Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Αν και εφόσον και υπό προϋποθέσεις…

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος απάντά για το «πότε θα έρθει» το φυσικό αέριο στην Κατερίνηfa

Αν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εντάξει (όπως έχει συμφωνήσει με τη ΔΕΠΑ) την επέκταση του δικτύου στο ΣΕΣ 2014-2020 και αν έχουν βρεθεί καταναλωτές που θα έχουν υπογράψει σύμβαση σύνδεσης, τότε το φυσικό αέριο, θα είναι μια πραγματικότητα και στην Κατερίνη, ίσως μέχρι το 2020…

 

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «πετά το μπαλάκι» για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Κεντρική Μακεδονία το Υπουργείο Περιβάλλοντος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών (και) της Πιερίας.

 

Ο Πάνος Σκουρλέτης, μπορεί να διαβεβαιώνει οτι αποτελεί στρατηγική επιλογή η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου και σε άλλες περιοχές της χώρας, ωστόσο όλα εξαρτώνται αν και εφόσον η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εντάξει στο ΣΕΣ 2014-2020 το συγκεκριμένο έργο.

Από την απάντηση του Υπουργού, προκύπτει οτι «περί τα τέλη του 2016 θα ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης δικτύων διανομής» σε Κιλκίς και Κατερίνη, την ολοκλήρωση των οποίων τοποθετεί εντός των χρονικών ορίων του ΣΕΣ 2014-2020.

Βέβαια, για μια ακόμη φορά (όπως απάντησαν και στο παρελθόν άλλοι υπουργοί άλλων κυβερνήσεων), σημαντική προϋπόθεση είναι οτι «κατά μήκος των αγωγών θα έχουν ανευρεθεί τελικοί καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν υπογράψει σύμβαση σύνδεσης»

Στην απάντησή του ο κ. Σκουρλέτης, αναφέρει μεταξύ άλλων «Σε ότι αφορά στα έργα για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών, η ΔΕΠΑ έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με την ΠΚΜ, προκειμένου αυτή να τα χρηματοδοτήσει μέσω του ΣΕΣ 2014-2020, ενώ επίκειται η δημοσίευση των πρσκλήσεων από την εν λόγω Περιφέρεια. Ταυτόχρονα, η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, εξετάζει την αναθεώρηση ή την εξ αρχής σύνταξη των Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας του Συμφώνου Δημάρχων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μέρος του κόστους εγκατάστασης των παροχών και του κόστους μετατροπής των εσωτερικών εγκαταστάσεων σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.

Προβλέπεται οτι περί τα τέλη του 2016 θα ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης των δικτύων διανομής σε δύο πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, ήτοι το Κιλκίς και η Κατερίνη, ενώ η ολοκλήρωση τους τοποθετείται εντός των χρονικών ορίων του ΣΕΣ 2014-2020. Καθ’ όλο το διάστημα εκτέλεσης των ανωτέρω έργων, τα δίκτυα θα τίθενται σε ταυτόχρονη λειτουργία, υπό την προϋπόθεση οτι κατά μήκος των αγωγών θα έχουν ανευρεθεί τελικοί καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν υπογράψει σύμβαση σύνδεσης.

Εν κατακλείδει, για το ΥΠΕΝ αποτελεί στρατηγική επιλογή η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της χώρας να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο. Δεδομένου οτι η ενέργεια είναι ένα πρωταρχικό αναπτυξιακό και κοινωνικό αγαθό, η προώθηση αυτής σε προσιτή τιμή τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής.»