Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Σε θέση… Ανδρο-μάχης

Αντίθετοι οι κάτοικοι του συνοικισμού στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγωνandromaxh

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας ετοιμάζουν οι κάτοικοι της Ανδρομάχης

 

Επί ποδός βρίσκονται οι κάτοικοι της Ανδρομάχης, αντιδρώντας στις προθέσεις (;) της κυβέρνησης για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην περιοχή τους.

 

Ήδη την Κυριακή το απόγευμα, περισσότεροι από 200 κάτοικοι της περιοχής, πραγματοποίησαν ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, όπου ανέλυσαν τα δεδομένα, αλλά και τις τοποθετήσεις των τοπικών παραγόντων, όπως αυτές εκφράστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης.

Οι κάτοικοι της Ανδρομάχης, για μια ακόμη φορά ζήτησαν να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, αφού η μόνη πληροφόρηση που έχουν είναι από τα όσα (ένα Κυριακάτικο πρωινό του Δεκέμβρη), ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο υπ’ αριθμόν 2 του Μαξίμου, υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Πάντως, από ότι φάνηκε, οι κάτοικοι της Ανδρομάχης, δεν πρόκειται να δεχθούν τελεσίδικες αποφάσεις και ήδη προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας.

 

Η θέση των φορέων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πάντως αξίζει σημειωθεί οτι η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για να τοποθετηθούν δημόσια οι θεσμικοί φορείς της Πιερίας, αλλά και κάτοικοι της Ανδρομάχης, οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα συνεδριάσεων. Το πρώτο χρήσιμο συμπέρασμα που προέκυψε ήταν οτι κανείς εκ των θεσμικών παραγόντων (αυτοδιοίκηση, βουλευτές, φορείς) δεν έχει ενημερωθεί επίσημα ή ανεπίσημα για τις προθέσεις της κυβέρνησης, οι οποίες παρουσιάστηκαν ως «ειλλημένες» από τον κ. Φλαμπουράρη σε τηλεοπτική εκπομπή.

Δημοτικό Συμβούλιο, αντιπεριφέρεια, βουλευτές, Επιμελητήρια, συμφώνησαν οτι δεν πρόκειται να δεχθούν την εφαρομογή κανενός σχεδίου (και όχι μόνο για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων) που αφορά την Πιερία, αν πρώτα δεν υπάρξει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Το άλλο, επίσης χρήσιμο συμπέρασμα που προέκυψε (και εντοπίστηκε από το δήμαρχο Κατερίνης, αλλά και στην επιστολή του βουλευτή Χάρη Τζαμακλή), είναι οτι ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε η συγκεκριμένη «σκέψη» αδικεί την ίδια την προσπάθεια, αφού το έλλειμα ενημέρωσης έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθούν ακραίες απόψεις, οι οποίες σαφώς και δεν ταιριάζουν σε μια περιοχή με προσφυγικές ρίζες.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση, έγινε σαφές οτι «είτε με διαβούλευση, είτε χωρίς διαβούλευση» τάσσονται κατά του Κέντρου το ΕΒΕ Πιερίας, η Ένωση Ξενοδόχων, η Δημοτική Παράταξη Νέα Εποχή και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος. Αρνητικά στη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας στην περιοχή τους είχαν ταχθεί από τότε οι κάτοικοι της Ανδρομάχης (κατέθεσαν ψήφισμα με 373 υπογραφές), αφού όπως είχε πει κατά την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπός τους, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πως θα υλοποιηθούν όσα προβλέπονται για την σωστή λειτουργία του, ώστε να μη δημιουργηθούν παραβατικές συμπεριφορές στην περιοχή