. Παναγόπουλος προανήγγειλε ότι θα δοθεί αγώνας με απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Ψάχνουν λύσεις Κατρούγκαλος και Αλεξιάδης
Τη χρυσή τομή μεταξύ του εξορθολογισμού της εισφοροδοτικής ικανότητας των αυτοαπασχολουμένων, χωρίς όμως εξοντωτική επιβάρυνσή τους, και των στόχων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα του συστήματος αναζητά εναγωνίως η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις πληθαίνουν και τα συνδικάτα παίρνουν θέση μάχης.
Τις πιθανές λύσεις για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων εξέτασαν σε νέα συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ενώ αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή που συστάθηκε για την εύρεση λύσης στο ζήτημα αυτό.
Ειδικότερα, στόχος της μεικτής τεχνικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, εκπροσώπων φορέων των ανεξάρτητων απασχολουμένων (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, θα είναι να μελετήσει και να διατυπώσει προτάσεις για τον εξορθολογισμό της εισφοροδοτικής ικανότητας των αυτοαπασχολουμένων αναφορικά με τα όσα προβλέπονται από τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις το ύψος των εισφορών που θα ισχύσουν από το 2017 και μετά είναι σχεδόν απαγορευτικό για την υγιή επιχειρηματικότητα.
Ο υπουργός Εργασίας και Ασφάλισης έχει δείξει ότι κατανοεί το πρόβλημα που δημιουργείται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και έχει τονίσει ότι θα γίνουν δεκτές όσες βελτιώσεις προταθούν και είναι δίκαιες και στο πνεύμα της προτεινόμενης μεταρρύθμισης.
Επίσης έχει διαβεβαιώσει, αναγνωρίζοντας και τα μεγάλα φορολογικά βάρη που επωμίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες στα οποία έρχεται να προστεθεί η αύξηση των εισφορών, ότι θα εξετάσει με τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Αλεξιάδη και «το πάντρεμα του φορολογικού με το Ασφαλιστικό».